گئورگی مارگولاشویلی (Georgy Margulashvili) رئیس جمهوری گرجستان گفت: نظر مردم موجب تلاش های دولت تفلیس برای عضویت در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی- ناتو است.
مارگولاشویلی در مراسم آغاز روزهای ناتو در تفلیس، افزود: گرجستان با مشارکت فعال در برنامه های مختلف، پایبندی خود را به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی - ناتو - به عنوان انتخاب مردم این کشور نشان داده است.
این یازدهمین بار است که مراسم روزهای ناتو در گرجستان برگزار می شود.
سیاستمداران حاکم بر گرجستان سال ها است که در پی عضویت در سازمان نظامی ناتو هستند، اما مخالفت های روسیه موجب شده است، گرجستان تاکنون نتواند به این سازمان نظامی بپیوندد.
مسکو با تلاش های دولت تفلیس برای عضویت در ناتو مخالف است و گسترش ناتو به سمت شرق را عامل بی ثباتی مرزهای روسیه می داند. با وجود این، دولت فعلی گرجستان تاکید دارد که، تفلیس عادی سازی روابط با روسیه را یکی از وظایف خود می داند.
در واقع، دولت فعلی تفلیس بر این باور است که، ضمن همکاری با ناتو، همزمان خود را متعهد می داند که برای عادی سازی روابط با روسیه نیز تلاش کند.
کارشناسان وجود حساسیت های روسیه و تحرکات رهبران تفلیس را عامل اصلی بروز جنگ پنج روزه گرجستان با روسیه در ماه اوت سال 2008 میلادی و به رسمیت شناختن دو منطقه اوستیای جنوبی و آبخازیا از سوی دولت مسکو می دانند.
برغم وعده های مسوولان سازمان نظامی ناتو به مقام های غربگرای دولت وقت تفلیس، در جریان جنگ پنج روزه، نه تنها آمریکا و دولت های اروپایی به کمک گرجستان نیامدند بلکه نهادهای غربی نیز از کمک به دولت گرجستان خودداری کردند.
در این شرایط، همکاری های دولت تفلیس با سازمان نظامی ناتو به معنای تلاش های آمریکا به منظور مهار کرملین است و این تحرکات بر حساسیت های روسیه افزوده است. مسوولان ناتو نیز در طول برگزاری رزمایش ها و یا روزهای این سازمان نظامی در گرجستان، با اظهار نظرهای متنوع، به تحریک هر چه بیشتر روسیه اقدام می کنند.
از جمله این که، "پتر پاول" Petr Pavel رئیس کمیته نظامی سازمان نظامی ناتو،"گرجستان را مهمترین شریک استراتژیک این سازمان نظامی قلمداد کرده است".
در این میان، برخی سیاستمداران محلی و احزاب مخالف دولت تفلیس از عضویت گرجستان در سازمان نظامی ناتو انتقاد کرده و خواهان پیگیری سیاست عدم تعهد در این کشور شده اند . برخی از سیاستمداران گرجی نیز با بدبینی به اروپایی شدن و پیوستن به ناتو می نگرند. به عنوان مثال ، خانم " نینو بورجانادزه " رییس پیشین مجلس ملی گرجستان، "خوشبینی به عضویت این کشور در اتحادیه اروپا را غیرواقع بینانه خوانده و گفته است : تجربه ترکیه در مقابل ما قرار دارد".
در مجموع، باید گفت: اتخاذ سیاست همکاری همزمان دولت تفلیس با سازمان نظامی ناتو و روسیه بعید است که اهداف و خواسته های دولت فعلی گرجستان را محقق سازد.113/110
نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی
بیشتر بخوانید:
مخالفت آمریکا با عضویت اوکراین و گرجستان در پیمان ناتو
آغاز رزمایش مشترک گرجستان با ناتو
اوکراین و گرجستان برای همکاری در زمینه پیوستن به ناتو و اتحادیه اروپا توافق کردند