"فرناندو ویسنته پریتو" (1) روزنامهنگار آرژانتینی و نویسنده خبرگزاری "تله سور" در گزارش خود نوشت:
"لولا دا سیلوا" در چنین روزی به سیستم سیاسی این کشور که شامل بازیگران سیاسی، قضایی، پلیس، رسانهها و فعالان نظامی است، نشان داد که وی حاضر به عدم شرکتش در انتخابات ریاست جمهوری آتی این کشور نیست.
آنچه که اخیرا در برزیل رخ داده است را میتوان به عنوان یک کمدی توصیف کرد.
اگر این مکانیسم پیچیده سیاسی به منظور جلوگیری از پیروزی "لولا دا سیلوا" در انتخابات ریاست جمهوری برزیل و حفظ کنترل کشور ادامه یابد، کودتایی همچون سال 2016 در قالب تظاهرات گستردهای که برای استیضاح "دیلما روسف" رئیس جمهور سابق برزیل رخ داد، به وقوع میپیوندد و اداره این کشور در دستان "میشل تمر" (2) رئیس جمهوری کنونی برزیل را دشوار خواهد کرد.
"لاو وارفیر" (3) به معنای "جنگ حقوقی" است و در زمانهای اخیر این واژه بیشتر برای قوه قضائیه و به منظور رسیدن به اهداف سیاسی و از بین بردن اراده مردمی بکار برده میشود.
معمولا این واژه در زمانهایی بهکار برده میشود که حملههای ضدامپریالیستی در آمریکای لاتین و کارائیب رخ میدهد، این حملات امپریالیستی عبارتند از: درخواست حکم بازداشت پیشگیرانه علیه "رافائل کوره آ" (4) رئیس جمهور سابق اکوادور (اتهام وی دست داشتن در ربودن یک چهره مخالف در کشور کلمبیا است)، متهم کردن "کریستینا فرناندز" (5) رئیس جمهور سابق آرژانتین به "خیانت به کشور" (فرناندز متهم است که برای منافع تجاری در پرونده انفجار مرکز یهودیان آمیا در سال ۱۹۹۴ که ۸۵ کشته برجا گذاشت، لاپوشانی کرده است) و همچنین اتفاق اخیر دربرزیل که "لولا دا سیلوا" به اتهام دریافت رشوه و فساد مالی به دوازده سال و یک ماه حبس محکوم شد.
این در حالی است که "لولا" بدون مدرک و شواهدی به حبس محکوم شده است، اما "جرمهای واقعی" باید در تمام تحقیقات دیده شده و مدارک مربوطه به آن موجود باشد.
غیرقانونی بودن قوانین دولت در برزیل بسیار مشهود است. در اینجا می توان به موضوع "میشل تمر" اشاره کرد که بدون آراء مردم برزیل ریاست این کشور را عهده دار شد و تنها حدود پنج درصد از مردم این کشور از او حمایت می کنند.
در حالی که، "لولا دا سیلوا" علی رغم اینکه در حبس بسر می برد، اما تنها چهره سیاسی این کشور است که از حمایت مردمی در انتخابات ریاست جمهوری برزیل برخوردار است و شانس زیادی برای پیروزی دارد.
"جیر بولسنارو" (6) یک قانونگذار راستافراطی و ژنرال سابق ارتش برزیل، کسی است که در سال 2016 به برکناری "دیلما روسف" رئیس جمهور سابق برزیل رای مثبت داد و هم اکنون به عنوان رقیب انتخاباتی "داسیلوا" محسوب می شود.
"کودتا پشت کودتا"
در این سناریوی بحران سیاسی برزیل می بایست اتفاقات روز هشتم ژوئیه را مورد تجزیه و تحلیل قرار داد، زمانی که "رودریگو فاورتو" (7) قاضی دادگاه فدرال منطقه چهارم خواستار آزادی رئیس جمهور سابق برزیل شده بود.
از سوی دیگر، قاضی ارشد مقابله با فساد برزیل به نام "سرجیو مورو" (8) که در سال 2017 حکم بازداشت و حبس رئیس جمهوری پیشین را صادر کرده بود، اعلام کرد که قاضی "فاورتو" اختیار صدور رای آزادی داسیلوا را ندارد.
در نهایت، رئیس دادگاه تجدیدنظر به این مساله پایان داد و اعلام کرد که رئیسجمهوری پیشین برزیل باید در زندان بماند.
کمی بعد، "فاورتو" فورا دستور آزادی "لولا" را صادر کرد. در حالی که روزنامه برزیلی «او گلوبو» (9) در وب سایت خود عنوان کرد که "پلیس فدرال و "سرجیو مورو" با نگهداشتن لولا در زندان قصد دارند که از پیشتاز بودن آن در انتخابات ریاست جمهوری برزیل جلوگیری کنند.
جنگ قدرت قضات برزیلی تأثیری تعیینکننده در آینده سیاسی این کشور دارد.
لولا دا سیلوا میخواهد دوباره در انتخابات آتی ریاست جمهوری در ماه اکتبر سال جاری (۲۰۱۸) شرکت کرده و نامزد بالاترین پست اجرایی برزیل شود. او در نظرسنجیهای انجامشده از رقبای خود پیشی گرفته است. پس از او در جایگاه سوم، نظامی سابق "بولسونارو" قرار گرفته که گرایشهای راست افراطی دارد.
در نظرسنجی ها "لولا" در صدر نامزدهای انتخاباتی برای سال ۲۰۱۸ است و پس از وی، "مارینا سیلوا" (10) رهبر زیستمحیطی، "آئسیو نوس" (11) محافظه کار و "تمر" قرار دارند. افزون بر آن، نظرسنجی حاکی از صعود محبوبیت "بولسونارو" نامزد راستگرای افراطی و مدافع دیکتاتوری نظامی است که از نظر محبوبیت با "نوس" در جایگاه سوم قرار دارد.
گفتنی است هرچند که لولا دا سیلوا در پنج پرونده فساد مالی از جمله رسوایی رشوه گیری در ازای قراردادهای شرکت ملی نفت برزیل، متهم است، اما به نظر میرسد که این موارد در افکار عمومی مردم این کشور تأثیر نگذاشته است.
لولا دا سیلوا به اتهام فساد مالی به دوازده سال و یک ماه زندان محکوم شده و از ابتدای آوریل گذشته در زندان به سر میبرد. طبق این حکم، یکی از بزرگترین شرکتهای ساختمانی برزیل به لولا رشوه داده و برایش آپارتمان مجللی در شهر ساحلی گوارویا در ایالت "سائوپائولو" ساخته است. لولا نیز در عوض ترتیبی داده تا قراردادهای شرکت نفتی دولتی "پتروبراس" به این شرکت ساختمانی داده شود.
در پی اعلام حکم قاضی دادگاه تجدیدنظر برزیل بر ماندن "داسیلوا" در زندان، بیش از هزار نفر از حامیانش با تجمع مقابل زندانی که وی در آن دوران حبس خود را میگذراند، پرچمهای برزیل را به اهتزاز درآوردند و آزادی داسیلوا را خواستار شدند.
از سوی دیگر، ژنرال "پائولو چاگاس" (12) از ارتش برزیل با اشاره به لغو حکم آزادی "لولا" تاکید کرد که هدف از اعلام این بیانیه ها این است که رئیس یک سازمان فاسد، آزادانه در سراسر قلمرو ملی حرکت نکند و مانع از اقدامات خائنانه او در کشور شود.
قاضی "پدرو گبران نتو" (13) از دادگاه تجدید نظر با رد حکم مربوط به آزادی "لولا داسیلوا" اعلام کرد، وی باید همچنان در زندان بماند.
ادامه و تاثیر این موضوع بر صحنه سیاسی برزیل
آشفتگی سیاسی در داخل برزیل همچنان ادامه دارد. نیروهای محافظه کار تلاش می کنند تا نامزدی که حضور فعال و محبوبیت زیادی در کشور دارد را در زندان نگه دارند تا از این طریق از فعالیت آن در عرصه انتخاباتی ریاست جمهوری برزیل جلوگیری کنند.
بخش های مختلفی از کشور برزیل از "لولا" به عنوان نامزد انتخاباتی ریاست جمهوری کشور خود حمایت می کنند، اما هنوز آنها نتوانسته اند به نتیجه مطلوب برسند و به این سناریو تلخ در کشور پایان دهند.
انتخابات ریاست جمهوری برزیل ماه اکتبر سال جاری میلادی برگزار خواهد شد.
از یک طرف نزدیک به نود روز تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در برزیل فرصت باقی است تا مردم برزیل برای بهبود دموکراسی کشور خود تلاش کنند و از سوی دیگر، نامزد محبوب مردم برزیل در زندان بسر می برد که این موضوع به عنوان یک تراژدی برای مردم برزیل محسوب می شود و تنها با مشارکت فعال و سازمان یافته بخش های مختلف سیاسی و اجتماعی این کشور حل می شود.
مترجم: نگین فلکشاهی
1.Fernando Vicente Prieto
2.Michel Temer
3.“lawfare”
4.Rafael Correa
5.Cristina Fernández
6.Jair Bolsonaro
7.Rodrigo Favreto
8.Sergio Moro
9.O Globo
10.Marina Silva
11.Aécio Neves
12.Paulo Chagas
13.Pedro Gebran Neto
بیشتر بخوانید:
رئیس جمهوری پیشین برزیل از زندان آزاد میشود
صدور حکم آزادی رییس جمهوری سابق برزیل از زندان
لغو حکم آزادی رئیس جمهوری پیشین برزیل