در هلند به طور سنتی مقام نخستوزیری به رهبر حزبی میرسد که بیشترین آرا را در انتخابات بهدست آورده باشد. آخرین انتخابات هلند در ۱۵ مارس 2017 برگزار شد. پس از برگزاری انتخابات، مذاکرات میان احزاب پیروز انتخابات پارلمانی برای تشکیل دولت ائتلافی در این کشور آغاز شد، اما این روند به دفعات با بنبست مواجه شد. با توجه به وجود سیستم نمایندگی تناسبی در هلند که به دست آوردن اکثریت کرسیها در پارلمان هلند را برای یک حزب تقریباً غیرممکن میسازد، لذا دولتی که در این کشور پس از انتخابات تشکیل می شود، همواره ناشی از ائتلاف بین دو یا چند حزب است، در عین حال نخست وزیر هلند از قدرت مشابه دیگر نخستوزیرانی که میتوانند همواره از پشتیبانی اکثریت پارلمانی برخوردار باشند برخوردار نیست.
حزب حاکم آزادی و دموکراسی هلند در انتخابات پارلمانی 15 مارس 33 کرسی به دست آورد و احزاب مسیحی دموکرات و ترقیخواه نیز هریک 19 کرسی وحزب اتحاد مسیحی 5 کرسی را از آن خود کردند. اکنون مذاکرات میان این چهار حزب به نتیجه رسیده و ائتلاف آنها با کسب اکثریت نسبی در پارلمان هلند که 150 کرسی دارد، دولت ائتلافی را تشکیل می دهد.تشکیل دولت ائتلافی خبری نا امید کننده برای حزب ضداسلامی و ضد اروپایی "آزادی" به رهبری «خیرت ویلدرز» (Geert Wilders) که اصلیترین حزب مخالف است و با داشتن 20 نماینده در پارلمان در جایگاه دوم قرار دارد، محسوب می شود. بویژه اینکه «مارک روته» نخست وزیر هلند قبلا هم اعلام کرده بود به هیچ عنوان با ویلدرز برای تشکیل دولت ائتلافی مذاکره نخواهد کرد.
حزب آزادی به رهبری ویلدرز قبل از برگزاری انتخابات اخیر انتظار داشت با توجه به بحران پناهجویان و نیز رخدادهای تروریستی در اروپا که موجب افزایش اسلام هراسی در کشورهای این قاره شده، بتواند با تبلیغات گسترده تعداد کرسی های کنونی خود را در پارلمان هلند به نحو قابل توجهی افزایش دهد. با این حال مارک روته نخست وزیر هلند و رهبر حزب آزادی و دموکراسی توانست با شناسایی واقع بینانه وضعیت کنونی و بهره گیری از برخی شعارهای حزب "برای آزادی"، توجه بخشی از مردم هلند را که احتمالا به این حزب با توجه به شعارهای مهاجر ستیزانه آن رای می دادند به خود اختصاص دهد. به گفته «ویرت دوک» (Virt Duc)، کارشناس سیاسی، هلندی هایی که به ویلدرز رای ندادند می خواستند نشان دهند که می توان جلوی موج پوپولیسم ایستاد. اکنون با تشکیل دولت ائتلافی، دولت راست میانه هلند باید برنامه های خود را به اجرا در آورد که در راس آنها اصلاحات اقتصادی و مالی از جمله کاهش مالیاتها است. کما اینکه «الکساندر پچتولد» (Alexander Pachtold) رهبر حزب ترقی خواه "دی 66" روز دوشنبه اعلام کرد که دولت جدید هلند قرار است بعد از چند سال ریاضت اقتصادی، با کاهش مالیاتها به رای دهندگان پاداش بدهد. ضمن اینکه انتظار می رود دولت جدید هلند سیاست مهاجرتی سخت گیرانه تری را به اجرا در آورد که این مساله در واقع برای کسب رضایت آن دسته از شهروندان هلندی است که با رای دادن به کسب راست گرای افراطی برای آزادی در واقع ناخرسندی خود را از وضعیت اجتماعی کنونی این کشور اروپایی نشان دادند. 113/111
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
بیشتر بخوانید:
توافق چهار حزب اصلی اصلی هلند برای تشکیل یک دولت ائتلافی راست میانهرو