عادل الجبیر افزود، از نظر من دولت آمریکا گام های اولیه را برای اینکه برای ایران روشن کند رفتارش باید تغییر کند، برداشته است.
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا اولین مقصد سفر خارجی خود را دیدار از عربستان سعودی انتخاب کرده است؛ سفری که بیست و سوم ماه جاری آغاز خواهد شد. این سفر شاید از دیدگاه عربستان نقطه عطفی در روابط آمریکا و ریاض محسوب شود اما باید دید که ماه عسل تازه امریکای دوران ترامپ با عربستان تا کجا دوام خواهد آورد، اظهارات عادل الجبیر در باره این سفر حاکی از ذوق زدگی بیش از حد عربستان است.
وی با استفاده از فضای موجود در روابط با امریکا سعی دارد این سفر را روی این موضوع متمرکز کند که دیدار ترامپ از ریاض به منزله حمایت از سیاست های عربستان است. این در حالی است که اندیشههای افراط گرایانه وهابیون در سایه حکومت خاندان سعودی سبب گسترش تروریسم شده است. به عبارتی دیگر عربستان انگیزه ای برای مبارزه با تروریسم ندارد؛ همانگونه که امریکا نیز هیچگاه به فکر نابود کردن تروریسم نبوده است. بنابراین مسئله را باید از زاویه دیگری تحلیل کرد.
سفر ترامپ پس از ریاض به تل آویو
ترامپ پس ازریاض به تل آویو خواهد رفت. این برنامه ریزی نشاندهنده خط مشی اصلی امریکا در نگاه به منطقه و جهان اسلام است. ترامپ به چند دلیل به روابط خود با ریاض اولویت داده است. مهمترین دلیل این اولویت فروش سلاح و بهره برداری تجاری از چالشهای امنیتی و آشوبهایی است که عربستان در منطقه بوجود آورده است.
در این چارچوب امریکا بدنبال ایجاد ائتلافی نظامی در منطقه با محوریت عربستان است. به همین جهت ترامپ در سفر به عربستان سعودی تنها به دیدار با مقامات این کشور بسنده نخواهد کرد و قرار است با سران شورای همکاری خلیج فارس هم دیدار کند.
این جریان در واقع همزمان چند هدف را دنبال می کند. واشینگتن اکنون روی موضوع منزوی کردن ایران در منطقه متمرکز شده است. عربستان هم در تلاش های خود برای تضعیف نقش ایران در منطقه به دنبال تشدید بحران و جنگ در مناطقی نظیرسوریه؛ یمن، عراق و فلسطین است.
هدر رفتن هزاران میلیارد دلار درآمدهای نفتی عربستان
البته باید دید که این روند تا کجا پیش خواهد رفت. آنچه مسلم است سیاست آمریکا بر اساس منافع این کشور تعریف میشود. اما متاسفانه بسیاری از کشورهای عربی از جمله عربستان سعودی هزاران میلیارد دلار درآمدهای نفتی خود را در طول 10 سال گذشته هدر دادند بدون اینکه پایگاه نظامی و سیاسی قدرتمندی ایجاد کنند و جهان اسلام را متحد کنند.
تنها نتیجه ای که از این روابط حاصل شده؛ مشارکت عربستان با آمریکا در جنگ های تحمیل شده بر کشورهای اسلامی و امنیت سازی برای رژیم اشغالگر صهیونیستی در منطقه بوده است. در واقع امریکا سیاست های خاورمیانه ای خود را با هماهنگی مشترک عربستان و اسراییل پیش برده است و این روند همچنان ادامه دارد.118/112
بیشنر بخوانید:
کمیساریای عالی حقوق بشر و جنایات امریکا و عربستان در یمن/ تحلیل
ایران محور رایزنی وزرای دفاع عربستان و امریکا
شورای همکاری خلیج فارس، تبعیت از عربستان و فرصت سازی برای مداخله انگلیس و امریکا در منطقه / تحلیل