در این راستا، کمیته 5+5 لیبی از توافق بر سر طرحی فوری برای اخراج نیروهای بیگانه و عناصر مسلح خارجی از این کشور خبر داد و از دولت و شورای ریاستی لیبی خواست که هرگونه توافق نظامی با کشورهای مختلف را به حالت تعلیق در بیاورند.
کمیته مشترک نظامی متشکل از یک هیئت پنج نفر نظامی و امنیتی از طرف دولت «وفاق ملی» (طرابلس - غرب) و یک هیات مشابه از نیروهای موسوم به «ارتش ملی لیبی» به فرماندهی ژنرال حفتر (طبرق - شرق) است که تحت نظارت سازمان ملل نشست خود را برگزار می کند.
حضور نیروهای نظامی بیگانه در لیبی و مداخلات خارجی دو مانع مهم بر سر تحقق صلح در این کشور است:
در واقع کشورهای مداخله گر در عرصه سیاسی لیبی که طی سال های اخیر به صورت پنهان و آشکار در عرصه سیاسی این کشور حضور داشتند همچنان حاضر به ترک این کشور نیستند.
در جنگ داخلی 9 ساله لیبی کشورهایی چون قطر، ترکیه و برخی کشورهای اروپایی در حمایت از دولت «وفاق ملی» و کشورهایی چون مصر، روسیه، عربستان و امارات به پشتیبانی از «خلیفه حفتر» در لیبی حضور دارند. این در حالی است که برخی از این کشورها حتی نیروی نظامی به لیبی فرستاده اند. چنانکه نظامیان مورد حمایت ترکیه در بخش های مختلف لیبی همچنان حضور دارند.
بر اساس تخمین سازمان ملل، حدود 20 هزار مزدور و جنگجوی خارجی در لیبی حضور دارند که حضور این نیروها شرایط را در لیبی همچنان بحرانی نگه داشته است.
در واقع از جمله مهمترین شروط برقراری صلح، برگزاری انتخابات و تشکیل دولت مرکزی قدرتمند در این کشور عدم حضور نیروهای نظامی بیگانه است. بخشی از این نظامیان از دولت وفاق ملی و بخشی از نیروهای خلیفه حفتر حمایت می کنند، این شرایط سبب شده تا اکنون نیز برقراری ثبات و امنیت در این کشور با مشکل روبرو شود؛ در واقع طرفین درگیری در لیبی طرف مقابل را متهم به نقض آتش بس و عدم پایبندی به توافقات صورت گرفته می نماید در حالیکه هویت اصلی حمله کنندگان مشخص نیست.
لیبی طی سال ها به دلایل مختلف از جمله داشتن ثروت فراوان، منابع نفت غنی، موقعیت استراتژیک و دسترسی به دریای مدیترانه همچنین نزدیکی به مرزهای اروپا همواره مورد توجه کشورهای استعمارگر و مداخله گران منطقه بوده و تحولات سیاسی و بی ثباتی این کشور طی ده سال اخیر به ویژه صف آرایی های سیاسی گروه های مختلف لیبیایی سبب شده تا شرایط برای حضور بیگانگان و تلاش آنها در راستای کسب منافع خود هموار شود.
از این رو این کشورها همواره با سنگ اندازی و به صورت نامحسوس همواره تلاش کردند تا مانع تشکیل دولت مرکزی قدرتمند در لیبی شوند.
«طلال المیحوب» رئیس کمیته دفاع و امنیت مجلس نمایندگان لیبی در این زمینه می گوید: "لیبی به کشور تبدیل نخواهد شد، مگر اینکه بساط شبه نظامیان برچیده شود و نیروهای ترکیه و مزدوران دیگر مستقر در این کشور، از لیبی خارج شوند."
اکنون نیز به رغم تلاش های دیپلماتیک و میانجیگری های منطقه ای و بین المللی، شرط اصلی که خروج نیروهای نظامی بیگانه و تشکیل نیروی نظامی واحد تحت نظر دولت مستقل لیبی محقق نشده است.
ضمن اینکه مداخلات سیاسی نیز در این کشور ادامه دارد چنانکه شورای عالی دولت لیبی چندی پیش اعلام کرد: "نقض حاکمیت لیبی تنها محدود به وجود مزدوران و بیگانگان در خاک لیبی نیست بلکه تلاش برای اعمال دیکتههای سیاسی خارجی مزدور را شامل می شود."
گروه های لیبیایی امیدوارند بتوانند با محقق کردن این شرط زمینه را برای برگزاری انتخابات در این کشور فراهم آورند.
ژنرال خلیفه حفتر گفت: "نیروهای ارتش ملی و پارلمان لیبی یک هدف مشترک دارند آن هم تحقق وحدت ملی کشور و حفاظت از حاکمیت ملی لیبی است و ما از هر اقدامی که به منافع کشور کمک کنند، حمایت میکنیم."
قرار است، انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری در 24 دسامبر آینده برگزار شود، تلاش های سیاسی در این زمینه همچنان ادامه دارد؛ اکنون توافق کمیته 5+5 لیبی بر سر طرحی فوری برای اخراج نیروهای بیگانه از لیبی را نیز می توان موفقیتی در این زمینه دانست، اگرچه هنوز موانع بسیاری در این راه وجود دارد.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
117
بیشتر بخوانید:
ابراز نگرانی سازمان ملل از آماده نبودن شرایط برگزاری انتخابات در لیبی