ایران پرس-«امرسون منان گاگوا» رئیس جمهوری زیمبابوه در سفر به چین ضمن قدردانی از «شی جین پینگ»، همتای چینی خود به خاطر حمایت های سیاسی پکن از هراره، به تقویت روابط با این کشور متعهد شد.

شی جین پینگ رئیس جمهوری چین نیز در این دیدار با اشاره به اینکه زیمبابوه دوست قدیمی چین به شمار می رود، از تلاشها برای تقویت روابط در همه عرصه ها استقبال کرد.

منان گاگوا که به همراه هیاتی متشکل از 10 وزیر و 14 نماینده بخش خصوصی به پکن رفته است؛ در تلاش برای افزایش همکاری ها با چین در بخش های استراتژیک به ویژه بخش کشاورزی، تولید تنباکو و معادن است.

پکن در جریان این سفر، سرمایه گذاری یک میلیارد و چهارصد میلیون دلاری در مرکز حرارتی تولید برق هوانگ در زیمبابوه را نیز تایید کرده است.

اهمیت سفر امنانگاوا به چین

سفر امرسون منان گاگوا، رئیس جمهوری زیمبابوه به چین در شرایط کنونی از چند جنبه حائز اهمیت است.

نخست آنکه پکن از متحدان قدیمی زیمبابوه محسوب می شود و طی سال های تحریم غرب علیه زیمبابوه، چین تنها تامین کننده نیازهای این کشور در بخش های مختلف اقتصادی وتجهیزات نظامی بود.

از این رو اکنون سفر امنانگاوا را نیز می توان تاکیدی بر ادامه روابط سیاسی پیشین و جلب حمایت چین از این کشور دانست.

از جنبه اقتصادی نیز چین شریک استراتژیک برای زیمبابوه محسوب می شود.

امرسون منان گاگوا در جریان مراسم تحلیف خود متعهد شد؛ اقتصاد ملی زیمبابوه را احیا کند.

از این رو تلاش برای جذب سرمایه گذاری بیشتر چین در این کشور از مهمترین اهداف این سفر است.

اگر چه شرکت های چینی حضور گسترده ای در بخش های مختلف اقتصادی این کشور دارند اما شرایط کنونی زیمبابوه بحران اقتصادی و افزایش بیکاری و فقر نشان دهنده نیاز بیشتر این کشور به سرمایه گذاری در بخش های اقتصادی و زیر ساخت های این کشور است.

از این رو اکنون شرایط بیش از همیشه برای توسعه روابط تجاری و اقتصادی مهیا است. مقامات چین اکنون موقعیت ممتازی را پیش روی خود می بینند که حضور خود را نه تنها در این کشور بلکه در کشورهای اطراف نیز گسترش دهد.

زیمبابوه، کیکی بزرگ برای چین!

ژان ژوزف بوآلو کارشناس روابط چین -آفریقا در اینباره معتقد است: پکن می خواهد در آفریقا موقعیت با ثباتی داشته باشد به ویژه در زیمبابوه، زیرا این کشور در همسایگی آفریقای جنوبی، موزامبیک و بوتسوانا که مملو از معادن الماس هستند، واقع شده است.

با این حال منان گاگوا پیش از این اعلام کرده بود که از کشورهای غربی نیز برای بازسازی زیمبابوه کمک خواهد گرفت.

منان گاگوا در این زمینه گفت:  بلند پروازی ما این است که بعد از سالها انزوا، جهشی به جلو داشته باشیم.

اما به نظر می رسد پکن از این مساله راضی نباشند، زیرا چینی ها حاضر نیستند منافع خود را به ویژه در آفریقا، با رقبای غربی خود تقسیم کنند.

از این رو به نظر می رسد که منان گاگوا راه دشواری را در پیش داشته باشد. در این شرایط، سفر کنونی وی به چین را می توان از جمله نخستین تلاش های امنانگاوا با متحد قدیمی این کشور در دستیابی به اهداف مورد نظر برای بهبود شرایط اقتصادی زیمبابوه دانست. 134/110

نویسنده: آتوسا دینیاریان

بیشتر بخوانید:

زیمبابوه در پی جذب سرمایه‌ خارجی

تحولات سیاسی زیمبابوه پس از موگابه و آینده پیش رو/ تحلیل

آینده زیمبابوه در پایان 37 سال حکومت موگابه/ تحلیل و ویدئو