فرستاده ویژه سازمان ملل در امور یمن چهارشنبه گذشته وارد صنعا شد و با تعدادی از مسئولان انصارالله از جمله سید عبدالملک الحوثی، رهبر جنبش انصارالله و مهدی المشاط، رئیس شورای عالی سیاسی یمن دیدار و گفتگو کرد.
مارتین گریفیتس دیروز جمعه نیز وارد شهر بندری الحدیده شد تا از نزدیک در جریان اوضاع آن و تجاوزات ائتلاف سعودی به این شهر بندری، قرار گیرد.
مذاکرات میان گروههای یمنی از اوت 2016 تا کنون برگزار نشده است.
این در حالی است که بحران در یمن پس از توقف مذاکرات، روند تصاعدی داشته است به نحوی که به گزارش نهادهای مختلف بین المللی و همچنین اظهارنظر شخصیت های متعدد جهانی از جمله آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد، یمن شاهد بزرگترین فاجعه انسانی دهه های اخیر در جهان است که این فاجعه در اثر جنگ ائتلاف سعودی علیه این کشور به وجود آمده است، جنگی که تنها دو روز دیگر (26 نوامبر 2018) وارد چهل و پنجمین ماه خواهد شد.
اگرچه علل مختلفی را می توان در خصوص برگزار نشدن مذاکرات سیاسی میان گروههای یمنی مطرح کرد، اما یکی از دلایل مهم ناکارآمدی سازمان ملل متحد است، سازمانی که دبیر کل پیشین آن، بان کی مون، مجبور شد تحت فشار آمریکا و برخی کشورهای عربی، نام عربستان سعودی را از لیست سیاه ناقضان حقوق کودک حذف کند تا بیش از هر زمان دیگری ثابت شود، نهادهای بین المللی ابزار دست قدرت های بزرگ هستند.
نوواقع گرایان روابط بین الملل از جمله کنت والتز، نظریه پرداز برجسته این مکتب بر این باور هستند که نهادهای بین المللی بیش از همه ابزاری در اختیار قدرت های بزرگ هستند.
مارتین گریفیتس در چند نوبت تلاش کرد مذاکرات میان گروههای یمنی را احیا کند، اما بیش از همه تداوم جنگ و همچنین به هم ریختگی آرایش سیاسی در میان طیف وابسته به دولت مستعفی سبب شد که فرستاده ویژه سازمان ملل در احیای مذاکرات دستاوردی نداشته باشد.
مارتین گریفیتس روز ۱۶ نوامبر در شورای امنیت درباره یمن سخنرانی کرد و گفت که امیدوار است طرفهای یمنی تا پایان نوامبر پای میز مذاکرات حاضر شوند.
گریفیتس اکنون برای سومین بار زمان جدیدی را برای برگزاری مذاکرات میان گروههای یمنی طی سه ماه اخیر در نظر گرفته است؛ وی پیش از این تلاش کرده بود این مذاکرات در سپتامبر گذشته برگزار شود، اما این تلاش با شکست مواجه شد.
در حالی که تنها چند روز تا پایان نوامبر باقی مانده است، مذاکرات در پایان این ماه نیز عملاً برگزار نخواهد شد و به نظر می رسد که گریفیتس تلاش خواهد کرد مذاکرات میان گروههای یمنی را تا پایان سال جاری میلادی در سوئد برگزار کند، اما هنوز نشانه ای نیز در خصوص احتمال برگزاری این مذاکرات دیده نمی شود.
نکته دیگر این است که فرستاده ویژه سازمان ملل برای برگزاری مذاکرات میان یمنی ها، به عمان و عربستان نیز در اکتبر گذشته سفر کرد.
مارتین گریفیتس در جریان سفر به مسقط با یوسف بن علوی، وزیر خارجه عمان دیدار و گفتگو کرد.
در همین حال، وی پیش از آن در ریاض نیز با علی محسن صالح الاحمر، معاون رئیس جمهوری مستعفی یمن و احمد بن دغر، نخست وزیر دولت مستعفی نیز دیدار و گفتگو کرد، اما در حالی که قرار بود با منصور هادی نیز دیدار کند، این دیدار برگزار نشد.
به نظر می رسد که علت برگزار نشدن این دیدار نیز مربوط به خبرهایی است که درباره وضعیت سلامتی منصورهادی از جمله مرگ بالینی وی منتشر می شود. همین موضوع نیز یکی از دلایلی است که سبب می شود هیئت وابسته به دولت مستعفی یمن پای میز مذاکرات در سوئد حتی تا پایان سال جاری میلادی حاضر نشود.
نویسنده: سید رضی عمادی
141/110
بیشتر بخوانید:
گریفیتس: جنبش انصارالله برای صلح آماده است
الحوثی: حمایت انصارالله از صلح برای فرستاده سازمان ملل آشکار شد