"کاشکار جونوشعلی اف" وزیرکشور قرقیزستان که درصدرهیاتی عالیرتبه به دوشنبه پایتخت تاجیکستان سفرکرده است با "شیرخان سلیم زاده" رئیس اداره کنترل قاچاق مواد مخدرتاجیکستان دیدار و گفت وگو کرد.
گسترش و افزایش بی سابقه فقر، افزایش شمارمصرف کنندگان انواع موادمخدربه ویژه مواد مخدرشیمیایی، افزایش بیکاری، گسترش روسپی گری و فحشا از جمله موارد انحرافات اجتماعی است که درنتیجه سیاست های نادرست رهبران آسیای مرکزی طی بیش از دو دهه گذشته مردم این کشورها را درگیر کرده است.
علاوه برمواد مخدر، فقر، فحشا، انحرافات فردی و اجتماعی را باید از جمله نتایج و پیامدهای منفی سیاست های این کشورها طی بیست و پنج سال اخیر تلقی کرد.
به رغم آلودگی هرچه بیشتر کشورهای آسیای مرکزی به انواع مواد مخدر، برخی از مقام های جمهوری های آسیای مرکزی از کاهش مصرف مواد مخدر در کشورهای خود خبر می دهند.
به عنوان مثال، "صمد ظفر" معاون اول رئیس آژانس مبارزه با مواد مخدر تاجیکستان در نشستی مطبوعاتی در دوشنبه، اعلام کرد، در حال حاضر درتاجیکستان 7 هزار و 102 معتاد وجود دارند که این تعداد در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، کاهش نشان می دهد. به گفته وی، حدود 2 هزار و 696 نفراز آنان در پایتخت تاجیکستان سکونت دارند که 107 نفر از آنان را زنان تشکیل میدهند".
شکی نیست که همزمان و در کنار مبارزه با گسترش جریان وهابیت و بازوی مسلح این جریان یعنی گروه تروریستی داعش، جمهوری های آسیای مرکزی و قفقاز می بایست در زمینه مبارزه با مواد مخدر نیز ، فعالیت های مشترک را در دستور کار قرار دهند بویژه که، از نگاه جریان وهابیت و گروه تروریستی داعش انتقال مواد مخدر به کشورهای غربی ، به نوعی انجام امور ثواب تلقی می شود و پاداش اخروی دارد.
درحقیقت نگاه فرقه ضاله وهابیت موجب شده است که این جریان همسو با انجام عملیات تروریستی ، توزیع مواد مخدر در میان افراد غیر وابسته به این جریان را نیز در دستور کار دارد.
افزایش اعتیاد در کشورهای واقع درمسیرترانزیت مواد مخدربه ویژه جمهوری های آسیای مرکزی اجتناب ناپذیر و معضل بزرگ و مشکل مشترک این کشورها است در حقیقت، برای مبارزه با قاچاق مواد مخدر و مهار اعتیاد، همکاری کشورهای منطقه ضروری و لازم است.
صادر کنندگان موادمخدر و سوداگران مرگ، درکشورهای تولید کننده این مواد افیونی نظیر افغانستان، برای گسترش بازارهای مصرف ، به هر حیله و ترفندی متوسل می شوند به همین دلیل است که، کشورهای واقع در مسیر ترانزیت موادمخدر باید علاوه بر ناهنجاری های داخلی، برای مبارزه با سوداگران مرگ نیز برنامه ریزی های موثری به عمل آورند.
کارشناسان حل مشکلات ناشی از قاچاق موادمخدر را بدون همکاری های دولت های منطقه غیرممکن قلمداد می کنند.
در مجموع باید گفت: حل مشکلات جمهوری های آسیای مرکزی بدون همکاری مشترک این کشورها امکان پذیرنیست و انتظار می رود توافق دوشنبه و بیشکک مقدمه امضای اسناد مشترک همکاری بین کشورهای آسیای مرکزی باشد.
نویسنده: محد علی طالبی
117/112