یکی از مظاهر آشکار این رویکرد دولت ترامپ، تعیین تکلیف برای دیگر کشورها اعم از متحدان یا شرکای خود در زمینه مسائل دفاعی، امنیتی و تسلیحاتی است.
آمریکا همه شرکا و متحدان خود را تهدید کرد چنانچه تجهیزات نظامی به ویژه سامانه موشکی اس-400 را از روسیه خریداری کنند، آنها را تحریم خواهد کرد.
در آخرین اقدام در این زمینه، وزارت امور خارجه آمریکا به متحدان و شرکای این کشور هشدار داد چنانچه تصمیم داشته باشند از روسیه تجهیزات نظامی خریداری کنند با تحریم مواجه خواهند شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در مصاحبه با روزنامه انگلیسی زبان «هندو» گفت: «از همه متحدان و شرکای خود میخواهیم از معامله با روسیه حذر کنند تا خطر تحریم تحت قانون "تحریمها برای مقابله با دشمنان آمریکا(کاتسا)" بیشتر نشود».
پس از تصمیم هند و ترکیه درباره خرید سامانه موشکی اس -400 از روسیه، دولت ترامپ فشارها بر این دو کشور را بشدت افزایش داده است.
درباره ترکیه علاوه بر اخراج این کشور از پروژه هواپیمای جنگنده اف -35، مقامات آمریکا طی ماههای گذشته بارها تهدید کردند اگر ترکیه از خرید این سامانه روسی منصرف نشود، با تحریمهای شدیدی روبهرو خواهد شد.
به رغم این اقدامات و تهدیدات واشنگتن، ترکیه تابستان امسال دو آتش بار این سامانه را تحویل گرفته و قصد دارد تا آوریل 2020 سامانه موشکی اس-400 را فعال کند.
درباره هند نیز واشنگتن در باره اعمال تحریم علیه این کشور هشدار داده است.
این تهدید آمریکا پس از اظهارات اخیر "سوبراهمانیام جایشانکار" وزیر امورخارجه هند صورت گرفت.
جایشانکار تاکید کرد، دهلینو همواره معتقد است که تامین تجهیزات نظامی بخشی از «حق حاکمیتی» آن بوده و ابراز امیدواری کرد آمریکا درک کند که هند برای خرید اس-400 از روسیه مصمم است.
وی دو روز پیش به خبرنگاران گفت: ما همیشه گفتهایم که آنچه ما خریداری میکنیم، منشاء تجهیزات نظامی ماست و تصمیمی مستقل است.
هند قراردادی بالغ بر 5.5 میلیارد دلار برای خرید 5 آتش بار سامانه موشکی اس-400 با روسیه منعقد کرده است.
بر اساس قوانین کنونی آمریکا، اگر کشوری با روسیه روابط نظامی و یا اطلاعاتی داشته باشد، می تواند شامل تحریم های آمریکا شود.
بند 231 قانون کاتسا، کشورهای ثالث را که دارای قراردادهای مهم با بخش های دفاعی و تسلیحاتی روسیه هستند را واجد شرایط برای تحریم توسط آمریکا می داند.
در عین حال واشنگتن مدعی است که خرید سامانه اس- 400 توسط هند از روسیه، ادامه همکاری نظامی هند و آمریکا را با مشکل روبرو خواهد کرد.
به گفته "مایک پمپئو"، وزیر امور خارجه آمریکا، در باره سامانه اس -400، ما از متحدان و شرکایمان از جمله هند خواستیم مبادلات تجاری با روسیه را رد کند، زیرا طبق قانون کاتسا هرگونه مبادلات تجاری با روسیه اعمال تحریم ها را در پی خواهد داشت.
ما از هند می خواهیم تا در روابط تجاری با روسیه تجدید نظر کند.
در این شرایط، چنانچه رئیس جمهور آمریکا معافیتی از تحریم های مصوب طبق قانون کاتسا در نظر نگیرد با اولین پرداخت از سوی دهلی نو به روسیه برای خرید سامانه اس -400، باید تحریمهایی علیه هند صورت گیرد.
این در حالی است که با توجه به عزم هند و روسیه برای انجام معامله سامانه موشکی اس -400، ظاهرا دو کشور سازو کار پرداختی دائمی یعنی استفاده از پول های ملی دو کشور پیدا کردهاند که به گفته آنها میتواند تحریمهای احتمالی آمریکا را دور بزند.
نهایی کردن قرارداد اس- 400 نشانه عزم هند و روسیه برای مقابله با زورگویی آمریکا و تاکید بر استقلال عمل هند در زمینه سیاست دفاعی و خریدهای تسلیحاتی خود است.
همین مساله نگرانی روز افزون واشنگتن رابرانگیخته و موجب تهدیدات جدید دولت ترامپ علیه شرکا و متحدان آمریکا شده است.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
بیشتر بخوانید:
روسیه: سامانه "اس - 400" در اختیار هند قرار می گیرد
تاکید هند بر خرید سامانه دفاع هوایی از روسیه / تحلیل
واکنش منفی ترامپ به تحویل سامانه موشکی اس -400 توسط ترکیه/ تحلیل
138/118