شورای امنیت سازمان ملل متحد، مدت ماموریت نیروهای پاسدار صلح در سودان جنوبی را تا سال آینده تمدید کرد.

هدف از تمدید ماموریت صلح بانان بین المللی در این کشور آفریقایی، پایان دادن به  جنگ خونین است که روز پنج شنبه 15 دسامبر امسال وارد پنجمین سال شد.

پس از مذاکرات طولانی، شورای امنیت، روز جمعه 16 دسامبر، ماموریت 14 هزار صلح بان در سودان جنوبی را تا دسامبر سال 2017 تمدید کردند.

این مصوبه، شامل استقرار4000 نیروی جدید منطقه ای است که اعزام آنان در ماه اوت در شورای  امنیت تصویب شد، اما هنوز این نیروها به سودان جنوبی اعزام نشده اند. هدف دیگر تمدید مهلت ماموریت نیروهای پاسدار صلح بین المللی، دادن فرصت بیشتر به نمایندگان طرفهای درگیر در سودان جنوبی است تا درباره پایان دادن به جنگ داخلی به توافق برسند.

قطعنامه جدید شورای امنیت، احتمال تحریم ضد کسانی که ثبات سودان جنوبی را  در معرض خطر قرار داده اند و معیارهای مناسب شامل تحریم تسلیحاتی را نیز مدنظر خواهد داشت. این بند قطعنامه که پیش نویس آن توسط سفیر امریکا تنظیم شده، با مخالفت نمایندگان روسیه، چین و ونزوئلا و از آن مهم تر آنگولا، سنگال و مصر روبرو است.

مخالفت نمایندگان سه کشور آفریقایی ، روسیه و چین که دارای حق وتو در شورای امنیت هستند، مانع بزرگی برای تصویب تحریم احتمالی تسلیحاتی سودان جنوبی است.

درهمین حال، تمدید ماموریت صلحبانان بین المللی مستقر در سودان جنوبی موسوم به UNMISS در شرایطی است که آنان به علت ناتوانی در محافظت از جان مردم این کشور با انتقادهای شدیدی مواجه هستند. شواهد مستند حاکی است در جریان درگیری های شدید ماه ژوئیه زمانی که زنان سودان جنوبی در معرض تعرض جنسی توسط سربازان ارتش این کشور بودند، با وجود آن که فاصله چندانی با مقر صلحبانان بین المللی در جوبا پایتخت نداشتند، صلحبانان نتوانستند از زنان محافظت کنند.

سودان جنوبی از دسامبر سال 2013 گرفتار جنگ داخلی و آشوب ناشی از بروز اختلاف نظر بین سالوا کر رئیس جمهوری و ریک ماچار معاون وی شده است. مردم سودان جنوبی، قربانیان جاه طلبی و جنگ قدرت بین دو سیاستمدار هستند که پس از مبارزات طولانی برای استقلال از دولت مرکزی سودان، اکنون برای کسب قدرت با یکدیگر می جنگند.  بان کی مون دبیر کل سازمان ملل نیز، قبل از نشست شورای امنیت برای رای گیری در باره مصوبه جدید، از رهبران سودان جنوبی انتقاد و تاکید کرد آنان به اعتماد مردم و توافق صلح اوت سال پیش، خیانت کردند.

 سودان جنوبی که با حمایت پشت پرده امریکا در ژوئیه سال 2011 به استقلال رسید، اکنون نیز ابزار سیاسی برای منافع غیرقانونی واشنگتن و متحدان آن در منطقه شرق آفریقا است. در همین حال، مخالفان دولت سودان جنوبی از پیشنهاد سالوا کر برای برگزاری گفت و گوهای ملی استقبال کرده اند، اما مشروط به آن که این مذاکرات به رهبری سالوا کر نباشد.

پیشنهاد سالوا کر برای آغاز گفت وگوهای ملی ، دعوتی از همه گروه ها و جناح های مخالف همراه با عفو عمومی و بخشش اشتباهات گذشته است. با این همه، پیش شرط ریک ماچار فعال سیاسی که  اکنون به حالت تبعید در آفریقای جنوبی است، عملی شدن پیشنهاد گفت و گوهای ملی را با مانع بزرگی روبرو کرده است.

پیش بینی می شود درگیری های بین دو رقیب سیاسی در سودان جنوبی با فرا رسیدن فصل زمستان شدید تر شود، بویژه آنکه هر یک از طرفین ممکن است نیروهای جدید و تازه نفس را بکار گیرند.