ایران پرس: در حالی که لیبی همچنان با بحران سیاسی گسترده دست و پنجه نرم می کند، فرستاده سازمان ملل در این کشور از اجماع گروه های سیاسی برای برگزاری انتخابات در سال 2023 خبر داد.

«عبدالله باتیلی» فرستاده سازمان ملل در لیبی با اشاره به نزدیکی فزاینده ای در نظرات رهبران لیبی درباره لزوم برگزاری انتخابات در سال 2023 گفت: "رایزنی های لازم با «محمد المنفی» رئیس شورای ریاستی، «عقیله صالح» رئیس مجلس نمایندگان، «خالد الشمری» رئیس شورای عالی «دولت وفاق ملی»، «خلیفه حفتر» فرمانده نیروهای شرق لیبی و هیاتی به نمایندگی از «عبدالحمید الدبیبه» نخست وزیر مشورت هایی انجام شده است."

بحران لیبی در حالی وارد دوازدهمین سال شده است که مشکلات سیاسی، اختلاف نظرها، سهم خواهی ها از قدرت و مداخلات خارجی در این کشور، همچنان مانع تشکیل دولت مرکزی قدرتمند در لیبی شده است. این موضوع شرایط اقتصادی و سیاسی را در لیبی بیش از پیش وخیم کرده است.

هم اکنون در لیبی دو دولت در سر کار است که هریک خود را دولت قانونی می داند. از یک سو، «عبدالحمید الدبیبه» رئیس دولت وحدت ملی لیبی، در پی توافق سیاسی زیر نظر سازمان ملل از بیش از یک سال پیش تاکنون، قدرت را در دست داد.

از طرف دیگر، پارلمان لیبی در منطقه طبرق، به دولت عقیله صالح که در شرق لیبی مستقر است، رای داده است. «فتحی پاشاغا» نیز به عنوان نخست وزیر این دولت، در ماه مارس از سوی پارلمان لیبی رای اعتماد گرفت.

البته تشکیل دو دولت در لیبی، مشکلات این کشور را بیش از پیش تشدید کرده است. الدبیبه تحویل قدرت به پاشاغا را نپذیرفته و اعلام کرده است که قدرت را فقط از طریق برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی، به یک دولت منتخب تحویل می دهد.

از سوی دیگر برگزاری انتخابات نیز در این کشور با مشکل روبه رو است به طوری که به رغم برگزاری نشست های متعدد برای برقراری آشتی ملی و توافق گروه های سیاسی، تاکنون این موضوع تحقق نگرفته است.

علل شکست تلاش های سیاسی در لیبی

حضور گروه های خارجی، مداخلات مستقیم و غیر مستقیم کشورهای خارجی و قدرت طلبی احزاب داخل سبب شده است تا عملا تلاش های سیاسی در لیبی بی نتیجه بماند؛ به طوری که اکنون گروه های تروریستی فعال در لیبی افزایش یافته است.

همچنین خطر تجزیه لیبی نیز زنگ خطر را به صدا درآورده  است. «عقیله صالح» رئیس مجلس نمایندگان لیبی، دخالت خارجی‌ ها را عامل بی‌ ثباتی سیاسی در لیبی دانست و تاکید کرد که انتخابات تنها راه حل برای پایان دادن به بحران در لیبی است.

«محمد المنفی» رئیس شورای ریاستی لیبی نیز با بیان این که بی توجهی به آشتی ملی و چند پاره شدن قدرت در لیبی منجر به پیچیده تر شدن صحنه سیاسی در کشور شده است، افزود: "راه حل بحران لیبی فقط از طریق احیای روح ملی، جبران خسارت و بازگشت به خرد میسر است."

به هر حال، شرایط کنونی سبب شده تا گروه های سیاسی مختلف لیبی بار دیگر بر برگزاری انتخابات و تعیین رییس جمهوری توسط مردم تاکید کرده و آمادگی خود را در این زمینه اعلام کنند.

«عبدالله باتیلی» فرستاده سازمان ملل با تاکید بر ضرورت فوری یکی شدن نهادهای حکومتی از جمله ارتش، حمایت از اجرای طرح خروج نظامیان خارجی و شبه نظامیان از لیبی برای دستیابی به صلح و ثبات پایدار در این کشور گفت: همه طرف‌ ها باید هرچه سریع تر در راه تدوین چارچوب قانون اساسی لیبی برای تسهیل انتخاباتی آزاد، عادلانه و شفاف در سال 2023 تلاش کنند.

در حال حاضر به نظر می رسد اکنون بار دیگر گروه های سیاسی در لیبی برای برگزاری انتخابات اعلام آمادگی و توافق کرده اند. فرستاده سازمان ملل در امور لیبی و رئیس اتحادیه آفریقا نیز رایزنی ها را انجام داده و از تصمیم این گروه ها اظهار خشنودی کرده اند.

اما همچنان برای بسیاری از مردم لیبی، دل نگرانی ها  بر سر برگزاری  انتخابات لیبی ادامه دارد. از جمله اینکه «سیف الاسلام قذافی» پسر دیکتاتور سابق لیبی در مخفیگاهی ناشناخته در دل صحرای لیبی از دستیابی به آرزوی خود و قبیله‌ اش در رسیدن به قدرت پس از گذشت 12 سال از فرو ریختن رژیم پدرش سخن گفته است.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117