کریمه در سال 2014 بعد از برگزاری یک همه پرسی به روسیه ملحق شد ولی کشورهای اروپایی و آمریکا اعلام کردند، این الحاق را به رسمیت نمی شناسند.
در چهار سال اخیر شاهد شکل گیری، تداوم و گسترش تحریم های غرب به ویژه اتحادیه اروپا و آمریکا علیه روسیه به بهانه الحاق کریمه به خاک خود و نیز مداخله و تشدید بحران اوکراین با حمایت از مخالفان جدایی طلب شرق اوکراین هستیم.این تحریم ها،واکنش متقابل مسکو را در پی داشته و موجب کاهش شدیدسطح روابط تجاری و اقتصادی بین روسیه و اتحادیه اروپا شده است.
به گفته «نیکولای توپورنین» Nikolai Topornin کارشناس سیاسی روسی، مناقشه در شرق اوکراین و یافتن راه حلی برای حل و فصل آن در شرایط کنونی مشکل جدی برای روسیه است.
اعمال و تمدید تحریم ها علیه روسیه؛ کلاف در هم پیچیده در روابط بین اتحادیه اروپا و روسیه
مساله اعمال و تمدید تحریم ها علیه روسیه به کلاف در هم پیچیده ای در روابط بین اتحادیه اروپا وروسیه تبدیل شده است. ازدیدگاه مسکو، تحریم های اتحادیه اروپا علیه روسیه «خصمانه و بی اساس» است. کما اینکه تمدید جدید شش ماهه تحریمها علیه روسیه، از نگاه مسکو، حرکتی غیر دوستانه و واگرایانه از سوی بروکسل تلقی می شود.
اتحادیه اروپا در عین اینکه خواهان حفظ فشارها علیه روسیه است اما با تحریم های جدید آمریکا در چارچوب قانون "کاتسا "علیه مسکو اعلام مخالفت کرده است.بویژه اینکه این تحریم ها می توانند تاثیری منفی بر پروژه های نفت و گاز و شرکت های اروپایی داشته باشند.
«الکسی موخین» Alexey Mukhin تحلیلگر سیاسی روسیه معتقد است طراحان تحریم های جدید ضد روسیه در امریکا اشتباه بزرگی را مرتکب شده اند.
کشورهای اروپایی با رویکردهای مختلف علیه روسیه
اتحادیه اروپا ضمن ادامه سیاست تحریمی خود علیه روسیه، خواهان آن است که خط قرمز های آن در این باره رعایت شود. دو رویکرد مختلف در این زمینه دراین اتحادیه وجود دارد.
رویکرد کشورهای نزدیک به آمریکا مانند کشورهای اروپای شرقی مانند لهستان مبتنی بر حفظ و تشدید تحریمها علیه روسیه است، در حالی که رویکرد کشورهای بزرگ اتحادیه اروپا مانند آلمان در کنار کشورهایی مانند مجارستان، یونان و قبرس که روابط گسترده ای با روسیه داشته و دارند، مبتنی بر تحریمهای محدود و مشخص و همکاری در برخی حوزه ها مانند حوزه انرژی با روسیه است.
به رغم این اقدامات تحریمی و نیز خصومت آشکار غرب، روسیه توانسته است در سالهای اخیر دستاوردهای مهمی را در عرصه های مختلف کسب کند که از جمله آنها، توسعه همکاریها با سایر کشورها برای مقابله با اقدامات تحریمی است.
در واقع افزایش فشارهای تحریمی باعث تقویت توانمندی اقتصادی روسیه و به فعلیت رسیدن ظرفیت های بالقوه آن شده است.
ضمن اینکه روسیه با توجه به ماهیت اقدامات ضد روسی بروکسل، به این جمع بندی رسیده است که در راستای حفظ منافع بلند مدت روسیه برقراری روابط تجاری و اقتصادی و انرژی برقراری روابط با شرق و جنوب آسیا را در اولویت قرار دهد.
نویسنده: میرطاهر
133/111
تمدید تحریم های اتحادیه اروپا علیه روسیه/ تحلیل
هشدار وزیر خارجه روسیه به اتحادیه اروپا / تحلیل
توافق سران کشورهای اتحادیه اروپا درباره تمدید تحریم ها علیه روسیه/ تحلیل