فعالیت های گروه های تروریستی مدتهاست دغدغه اصلی کشورهای قاره آفریقا است.
فعالیت های گروه های تروریستی چون الشباب در شرق آفریقا به ویژه در سومالی و بوکوحرام در غرب آفریقا به ویژه نیجریه و کشورهای همجوار مدتهاست امنیت را در کشورهای این قاره مختل کرده اند.
براساس برآوردها بیش از 10 هزار تروریست فقط از دو گروه داعش و القاعده در آفریقا حضور دارند.
این وضعیت سبب شده تا بخش بزرگی از بودجه و امکانات کشورهای آفریقایی برای مبارزه با این گروه های تروریستی صرف شود.
این در حالی است که در عمل نیز این مبارزات نتیجه بخش نبوده است و این گروه ها همچنان در کشورهای آفریقایی صدها قربانی می گیرند.
در حالی که تاکنون مبارزه با این گروه ها موفقیت چندانی در بر نداشته است، گزارش های جدید نشان می دهد، گروههای مرتبط با القاعده و داعش نیز طی ماه های گذشته جای پایشان را در سراسر منطقه ساحل پر رنگ کردهاند و به تهدید جدی برای کشورهای این قاره تبدیل شده اند.
در واقع گروه های تروریستی، نه تنها از جغرافیا، وسعت و ثروت آفریقا در راستای اهداف خود استفاده می کنند، بلکه این قاره را به دلیل بدی شرایط اقتصادی و فقر و نیز جمعیت جوان، مرکز خوبی برای جذب و تربیت نیروهای تروریستی می دانند؛ به طوری که بسیاری از این گروه ها با پرداخت مبلغ کم و وعده های رفاهی موفق شده اند بسیاری از جوانان آفریقا را برای فعالیت های تروریستی جذب کنند و آموزش دهند.
سازمان ملل متحد ماه ژوئیه اعلام کرد، حملات افراطگرایان به سرعت در غرب آفریقا در حال گسترش است و این منطقه باید تقویت واکنش خود فراتر از تلاشهای نظامی کنونی را مدنظر داشته باشد.
از سوی دیگر بحران سیاسی لیبی و شرایط ناپایدار برخی دیگر از کشورهای شمال آفریقا همچنین شکست داعش در سوریه و عراق سبب شده تا گروه های تروریستی به دنبال ایجاد پایگاه های جدید برایند و از رو کشورهای مختلف آفریقا از جمله منطقه ساحل را هدف قرار داده اند.
بحران تروریسم، خانواده ها را آسیب پذیر و ثبات کل منطقه آفریقا را تهدید می کند
اگرچه پنج کشور این منطقه شامل بورکینافاسو، نیجر، چاد، مالی و موریتانی با درک خطر تروریسم در سال ۲۰۱۷ با وعده فرانسه مبنی بر پشتیبانی وتامین مالی آنها، نیروی ضربت «جی۵ ساحل» را برای مقابله با شبهنظامیان تشکیل دادند؛ اما این نیرو به دلیل عدم تامین مالی عدم پایبندی فرانسه به انجام تعهداتش عملا نتوانست کاری انجام دهد.
«آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد با اشاره به این که بحران تروریسم، خانواده ها را آسیب پذیر و ثبات کل منطقه آفریقا را تهدید می کند، تاکید کرد، تروریسم نباید روند توسعه را در قاره آفریقا تضعیف کند و با توجه به تحولات اخیر، حمایت جامعه بین المللی از کشورهای آفریقایی ضروری است.
تلاش مقامات افریقایی برای برقراری امنیت در منطقه
اکنون پانزده عضو بلوک غرب آفریقا و روسای جمهوری موریتانی و چاد در نشست فوقالعاده ای در پایتخت بورکینافاسو با هدف بررسی رشد ناامنی گردهم جمع شدند.
آنها قرار است، مبارزه جدی با تروریسم را در قالب همکاری های منطقه ای و تامین کمک مالی یک میلیارد دلاری در سرلوحه کار خود قرار دهند.
«ژان-کلود کاسی برو»، رئیس جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا تاکید کرد، این کمیسیون تصمیم گرفته است تا با اختصاص یک میلیارد دلار به لحاظ مالی مشارکت داشته و فورا به تلاشهای مشترک برای مبارزه با تروریسم ملحق شود.
به نظر می رسد، مقامات آفریقا در تلاشند فارغ از مداخلات و وعده های کشورهای خارجی، با همکاری یکدیگر بتوانند گام عملی در مبارزه با تروریسم و برقراری امنیت در کشورهای مختلف این قاره ایفا کنند، اگرچه مسر دشواری را پیش رو دارند.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
133/118
بیشتر بخوانید:
هشدار گوترش درخصوص پیامدهای تروریسم در آفریقا/ تحلیل
حمله تروریستی در بورکینافاسو/تحلیل