ایران پرس - نخست وزیر مالزی در مراسم اختتامیه کنفرانس مبارزه با تروریسم مرتبط با نشست «آسه‌آن» در سیدنی، پایتخت استرالیا گفت، درد و رنج کنونی مسلمانان میانمار دیگر مسأله‌ای داخلی محسوب نمی‌شود.

«نجیب تون رزاق» Najib Razak نخست وزیر مالزی با بیان اینکه بحران مسلمانان میانمار منطقه را با خطر مواجه می‌کند، افزود، مالزی برای حل مسالمت‌آمیز و دائم این بحران آماده است.

از 25 اوت 2017 تاکنون در موج جدید حملات سرکوبگرانه ارتش و بودائیان تندرو میانمار علیه مسلمانان روهینگیا در استان راخین در  غرب این کشور، بیش از شش هزار نفر کشته و هشت هزار نفر دیگر زخمی شده‌اند.

یکی از نقاط ضعف اتحادیه کشورهای منطقه جنوب شرق اسیا آ سه آن، عدم مداخله در امور داخلی اعضا است که باعث شده است این اتحادیه نتواند در بحران مربوط به کشتار مسلمانان روهینگیا ورود کند. 

بحران میانمار کل منطقه را تحت تاثیر قرار داده است

این در حالی است که از دیدگاه مالزی با توجه به سیل آوارگان مسلمانان روهینگیا در کشورهای منطقه و پیامدهای امنیتی، اقتصادی و بهداشتی آن، دیگر بحران میانمار داخلی نیست بلکه کل منطقه را تحت تاثیر قرار داده و حتی سازمانهای بین المللی مختلف را درگیر خود کرده است.

حضور بیش از 800 هزار آواره مسلمان روهینگیا در بنگلادش و دهها هزار تن در تایلند، مالزی و اندونزی، بحران مسلمانان روهینگیا را نه تنها به بحران منطقه ای بلکه بین المللی تبدیل کرده است؛ به گونه ای که سازمان ملل آنان را مظلوم ترین اقلیت جهان نامید و محافل بین المللی کشتار مسلمانان روهینگیا را جنایت جنگی اعلام کرده اند.  

«فدریکا دی آلساندرا» ederica Di Alessandra کارشناس مسایل سیاسی در اینباره گفت:

«کمیساریای عالی سازمان ملل اعلام کرد، میانمار نمونه‌ای کلاسیک از پاکسازی قومیاست. اگرچه به عنوان یک جرم مستقل، تحت قوانین بین‌المللی به رسمیت شناخته نشده است، اما می‌تواند یک جنایت علیه بشریت باشد، یا به جنایات جنگی خاص مرتبط باشد ویا درچارچوب کنوانسیون نسل‌کشی قرارگیرد که همه حالت ان نگران کننده است.»

لزوم استفاده آ سه آن از همه اهرم های خود برای متوقف کردن خشونت ضد مسلمانان روهینگیا

از دیدگاه مالزی دولت میانمار باید در برابر رفتار ارتش و تندروهای بودایی که هر روز مرتکب جنایت می شوند پاسخگو باشد و اتحادیه آ سه آن نیز از همه اهرم های خود برای وادار کردن دولت میانمار به متوقف کردن خشونت ضد مسلمانان روهینگیا استفاده کند زیرا ادامه این جنایات چهره یکی از مهمترین اتحادیه های منطقه ای را نیز مخدوش کرده است.

«براد آدامز» Brad Adams  کارشناس مسایل سیاسی در این زمینه گفت:

«بسیاری از روستاهای مسلمان نشین میانمار صحنه هایی از جنایات علیه روهینگیا است و باید حفظ شوند تا کارشناسان سازمان ملل متحد برای بررسی  این سوءاستفاده ها بتوانند شواهد را به درستی  شناسایی و ارزیابی کنند؛ تردیدی نیست تخریب سیستماتیک صدها روستا، مسجد و املاک، ارتباط آوارگان را با سرزمینهای اجدادیشان  قطع می‌کند.»

در هر حال، دولت مالزی از هر فرصتی برای ترغیب اتحادیه آ سه آن برای ورود به بحران مسلمانان روهینگیا در میانمار استفاده می کند و بارها مقامات دولت کوالالامپور از عملکرد دولت میانمار در این خصوص انتقاد کرده اند اما از دیدگاه دولت مالزی تا وقتی که آ سه آن با تمام توان مداخله نکند و به بحران پایان ندهد، دولت میانمار کشتار و آواره کردن مسلمانان روهینگیا را متوفقف نخواهد کرد.115/111

نویسنده: مجید وقاری

بیشتر بخوانید:

نخست‌وزیر مالزی: موضوع مسلمانان میانمار، دیگر مسأله‌ای داخلی نیست

تاکید بر لزوم ارجاع پرونده نسل کشی در میانمار به دادگاه کیفری بین المللی/تحلیل