ایران پرس- کشورهای صادر کننده نفت عضو  اوپک، در روزهای پایانی سال 2016؛ در تصمیمی تاریخی در وین، توافق کردند برای مدت شش ماه سقف تولید خود را کاهش دهند تا روند فزاینده کاهش قیمت های جهانی نفت  متوقف شود.

تولید نفت بیش از سهمیه های تعیین شده در اوپک، از سوی  برخی اعضا، بویژه عربستان در دو سال پیاپی منجر به سقوط بیش از پنجاه در صدی بهای نفت شد و متوسط قیمت جهانی نفت به حدود 30تا 40 دلار در هر بشکه رسید، حتی کشورهای بزرگ تولید کننده  غیر اوپک نظیر روسیه نیز از این شوک نفتی دچار صدمات جدی شدند.

بازار جهانی نفت ازاواسط سال 2014 با افزایش بی رویه عرضه نفت همراه شد.

در پی تشدید این روند اعضای اوپک و غیر اوپک (کشورهای مستقل صادر کننده نفت) به منظور کاهش سقف تولید نفت از ابتدای سال 2017 و برای مدت شش ماه به  توافق  رسیدند.

بر اساس این توافق قرار شد اعضای اوپک از ابتدای سال 2017 سقف تولید نفت خود را روزانه به میزان یک میلیون و 200 هزار بشکه کاهش دهند تا تولید اوپک به 32 میلیون و 500 هزار بشکه در روز برسد.  

جمهوری اسلامی ایران، الجزایر، عراق، کویت، لیبی، نیجریه، قطر، عربستان سعودی، امارات، اکوادور، آنگولا و ونزوئلا، اعضای اوپک هستند.

اعضای غیر اوپک از جمله روسیه نیز موافقت کردند سقف تولید خود را روزانه نزدیک به 600 هزار بشکه کاهش دهند. 

اعضای اوپک برای بررسی مساله تمدید توافق کاهش سقف تولید نفت، قرار است نشست دیگری برگزار کنند.

موافقت مشروط اوپک با کاهش سقف تولید نفت

برخی منابع آگاه در اوپک پیش از این اظهار کرده بودند که عربستان، کویت و دیگر اعضای اوپک با ادامه کاهش سقف تولید نفت موافق هستند؛ مشروط به اینکه در این باره با کشورهای مستقل (غیر اوپک) به توافق برسند. 

اگر اعضای اوپک و سایر صادر کنند گان عمده نفت بر توافق قبلی خود پایدار بمانند اقتصاد جهانی هم از چنین توافقی استقبال می کند زیرا سبب ثبات و در بازار انرژی خواهد شد.

عربستان در نوامبر 2014  در واقع اوپک را مجبور کرده بود تا سهم این کشور از بازار را بی رویه افزایش دهد.

تولید بیش از سهمیه های تعیین شده در اوپک، از سوی عربستان البته اقدامی با اهداف سیاسی بود.

علی النعیمی، وزیر پیشین نفت عربستان یک ماه پس از اتخاذ این سیاست گفته بود که دیر یا زود، رقبا گرفتار مشکلات مالی خواهند شد و عربستان توانایی تحمل این وضعیت برای مدتی طولانی را داراست؛ اما با گذشت زمان؛ عربستان که حاضر به مذاکره در مورد کاهش تولید نفت خام نبود سرانجام  پذیرفت نفت خود را از ۱۰ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز به ۱۰ میلیون ۲۰۰ هزار بشکه کاهش دهد.

حفظ توافق کاهش سقف تولید نفت، تنها کلید حل مشکلات

اکنون عربستان می داند که حفظ این توافق تنها کلید حل مشکلات است؛ اما پایداری این توافق نیازمند همکاری همه کشورهای تولید کننده عضو و غیر عضو اوپک است.

«بیژن نامدار زنگنه» وزیر نفت ایران دیروز /شنبه / تاکید کرد؛ جمهوری اسلامی ایران از ادامه کاهش سقف تولید نفت اوپک حمایت می‌کند و اگر دیگران به آن متعهد باشند تهران هم رعایت خواهد کرد.

دوعامل می تواند به پایداری این تصمیم کمک کند.

عامل نخست رسیدن به این درک است که  کشورهای صادر کننده نفت "اوپک"  و سایر صادر کنند گان اصلی نفت به  آرامش و ثبات نیاز دارند.

عامل دوم حمایت بازارهای جهانی از این تصمیم است.

این حمایت تقریبا" وجود دارد زیرا  نفع  واقعی مصرف کنند گان و خریداران  بزرگ نفتی اطمینان از ثبات درقیمت ها  و استمرار تولید وعرضه نفت  است.115/111

بیشتر بخوانید:

زنگنه: ایران آماده همراهی برای تمدید توافق اوپک است

تصویب سند راهبرد دراز مدت اوپک/ آیا اوپک نقش خود را باز خواهد یافت؟

اظهارات دبیر کل اوپک، تردید درباره انگیزه برای سرمایه گذاری در تولید/تحلیل