در بخش دیگری از بیانیه کاخ سفید آمده است: بایدن در این دیدار مجازی ضمن اشاره به تبعات حمایت احتمالی پکن از اقدام نظامی مسکو، بر حمایت خود از راهحلی دیپلماتیک تاکید کرد.
رئیس جمهور چین نیز در این تماس ویدئویی تأکید کرد، درگیری به سود هیچکس نیست و پکن و واشنگتن باید بار مسئولیت بینالمللی در قبال صلح را به دوش گیرند.او در ادامه گفت: «روابط میان کشورها نباید به سطح تخاصم نظامی برسد و بحران اوکراین چیزی نیست که بخواهیم شاهد آن باشیم».
گفت و گوی مجازی بایدن و شی جین پینگ در واقع با هدف هشدار دوباره واشنگتن به پکن درباره هر گونه حمایت اقتصادی و یا نظامی از روسیه در جریان جنگ اوکراین صورت گرفته است. واشنگتن بارها به پکن در خصوص حمایت از تهاجم مسکو هشدار دادهاست.
دولت بایدن مدعی است که با توجه به تحریم های همه جانبه علیه روسیه نگران آن است که مسکو برای کاهش تاثیرات منفی این تحریم ها از توانمندی اقتصادی و تجاری و مالی چین استفاده نماید.هم چنین واشنگتن مدعی است که نگران آن است که روسیه به منظور تامین بخشی از نیازمندی های نظامی خود مانند انواع پهپادها و تجهیزات زرهی و خودرویی به چین مراجعه کند و بدین ترتیب به مقاومت در برابر فشارهای غرب بپردازد.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، روز پنجشنبه گفته بود که واشنگتن نگران است چین تجهیزات نظامی در اختیار روسیه قرار دهد. جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، نیز روز دوشنبه در دیداری هفت ساعته با یک دیپلمات بلندپایه چینی در رُم، پایتخت ایتالیا، دیدگاهها و خواسته های واشنگتن را به پکن منتقل کرده بود. مقامات کاخ سفید این دیدار را «سخت» و «فشرده» توصیف کردند.
«وندی شرمن»معاون وزیر خارجه آمریکا می گوید: «ما از چین، که قدرت بسیار مهمی در صحنه بینالمللی است میخواهیم بفهمد که آیندهاش با آمریکا، با اروپا و با دیگر کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه است. آینده آنها حمایت از ولادیمیر پوتین نیست.»
پکن، پیشتر ضمن اصرار بر اتخاذ «راهحلی دموکراتیک» درقبال جنگ اوکراین اعلام کرد که حاکمیت اوکراین را به رسمیت میشناسد ، اما تاکید کرده بود که «نگرانیهای امنیتی روسیه» نیز باید مد نظر قرار بگیرد.
چین و روسیه ماه گذشته، شراکت راهبردی «بدون محدودیت» خود را اعلام کردند.پکن از محکوم کردن تهاجم روسیه به اوکراین خودداری کرده است. اکنون در رویارویی گسترده روسیه و غرب بر سر اوکراین ، چین عملا در جانب روسیه ایستاده است. به همین دلیل آمریکا نگران است پکن به مسکو در دور زدن تحریمهای وضعشده توسط غرب، کمک کند.
در عین حال با اینکه بحران اوکراین در هفتههای اخیر دغدغه اصلی کاخ سفید بوده است، اما مقامات آمریکایی میگویند که دیدگاه آنها در خصوص چین تغییری نکرده است.
دولت بایدن در مارس 2021 با انتشار سند مقدماتی استراتژی امنیت ملی خود ، چین را تهدید شماره یک آمریکا قلمداد کرده وحتی مقامات ارشد نظامی آمریکا مانند ژنرال «مارک میلی»رییس ستاد مشترک ارتش آمریکا به صراحت چین را بزرگ ترین چالش ژئواستراتژیک برای آمریکا دانسته اند.
در واقع نگرانی مقامات واشنگتن این است که چین با توجه به حمله روسیه به اوکراین، فرصت کنونی را برای حل و فصل نظامی مساله تایوان و الحاق دوباره آن به خاک چین مغتنم دانسته و به تایوان حمله کند. شاید به همین دلیل است که جو بایدن در بخشی از گفتوگویش با شی جی پینگ با اشاره به تنشهای منطقه آسیا پاسیفیک، به همتای چینی خود گفت که سیاست ایالات متحده در قبال تایوان تغییر نکرده و واشنگتن مخالف هرگونه تغییر یکجانبه در وضع موجود است.
سیدرضا میرطاهر