بعد از هفتم اکتبر، اسرائیل ۲۰۰ نماد و ۳۲۵ سایت ‌باستانی را ویران کرده ‌است. این رژیم، خانه‌های قدیمی را در اولویت اهداف شلیک خود قرار می‌دهد.

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، این حرکت صهیونیست‌ها، صراحتا با قوانین بین‌المللی مغایر است و جزو جنایات جنگی به شمار می‌رود. پروتکل الحاقی کنوانسیون چهارم ژنو ۱۹۷۷، ماده ۵۳ پروتکل یک و ماده ۱۶ پروتکل دوم، شامل ممنوعیت ارتکاب هرگونه اقدام خصمانه علیه بناهای تاریخی، آثار هنری و اماکن عبادی است که میراث معنوی مردم را تشکیل می‌دهند.

 

مکان‌های عبادی؛مساجد باستانی

مساجد نخستین هدف ویرانگری اسرائیل‌اند و صهیونیست‌ها تاکنون با شلیک مستقیم موشک و یا بمب‌افکن‌ها، صدها مسجد را ویران‌ کرده‌اند؛ از جمله قدیمی‌ترین مساجدی که هدف آنان قرار گرفته، می‌توان به این موارد اشاره کرد:

- مسجد السیدهاشم (بارگاه حضرت هاشم‌بن‌مناف): بنا به روایات تاریخی نامگذاری این مسجد به‌خاطر وجود مقبره مبارک جد رسول‌اکرم‌(ص)، هاشم‌بن‌عبدمناف بوده‌ است. در حال حاضر، بر اثر حملات اسرائیلیان، دیوارها و سقف‌های مسجد ویران‌شده و در معرض ریزش و تخریب همه‌جانبه قرار دارد.

- مسجد جامع عمری‌(العمری): این مسجد در محله «الدرج» قرار گرفته و یکی از بزرگترین مساجد شهر غزه است. در حال‌ حاضر، مسجد کاملا ویران شده و فقط یک گلدسته از آن به‌جای مانده که بخش فوقانی آن به‌طور جدی آسیب‌ دیده ‌است.

- مسجد ابن‌عثمان‌: این مسجد با قدمتی که به قرن هجدهم بازمی‌گردد، در محله شجاعیه در شرق شهر غزه واقع شده و یکی از مساجد تاریخی و باستانی شهر است.

 

کلیساهای تاریخی

در حملات سال ۲۰۲۴ اسرائیلی‌ها به باریکه غزه، کلیساها نیز مورد حملات بی‌امان این رژیم قرار گرفتند. از جمله کلیساهای قدیمی که بر اثر حملات ویران شدند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

- کلیسای سنت‌ پورفیریوس: کلیسای سنت‌ پرفیریوس، سومین کلیسای قدیمی جهان در شرق شهر غزه قرار دارد و با موشک‌های اسرائیلی ویران شده ‌است. صلیبی‌ها این کلیسا را در سال ۱۱۵۰ ساخته‌اند.

- صومعه قدیس هیلاریون: صومعه هیلاریون در تپه ام‌عامر در منطقه «دیرالبلح» واقع شده و تاریخ بنای آن به سال ۳۲۹ بازمی‌گردد و یکی از بزرگترین صومعه‌های مسیحیان در غرب آسیا به شمار می‌رود. صومعه در نوامبر گذشته مورد حملات رژیم‌صهیونیستی قرار گرفت.

- کلیسای بیزانس در جبالیا: این کلیسای بیزانسی متعلق به قرن پنجم ، در سال ۱۹۹۷ کشف و از سال ۲۰۲۲ درهای آن به روی عموم باز شد. کلیسا با یک سازه مدرن محافظت می‌شد و به بیمارستان اردوگاه جبالیا متصل بود و اکنون بر اثر شلیک مستقیم اسرائیل، کاملا ویران شده‌ است.

 

نقاط دیدنی باستانی

خانه‌های دو محله قدیمی از جمله «الزیتون» و «الدرج» بیشتر از سایر مناطق، به منظور محو جنبه‌های تمدنی باریکه غزه در تیررس حملات هدفمند صهیونیست‌ها قرار گرفته‌اند. 

- حمام السمره: این حمام با قدمتی بیش از هزار سال، مقصد گردشگری‌ درمانی در محله الزیتون بود، و یگانه حمام تاریخی باقی‌مانده در غزه با مساحتی بالغ بر ۵۰۰ متر و یکی از نمونه‌های جالب و متکامل حمام‌های اسلامی به شمار می‌رفت.

 

- گورستان جنگ‌جهانی اول: در غزه، گورستانی وجود دارد که بیش از سه هزار سرباز انگلیسی و سربازان کشورهای مشترک‌المنافع جنگ جهانی اول در آن دفن شده‌اند، در حدود ۸۰۰ قبر این گورستان مجهول‌الهویه‌ است. اسرائیل به این گورستان هم حمله کرد.

 

 

مراکز فرهنگی تاریخی

مراکز فرهنگی نیز از ویرانی‌های حملات موشکی و آتش‌افروزی رژیم منحوس صهیونیستی بی‌نصیب نمانده‌است:

- مرکز فرهنگی «رشاد الشوا»:این مرکز یکی از بزرگترین مراکز فرهنگی نوار غزه است. در این مرکز اسناد تاریخی، کتاب‌های نفیس و دست‌نوشته‌های تاریخی وجود داشتند.این مرکز در سال ۱۹۸۵ با معماری منحصر به فردی ساخته و نامزد دریافت چند جایزه بین‌المللی معماری شد.

-‌ آرشیو مرکزی شهرداری غزه: بر اثر ویرانی ساختمان بایگانی شهرداری غزه، هزاران سند تاریخی با عمری بیش از ۱۰۰ سال، از بین رفتند.

- کاخ‌موزه پاشا (الباشا): این کاخ‌موزه که به آن قصررضوان، هم گفته می‌شود درمحله «الدرج» قرارگرفته وبه سبک معماری مملوکی ساخته شده‌ و تنها نمونه باقی‌مانده از کاخ‌های باستانی غزه بود. این موزه‌کاخ نیز با مخزن شگفت‌انگیزی از آثار باستانی با آسیب‌های جدی روبه‌رو شده‌است.

علاوه بر ویرانی، سرقت آثار باستانی فلسطین و غزه، نگرانی‌های جهانی را به دنبال داشته‌است.

اسرائیل در سرقت آثار تاریخی فلسطینیان سابقه طولانی دارد و از افشای این حقیقت نیز ابایی ندارد. برای مثال در دهه هفتاد قرن بیستم در فرآیند کاوش یک مقبره کنعانی، در دیرالبلح، اسرائیلیها تابوت‌ها و آثار باستانی کشف‌شده را به سرقت بردند و در آرشیو خود قرار دادند.125