ایران پرس- کارشناس ارشد مسائل خاورمیانه تاکید کرد هیچ سند و مدرکی وجود ندارد که نشان دهد که ایرانی‌ها نقش نظامی عمده‌ای در میدان نبرد در یمن ایفا می‌کنند.

یکی از کارشناسان برجسته امور سیاسی در خاورمیانه در گفت وگو با پایگاه اینترنتی شورای روابط خارجی مستقر در واشنگتن به دخالت مستقیم پیاده نظام ارتش امارات در جنگ داخلی یمن اشاره و گفت اگر چه ابوظبی با چاپلوسی کردن از و خوش‌خدمتی به گروه‌های مسلح محلی موفق شده درمیان آنان نفوذ کند اما با این وجود، توانایی این کشور در رقم زدن سرنوشت جنگ در یمن همچنان محدود است.

خیز بلند ائتلاف به سرکردگی عربستان برای در دست گرفتن کنترل – (اشغال) – شهر بندری الحُدیده در غرب یمن و وادار ساختن حوثی‌ها (نیروهای مردمی جنبش انصارالله) به عقب‌نشینی از این سنگر راهبردی، آن هم پس از گذشت سه سال و نیم جنگ و خونریزی گسترده، تحولی خطرناک به شمار می‌آید.

نییل پارتریک، محقق مسائل سیاسی خاورمیانه و ویراستار ارشد کتاب "سیاست خارجی عربستان سعودی؛ درگیری و همکاری" گفت امارات پس از دخالت دادن پیاده نظام ارتش خود در جنگ یمن، اهرم نفوذ خود را تثبیت کرد و لذا فرماندهی تهاجم نظامی به الحدیده را به دست گرفت."

با این وجود، پارتریک تاکید می‌کند "هر گونه حل و فصل سیاسی نتیجه بخش و کارساز (در یمن) باید به تشکیل دولتی در این کشور ختم شود که حوثی‌ها در آن نقش بسیار برجسته‌ای ایفا کنند."

وی در پاسخ به این پرسش که چرا امارات به تلاش‌ها برای تسخیر (اشغال) الحدیده، دامن می‌زند، گفت: "آمریکا و عربستان سعودی نیز با اماراتی‌ها بر سر الحدیده به توافق رسیده‌اند."

پارتریک افزود: "اماراتی‌ها نخستین بار در فوریه 2017 پیشنهاد تسخیر الحدیده را روی میز گذاشتند اگرچه پیشتر می‌خواستند نقش‌شان در جنگ یمن تا جایی که امکان دارد کمرنگ‌تر شود. هنگامی که آنان در سال 2016 از کاهش شمار نظامیان خود در یمن سخن به میان آوردند این گونه به نظر می‌رسید که ابوظبی پس از استوارسازی نفوذ خود بر بخش‌هایی از جنوب یمن که از مسیر جنگ سالاران و دیگر سران محلی تحقق پیدا کرد چنین تصمیمی اتخاذ کرده‌اند. اکنون اما به نظر می‌رسد ایده بلندپروازانه‌تری در سر دارند و می‌خواهند نفوذشان را علاوه بر جنوب در شمال یمن نیز گسترش بدهند."

«نییل پارتریک» همچنین گفت: عربستان سعودی نمی‌خواهد پیاده نظام ارتش خود را در یمن درگیر کند اما از دستاوردهایی که امارات به علت اعزام پیاده نظام به جنگ در یمن بدست آورده عصبانی و ناخرسند است. سعودی‌ها همچنین از نقش روزافزون امارت در تامین امنیت دریایی در دریای سرخ نگرانند. آنها از حضور نظامی امارات در جزیره راهبردی سوکوترا در یمن خشنود نیستند. حضور امارات در آنجا، خشم بسیاری از یمنی‌ها را نیز برانگیخته است.

کارشناس شورای روابط خارجی پرسید آیا فکر می‌کنید مارتین گریفیتس نماینده ویژه سازمان ملل در امور یمن بتواند فرایند صلح را به پیش ببرد؟

کارشناس امور سیاسی خاورمیانه گفت: "از حوثی‌ها خواسته شده اداره بندر الحدیده را به سازمان ملل واگذار کنند، درحالی که ائتلاف به سرکردگی سعودی در نظر دارد بندر و قلمرو پیرامونی آن را اشغال کند. اگر اماراتی‌ها از گریفیتس استقبال کنند چنین اقدامی فریبکاری و نیرنگ بازی تفسیر خواهد شد. شاید او در مقطعی مشخص و همچنان که جنگ در الحدیده ادامه دارد بتواند نوعی آتش بس محلی برقرار سازد اما اهداف بلندپروازنه‌تر همچون اهدافی که برای تشکیل دولت انتقالی فراگیر بیان شده دست نیافتنی تر از همیشه است.

مترجم: مرتضی لطفی

بیشتر بخوانید: 

القدس‌العربی: نبرد حُدیده؛ سخت‌ترین فصل کتاب جنگ یمن + ویدئو

قدرتنمایی یمن در نبرد حُدیده؛ ائتلاف سعودی روی موج شکست/ تحلیل

نبرد سرنوشت‌ساز حُدیده؛ کاروان ائتلاف‌سعودی منهدم شد