در این همایش یک روزه شخصیتهای سیاسی، دفاعی، امنیتی و صاحبنظرانی از آسیا و اروپا به تشریح دیدگاههای خود در خصوص امنیت منطقه، تروریسم، افراطی گری و تاثیرات منفی مداخلات خارجی در منطقه میپردازند.
چگونگی مدیریت بحرانهای منطقهای، ضرورت کنترل تسلیحات در غرب آسیا و اجتناب از مسابقه تسلیحاتی در کشورهای منطقه با تاکید بر تهدید سلاح های هستهای رژیم صهیونیستی برای صلح و امنیت منطقه از محورهای این همایش یک روزه است.
غرب آسیا یکی از کانون های مداخلات قدرت های جهانی و بحران خیز در جهان است. این معضل ریشه در گذشته تاریخ استعماری منطقه دارد که سبب پیچیدهتر شدن اوضاع غرب آسیا شده است. بحران های منطقه غرب آسیا در سال های اخیر به موضوعاتی بین المللی تبدیل شده اند که حتی اروپا را نیز درگیر با چالش های امنیتی کرده است. طی دهه های متمادی امریکا برای حفظ هژمونی خود درغرب آسیا از ابزارهای مختلفی از جمله به کارگیری قدرت نظامی مستقیم، انعقاد قراردادهای اقتصادی و ارتباط دیپلماتیک بهره گرفته است.
این راهبرد پیوسته از سوی روسای جمهور مختلف آمریکا دنبال شده و اکنون نیز شاهد هستیم که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا، مانند اسلاف خود رویکرد خلق بحران و شعلهور کردن ماقشات را در منطقه دنبال میکند. ترامپ با فعال کردن بحران ها و ایجاد رقابت ها و تنش های امنیتی میان کشورهای منطقه در پی آن است که غرب آسیا را وارد رقابتهای فرسایشی کند.
نائومی کلاین (Naomi Klein) روزنامه نگار و فعال اجتماعی کانادایی هدف آمریکا از گسترش بحرانها در غرب آسیا را در قالب دکترین شوک بیان می کند. بر اساس این دکترین نظام سرمایهداری با محوریت نقش آمریکا در مقاطع مختلف بحرانها، جنگها، کودتاها و جریان های تروریستی را ایجاد میکند که غالبا موجب ویرانیهای بزرگ خواهند شد.
بلافاصله پس از فروکش کردن شعلههای جنگ این شرکتهای تجاری و اقتصادی آمریکایی هستند که به بهانه بازسازی و مشارکت در طرح های اقتصادی کشورهای آسیب دیده وارد میدان خواهند شد و در قبال پروژههایی که برای بازسازی این کشورها انجام میدهند، سودهای کلان اقتصادی را دریافت میکنند.
اما جنبه مهم دیگر چالش های امنیتی در غرب آسیا، تهدید های فزاینده رژیم صهیونیستی بعنوان رژیمی نامشروع و اشغالگر واصلی ترین کانون بحران و شرارت در منطقه است. جنگ های منطقهای و رویکرد اسراییل به ساخت سلاح اتمی نشان می دهد که ایجاد بحران و تهدید سازی در منطقه از اهداف راهبردی آمریکا و اسراییل در غرب آسیاست.
امیر سرتیپ «امیر حاتمی» وزیر دفاع ایران می گوید: تحولات غرب آسیا با حضور و دخالت بیگانگان و نیروهای فرامنطقهای هدایت می شود و وابستگی، ناآگاهی و فریب خوردگی برخی دولتهای منطقه در شکل گیری فضای مناقشات در غرب آسیا بی تاثیر نیست.
نخبگان سیاسی معتقدند منطقه غرب آسیا نیازمند ترتیبات نوین و همکاری های درون منطقه ای با اهداف راهبردی است. همگرایی امنیتی در غرب آسیا می تواند از گسترش تهدید و بحران جلوگیری کند. به عبارتی دیگر امنیت در منطقه غرب آسیا نیازمند اراده و تلاش دولت های منطقه است.
برگزاری همایش بینالمللی «سیاستهای دفاعی امنیتی مشترک، رویکردهای همکاریجویانه درغرب آسیا» در تهران فرصتی برای هم اندیشی در این زمینه است. 113/118
نویسنده: جمشید امین زاده
بیشتربخوانید:
همایش بینالمللی دفاع و امنیت درغرب آسیا؛ دوشنبه در تهران
تهران میزبان همایش «صلح و ثبات در غرب آسیا»
آغاز همایش بین المللی حمایت از مردم مظلوم یمن