ایران پرس: نالدی پاندور، وزیر امور خارجه آفریقای جنوبی اعلام کرد که کشور‌های عضو بریکس بر سر اصول کلیدی برای گسترش این گروه به توافق رسیده‌اند.اعضای کنونی بریکس شامل روسیه ، چین ، برزیل ، هند و آفریقای جنوبی می شوند.

وزیر امور خارجه آفریقای جنوبی در خصوص ساز و کار و نحوه گسترش بریکس گفت: «ما در مورد گسترش [این گروه] به توافق رسیده‌ایم. در این خصوص سندی داریم که آن را به تصویب رسانده‌ایم. این سند، دستورالعمل‌ها، اصول و همچنین فرآیند‌هایی را برای بررسی کشور‌هایی که مایل به عضویت در بریکس هستند، تعیین می‌کند».

شی جین پینگ، رئیس جمهور چین نیز در نشست سه روزه بریکس ، از ایده گسترش آن استقبال کرده و تایید کرد که ۲۰ کشور در حال حاضر برای عضویت درخواست داده‌اند و بسیاری از کشور‌های دیگر نیز به منظور توسعه خود از پیوستن به این گروه استقبال می‌کنند.

بریکس نمادی از «رژیم‌سازی و ساختارسازی جدید در صحنه بین‌المللی» است که توسط قدرت‌های در حال ظهور و در مقابله با جهان یک قطبی شکل گرفته است.

مطالبه مشترک اعضای بریکس که یک چهارم ثروت جهان را تولید می‌کنند و ۴۲ درصد از جمعیت جهان را تشکیل می‌دهند، «تعادل سیاسی و اقتصادی جهانی فراگیرتر به ویژه در مقابل آمریکا و اتحادیه اروپا» است.

مهمترین شاخصه در گروه بریکس اقدامات و کارکردهای اقتصادی، مالی و پولی و همچنین گستره فرامنطقه‌ای و جهانی بودن اعضا و اثرگذاری آن بوده و لذا به گروه «قدرت‌های اقتصادی نوظهور» معروف است.

در حال حاضر علاوه بر ۵ عضو اصلی، ۲۳ کشور به شکل رسمی و ۶ کشور به صورت غیررسمی و اعلامی خواهان عضویت در این گروه هستند که از جمله آن‌ها می‌توان به ایران، اندونزی، عربستان سعودی، کویت، امارات، بحرین، مصر، سوریه، مغرب ، بلاروس، قزاقستان، کوبا، بولیوی، نیجریه، آرژانتین، ونزوئلا، تایلند، ویتنام، الجزایر، فلسطین، اتیوپی، هندوراس، مکزیک و... اشاره کرد که از آن‌ها به عنوان «بریکس‌پلاس» یاد می‌شود.

پیشنهاد ایجاد بریکس پلاس نخستین بار در اجلاس سران این گروه در چین در سال ۲۰۲۲ توسط شی جین پینگ رئیس جمهور این کشور مطرح شد تا سازوکاری برای نزدیک‌کردن کشورها به این گروه قبل از اعطای عضویت کامل باشد.

ایران خواهان عضویت در بریکس بوده در این راستا سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری اسلامی ایران در نشست سران بریکس در ژوهانسبورگ شرکت می کند.

سید ابراهیم رئیسی با بیان اینکه ارتباط با همه کشور‌های مستقل در دستور کار سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است، می گوید : گروه بریکس توانسته کشور‌های مستقل را با هدف مشترک همکاری‌های اقتصادی و مقابله با یکجانبه‌گرایی گرد هم آورد و بدون تردید یکی از قدرت‌های نوظهور جهان است که دوستان بسیاری در جهان دارد.

بیشتر بخوانید:

سفر رئیسی به ژوهانسبورگ؛ عزم ایران برای عضویت در بریکس

قدرتها و اقتصاد‌های نوظهور جهان در سال ۲۰۰۹ اقدام به تاسیس اتحادیه‌ای سیاسی و اقتصادی برای همکاری بدون حضور قدرت‌های غربی کردند که بریکس نام گرفت. چین و روسیه با قرار گرفتن در راس گروه بریکس به دنبال پایان بخشیدن به سلطه دلار و قدرت اقتصادی غرب در مراودات تجاری هستند.

اعضای بریکس هم چنین بارها خواسته خود در باره نمایندگی متناسب‌تر مناطق جنوب جهانی در نهادهای بین‌المللی مانند شورای امنیت سازمان ملل، صندوق بین‌المللی پول یا سازمان تجارت جهانی را با صدای بلند مطرح کرده اند.

در این راستا سران بریکس روز سه شنبه در نخستین روز از پانزدهمین نشست خود در «ژوهانسبورگ» پایتخت اقتصادی آفریقای جنوبی تمرکز سخنرانی خود را بر کاهش تکیه کشورهای عضو به دلار، بهبود روابط اقتصادی و چگونگی افزایش جذب پول و وام‌دهی با ارزهای محلی در «بانک توسعه جدید» این گروه قرار دادند. کشورهای بریکس دلایل زیادی برای ایجاد یک ارز جدید دارند.

چالش های مالی اخیر در جهان و سیاست های خارجی تهاجمی ایالات متحده، کشورهای بریکس را بر آن داشته تا این امکان را بررسی کنند. آنها می خواهند در عین کاهش وابستگی جهانی به دلار آمریکا و یورو، در جهت منافع اقتصادی خود گام بردارند.

با توجه به ماهیت و اهداف بریکس به مرور سایر کشور‌های در حال توسعه علاقه مند به عضویت در این گروه شده اندو تصویب سازو کار عضویت کشورها در بریکس گامی مهم در زمینه پذیرش اعضای جدید در این گروه بین المللی محسوب می شود.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

 112

 بیشتر بخوانید:

به‌منظور حضور در نشست سران بریکس رئیسی عازم ژوهانسبورگ شد

رئیسی: بریکس قدرت نوظهور در مقابله با یکجانبه گرایی است

بریکس توسعه می‌یابد

تغییر نظم جهانی به سمت بریکس

انتقاد پوتین از تحریم های غرب علیه روسیه در نشست بریکس

گروه بریکس نقش مهمی در جهان ایفا می‌کند

شرکت رئیس جمهوری چین در نشست بریکس

پیگیری آخرین وضعیت همکاری‌ ایران و گروه بریکس در سفر امیر عبداللهیان به آفریقای جنوبی

نگاهی بر درخواست رسمی ۲۳ کشور برای عضویت در بریکس