ایران پرس- وزیر نفت و منابع طبیعی پاکستان گفت: دولت جدید این کشور، خواهان تکمیل خط لوله صادرات گاز ایران به پاکستان موسوم به «خط لوله صلح» است.

«غلام سرورخان» Ghulam Sarwar Khan تصریح کرد، پاکستان این پروژه را اجرا خواهد کرد.

وی افزود: اخیرا تیم کارشناسی جمهوری اسلامی ایران برای از سرگیری مذاکرات در خصوص «خط لوله صلح» به اسلام آباد سفر کرده است و پاکستان نیز علاقه دارد این خط لوله را با توجه به نیاز روز افزون این کشور به انرژی کامل کند.

پروژه انتقال گاز از جمهوری اسلامی ایران به پاکستان از مارس 2014 آغازشده اما دخالت برخی کشورها اجرای آن را در پاکستان به تاخیر انداخته است.

ایران به تعهدات خود در قبال قرارداد خط لوله گاز برای صادرات به پاکستان عمل کرده و خط لوله را تا  مرز این کشور احداث کرده است.

باوجود تکمیل لوله گذاری 900 کیلومتری ایران تا مرزپاکستان، مقامات تهران پیشنهاد ارائه وام 500 میلیون دلاری برای ساخت این خط لوله در خاک پاکستان را هم در سال های گذشته مطرح کرده بودند. 

اظهارات وزیر نفت و منابع طبیعی پاکستان درباره اراده کشورش برای تکمیل پروژه انتقال گاز ایران به پاکستان حاکی از رویکرد جدی دولت اسلام آباد در همکاری با تهران در بخش انرژی است که به دلیل فشارهای آمریکا متوقف شده است.

"عمران خان" نخست وزیرپاکستان در نخستین اعلام مواضع رسمی خود درعرصه سیاست خارجی گسترش روابط با همسایگان به خصوص ایران را اولویت خود در دیپلماسی منطقه ای اعلام کرد که این رویکرد بر خلاف تصور و انتظار مقامات آمریکایی بود.

پاکستان که برای تامین مصارف گازی خود در بخش خانگی و صنعتی به منابع تامین کننده پایدار گاز نیاز دارد، به دلایل مختلف خرید انرژی از ایران را مقرون به صرفه می داند و برغم فشارهای کاخ سفید همچنان بر اجرای کامل پروژه انتقال گاز از ایران اصرار دارد.

به خصوص آنکه ایران که جزء تولیدکنندگان عمده انرژی درجهان به خصوص تولید گاز است، می تواند نقشی موثر در تامین انرژی مورد نیاز پاکستان ایفاء کند.

«هومن پیمانی» کارشناس مرکز تحقیقات انرژی آسیا و اقیانوسیه می‌گوید: "پاکستان برای تامین نیاز انرژی خود هیچ راهی به جز واردات گاز از ایران ندارد."

اظهارات وزیر نفت و منابع طبیعی پاکستان درباره اراده این کشور برای تکمیل خط لوله انتقال گاز ایران به پاکستان در حالی است که اسلام آباد در پروژه انتقال گاز از ترکمنستان که قرار است پس از افغانستان به پاکستان و هند برسد، مشارکت دارد.

این دیدگاه وجود دارد که از نظر مقامات پاکستان، برغم حضور این کشوردر پروژه خط لوله انتقال گاز ترکمنستان موسوم به تاپی،اما اسلام آباد خرید گاز از ایران را نمی تواند نادیده بگیرد.

به خصوص آنکه از نظر کارشناسی و فنی، خط لوله انتقال گاز ایران به پاکستان توجیه اقتصادی دارد وبه لحاظ امنیتی هم با خطرات کمتری در مقایسه با پروژه تاپی مواجه است.

البته باید توجه داشت که پاکستان مقصد نهایی خط لوله انتقال گاز موسوم به خط لوله صلح نیست و هند هم درحلقه پایانی این پروژه تعریف شده است.

این گمانه مطرح است که چنانچه اجرای خط لوله انتقال گاز ایران در خاک پاکستان پس از چند سال توقف مجددا احیا شود،هند هم در راستای تامین انرژی خود بیش از گذشته برای مشارکت در این پروژه تمایل نشان خواهد داد. 

نویسنده:محمدرضا عسگری

117/118

تاکید «عمران‌خان» برای اجرای پروژه خط لوله انتقال گاز ایران به پاکستان

تاکید پاکستان بر لزوم اجرا و تکمیل خط لوله انتقال گاز ایران به پاکستان