در این گفتگوی تلفنی عمران خان ضمن انتقاد از سیاست های تحریک آمیز دهلی نو، تصمیم اخیر هند برای لغو امتیازات منطقه کشمیر تحت کنترل این کشور (خودمختاری) را عامل اصلی تنش های اخیر دانست.
به گفته نخست وزیر پاکستان، اقدام دهلی نو علیه کشمیر تلاش برای تغییر ماهیت و جغرافیای کشمیر محسوب می شود که باید با حمایت بین المللی حل و فصل شود.
گفت و گوی نخست وزیر پاکستان با رییس جمهور آمریکا در ادامه تلاشهای این کشور برای باز کردن پای بازیگران مختلف به موضوع کشمیر با هدف بین المللی ساختن این موضوع است.
در چند هفته اخیر پاکستان با اعضای مختلف شورای امنیت سازمان ملل از جمله چین و روسیه نیز رایزنی داشته است.
این تلاشها از این جهت حایز اهمیت است که هند که در هفته های گذشته دست به اقدامات نگران کننده ای در کشمیر تحت کنترل این کشور زده، مخالف ورود بازیگران مختلف به موضوع کشمیر و بین المللی ساختن این موضوع است.
هند همواره تاکید کرده که موضوع کشمیر موضوعی بین هند و پاکستان است.
از همین رو تلاشهای دیپلماتیک پاکستان قابل درک است چرا که از منظر دولتمردان و مردم این کشور، اقداامات اخیر هند گامهایی خطرناک است که می تواند شرایط را در کشمیر و همچنین بین دو کشور به مرحله ای غیرقابل کنترل برساند.
با اینحال آنچه محافل پاکستانی روی آن تاکید دارند این واقعیت است که نه آمریکا و نه شخص دونالد ترامپ در موضوع کشمیر قابل اتکا و اعتماد نیستند.
کارنامه آمریکا در سالهای اخیر در قبال هند و پاکستان نشان می دهد دولتهای مختلف در واشنگتن همواره طرف دهلی نو را گرفته اند و در موضوع کشمیر چشمان خود را بر روی جنایات سازمان یافته علیه مسلمانان این منطقه بسته اند.
بنابراین حتی به فرض اینکه دهلی نو پیشنهاد میانجی گری آمریکا را در موضوع کشمیر قبول کند، چه تضمینی وجود دارد که آمریکا در این بحران در نقش یک بازیگر بی طرف ظاهر شود.
ابومهدی کارشناس مسایل کشمیر به خبرگزاری رسا می گوید: آمریکا و رژیم اسرائیل پشتصحنه کارشکنیها علیه مردم کشمیر هستند و اقدامات علیه مردم این منطقه با برنامه و هماهنگی آنها انجام میشود.
رژیم اسرائیل از ابتدا در هند حضور داشت و علت این حضور برای مقابله با رشد و پیشرفت کشورهای اسلامی است.
البته واقعیت این است که با توجه به نیاز آمریکا به پاکستان در مساله افغانستان، مقامات آمریکایی چند ماهی است که از ادبیات تند چند سال اخیر علیه پاکستان فاصله گرفته اند.
علت اصلی این موضوع نیز به نقش پاکستان در گفتگوهای بین طالبان و آمریکا بر می گردد.
با این حال از منظر بسیاری از کارشناسان این تغییر لحن دولتمردان آمریکایی در قبال پاکستان، تاکتیتی برای حصول توافق با طالبان است در غیر این صورت کمتر کسی تردید دارد که اولویت آمریکا در جنوب آسیا هند است و نه پاکستان.
بنابراین، روشن است که گرچه تلاش پاکستان در سطح منطقه و جهان برای بین المللی ساختن موضوع کشمیر قابل فهم است اما همانطور که تاکنون احزاب و جریانهای مختلف در پاکستان هشدار داده اند، اتکای اسلام آباد به واشنگتن و دولت کنونی آمریکا؛ در موضوع کشمیر راه به جایی نخواهد برد.
135/118
نویسنده: محمود بلند اختر
بیشتر بخوانید:
گفتگوی تلفنی عمران خان و ترامپ درباره اوضاع کشمیر