دولت ترامپ روز پنجشنبه 12 سپتامبر نام یک مقام کلیدی عربستان را که خانواده قربانیان حادثه 11 سپتامبر به دلیل ارتباط او با این حملات خواستار خروج نامش از فهرست اطلاعات محرمانه شده بودند، از این فهرست خارج کرد اما تاکید کرد که نام این مقام عربستانی به صورت علنی اعلام نخواهد شد و فقط به وکیل خانواده قربانیان 11 سپتامبر سال 2001 اعلام خواهد شد.
طبق تصمیم دولت ترامپ، وکیل خانواده قربانیان اجازه نخواهد داشت تا نام این مقام عربستانی را به صورت علنی اعلام کند.
تصمیم خروج اسم این مقام عربستانی را از فهرست اطلاعات طبقه بندی شده، پلیس فدرال آمریکا "اف بی آی" و وزارت دادگستری این کشور اتخاذ کرده اند.
خانواده قربانیان 11 سپتامبر برای افشای نام این مقام عربستانی تا کنون تلاش زیادی کرده بودند. شکواییه خانواده قربانیان حملات 11 سپتامبر، عربستان سعودی را به هماهنگی در اجرای این حملات متهم می کند.
عربستان به عنوان متهم اصلی حملات 11 سپتامبر در طول سالهای گذشته با تلاش گسترده سیاسی و رسانهای و صرف هزینه های هنگفت مالی تلاش کرده که از انتساب این رخداد تروریستی به خود فاصله بگیرد.
با این حال "خالد شیخ محمد" که از او به عنوان یکی از طراحان و مغر متفکر حملات 11 سپتامبر 2001 یاد میشود، آمادگی خود را برای کمک به خانوادههای قربانیان حملات 11 سپتامبر 2001 در جهت تعقیب قضایی عربستان سعودی اعلام کرده است.
نحوه برخورد دولت ترامپ با مساله نقش عربستان در حادثه 11 سپتامبر نشانه رویکرد متناقض واشنگتن در این زمینه است. دولت ترامپ به طور عمدی نقش ریاض را در تغذیه ایدئولوژیک و نیز تامین مالی و لجستیک گروههای تروریستی تکفیری نادیده می گیرد.
وبسایت امریکن کانسروتیو مینویسد: عربستان سعودی یکی از بهترین مثالها در این باره است که چگونه فروش سلاح آمریکا به عربستان امنیت ما و امنیت غرب آسیا را بر هم میزند. آنها نه تنها از این تسلیحات برای کشتن هزاران انسان بی گناه در یمن استفاده میکنند، بلکه در برخی موارد این تسلیحات را در اختیار شبه نظامیان و متحدان تروریستها قرار میدهند.
عربستان سعودی که آمریکا روابط گسترده ای با آن در ابعاد مختلف تجاری، اقتصادی و نظامی و تسلیحاتی دارد و ترامپ در اولین سفر خارجی خود، قراردادهای تسلیحاتی به ارزش 110 میلیارد دلار با آن امضا کرد، بیشترین سهم را در اشاعه ایدئولوژیهای افراط گرایانه به ویژه وهابیت و گسترش گروه های افراط گرا مانند داعش و جبهه النصره داشته است؛ ضمن این که در گزارش کنگره آمریکا درباره حادثه 11 سپتامبر که ژوئیه 2016 منتشر شد، به صراحت اعلام شد که 15 نفر از 19 هواپیماربا که در حملات 11 سپتامبر دست داشته اند از اتباع عربستان سعودی بوده اند.
این مساله باعث تصویب قانون "جاستا" JASTA در کنگره آمریکا شد که به خانوادهها و بستگان قربانیان حادثه 11 سپتامبر اجازه شکایت از دولت و مقامات سعودی را به دلیل کمک به عاملان حادثه 11 سپتامبر می دهد.
در واقع کنگره آمریکا با تصویب قانون"جاستا" در اواخر دوره زمامداری باراک اوباما رئیس جمهور سابق این کشور، بر نقش انکارنشدنی رژیم سعودی در حمایت از تروریسم صحه گذاشت.
اکنون نیز مشخص شده است که عربستان سعودی با ارائه انواع کمکها و خدمات به عاملان حملات 11 سپتامبر 2001 ، در شکل گیری آن دخیل بوده است؛ به ویژه این که در این مساله پای برخی شاهزادگان و مقامات ارشد سعودی نیز در میان است. با این حال هم دولت اوباما و هم دولت ترامپ به بهانه تاثیر منفی اجرای این قانون بر روابط دوجانبه ریاض- واشنگتن، عملا مانع اجرای آن شده اند. دلیل آن نیز منافع اقتصادی و استراتژیک آمریکا و نیز نقش مهم رژیم سعودی در منطقه غرب آسیا به عنوان یکی از متحدان اصلی واشنگتن است.
سیاست دولت ترامپ همواره حمایت از رژیم سعودی است و کاخ سفید تمایل ندارد که از سطح روابط خود با عربستان بکاهد و یا تنشی در روابط با ریاض به وجود آید. این در حالی است که ترامپ به بهانه مبارزه با تروریسم لبه تیز حملات و اقدامات خود را متوجه مسلمانان کرده و به کشورهایی مانند ایران که پرچمدار مبارزه با ترویسم در منطقه هستند، انگ حامی تروریسم زده است.
نویسنده: سید رضا میر میرطاهر.
141/117
بیشتر بخوانید:
طراح حملات 11 سپتامبر: علیه سعودی ها شهادت می دهم
ترامپ و حادثه 11 سپتامبر؛ نگاهی به سیاست ضدتروریستی آمریکا/ تحلیل