به گزارش ایران پرس، "جوزپ بورل" امروز (جمعه) در بیانیه ای با اشاره به مشورت هایش با تروئیکای اروپایی و تاکید همه طرف های برجام بر حفظ این توافق اعلام کرد، به رغم اختلاف نظرهای موجود، این توافق وجود دارد که زمان بیشتری برای مکانیسم حل اختلافات به دلیل پیچیدگی مسائل موجود نیاز است.
بورل در این بیانیه افزود، همه طرف های برجام درباره ادامه مباحثات در سطح کارشناسی برای رفع نگرانیها حول اجرای تعهدات هسته ای و همچنین تبعات گسترده خروج آمریکا از برجام و اعمال مجدد تحریمها توافق کردند.
بورل همچنین اعلام کرد، کمیسیون مشترک برجام نشست بعدی خود را در ماه فوریه برگزار میکند.
طبق مکانیسم حل اختلافات در برجام، اگر هر کشوری نسبت به نقض عهد یکی از طرفها مدعی «عدم پایبندی اساسی» شود این ادعا طی یک فرآیند چند مرحلهای و نسبتاً طولانی مدت، بررسی خواهد شد.
اروپاییها مدعی هستند که اقدامات ایران در چارچوب کاهش تعهدات برجامیاش، زمینه را برای فعال کردن مکانیسم حل اختلافات فراهم کرده است.
آلمان، بریتانیا و فرانسه بعد از خروج غیرقانونی آمریکا از برجام (8 می 2018) وعده دادند با تضمین منافع اقتصادی ایران، این توافق را حفظ کنند اما تاکنون هیچ موفقیتی در اقدامات عملی وعدهداده شده برای حفظ این توافق کسب نکردهاند.
در چنین شرایطی، شورای عالی امنیت ملی ایران 8 می 2019 در سالگرد خروج آمریکا از برجام اعلام کرد، تعهدات برجامی خود را بر اساس بندهای 26 و 36 این توافق گام به گام کاهش خواهد داد تا میان تعهدات و حقوق ایران توازنی برقرار شود.
دولت ایران یکشنبه 5 ژانویه 2020 در بیانیه ای گام پنجم و نهایی کاهش تعهدات جمهوری اسلامی ایران در برجام را اعلام کرد.
آلمان، بریتانیا و فرانسه (تروئیکای اروپایی) 14 ژانویه 2020 در واکنش به گام پنجم کاهش تعهدات برجامی ایران، با انتشار بیانیهای در بروکسل، مکانیسم حل اختلافات در این توافق را فعال کردند.
وزیر خارجه کشورمان در واکنش به این اقدام تروئیکای اروپایی، با بیان اینکه تهران از مسیر حقوقی، تصمیم اخیر کشورهای اروپایی را دنبال میکند، اظهار داشت، جمهوری اسلامی ایران بحث روش حل اختلاف را به صورت رسمی بعد از خروج آمریکا از برجام آغاز کرد.
"محمدجواد ظریف" تاکید کرد: اگر پرونده ایران به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارجاع شود، خروج تهران از پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای (ان پی تی / NPT) مطرح خواهد بود.
بر اساس بندهای 26 و 36 برجام، در صورت پایبند نبودن طرف مقابل به تعهداتش، ایران حق دارد اجرای تعهدات خود را به شکل کلی یا جزئی متوقف کند.
116/117
بیشتر بخوانید:
هشدار ایران درباره رفتار غیرعادلانه اروپا در برجام
موضع برجامی اروپا؛ سیاست دو سر باخت/ تحلیل
موضع جدید بورل؛ ابهام در بندهای سازو کار حل اختلاف برجام/ تحلیل
ظریف: در صورت ارسال پرونده ایران به شورای امنیت، خروج از NPT مطرح میشود