«عمر البشیر» با اشاره به اینکه «دارفور» از جنگ رها شده است، اولویت کنونی را تخلیه اردوگاه های آوارگان در این منطقه دانست و تاکید کرد: آوارگان باید به شهرهای خود بازگردند و ما امنیت آنها را تضمین و به آنها خدمات ارائه می کنیم.
«عمر البشیر» با انتقاد از اصرار نهادهای بین المللی برای حضور در «دارفور» با هدف کمک رسانی به ساکنان این منطقه، این نهادها را متهم کرد که به سودان می آیند و با ارائه کمک های بشردوستانه و عکس گرفتن از مردم تلاش می کنند حامیان مالی پیدا کنند و سپس 80 درصد منابع جمع آوری شده را برای خود نگه می دارند.
این نخستین بار نیست که رییس جمهوری سودان، از سازمان های کمک رسانی در این منطقه انتقاد می کند.
زمانیکه دیوان بین المللی کیفری در سال ۲۰۰۹ «عمر البشیر» را به اتهام ارتکاب جرایم جنگی تحت پیگرد قرار داد، وی در واکنش به این تصمیم، سیزده گروه از امداد رسانان خارجی را از سودان اخراج کرد.
جنگ داخلی «دارفور» واقع در غرب سودان، سال 2003 و با اعتراض اکثریت آفریقاییتبار این منطقه نسبت به آنچه که تبعیض دولت مرکزی به نفع اقلیت عربتبار ساکن این منطقه دانستهاند، آغاز شد و تاکنون به کشته شدن بیش از 300 هزار نفر و آواره شدن دو و نیم میلیون نفر منجر شده است.
در پی افزایش تغییرات سیاسی در منطقه از یکسو و از سوی دیگر تلاش «عمر البشیر» برای نزدیکی با آمریک، شرایط در «دارفور» نیز تغییر کرد.
حمل آزادانه سلاح عامل اصلی درگیری های دارفور
وی در تلاش برای بهبود روابط با واشنگتن بر پایان درگیری ها در دارفور تاکید کرده و در مرحله نخست طرح جمع آوری داوطلبانه سلاح از ساکنان این منطقه را مد نظر قرار داده است.
به گفته کارشناسان یکی از علل گسترش درگیری ها در دارفور در چند سال اخیروجود گسترده سلاح در دست نیروهای مختلف در این منطقه است که اکنون دولت سودان قصد دارد ابتدا داوطلبانه و در مرحله بعد به صورت اجباری آنها را جمع آوری کند.
درخواست کاهش نیروهای صلحبان سازمان ملل در «دارفور»، بستن اردوگاه آوارگان نیز از جمله تلاش های خارطوم در راستای عادی جلوه دادن شرایط در «دارفور» است.
این در حالی است که از یکسو خشونت و درگیری های پراکنده در این منطقه همچنان ادامه دارد و از سوی دیگر بسیاری از آوارگانی که در کمپ های آوارگان در این منطقه زندگی می کنند شرایط مساعدی برای بازگشت به زندگی ندارند.
«محمد ابکر عیسی» پژوهشگر مسائل اجتماعی در سودان گفت: جنگ در دارفور باعث به وجود آمدن بیماری های روانی و عصبی در میان ساکنان این منطقه شده و نبود مراکز درمان بیماری های روانی و ذهنی در این منطقه باعث تشدید مشکلات بیماران شده است.
اگرچه «عمرالبشیر» در تلاش است شرایط را در منطقه دارفور عادی جلوه دهد اما به نظر می رسد، شرایط زمانی به طور واقعی در این منطقه و دیگر مناطق دارای مناقشه در این کشور بهبود خواهد یافت که معظل توسعه نیافتگی در این مناطق حل شود و وضعیت اقتصادی و سیاسی بهبود یابد.134/111
نویسنده: آتوسا دینیاریان
بیشتر بخوانید:
صلحبانان بورکینافاسو از دارفور سودان خارج شدند
سودان مصر را به حمایت از شورشیان دارفور متهم کرد
درخواست عفو بین الملل از سودان برای توقف تعرض به دانشجویان دارفور