ایران پرس - امارات، عربستان سعودی و دولت مستعفی یمن برای پایان دادن به بحران در جنوب این کشور توافقی انجام دادند که در واقع نوعی باج دهی از جانب ریاض به ابوظبی است.

یمن در اثر جنگ عربستان سعودی عملاً به کشوری چند تکه تبدیل شده است. مناطق شمالی یمن تحت کنترل انصارالله و متحدانش، مناطق جنوبی نیز تحت کنترل دولت مستعفی و شورای انتقالی جنوب و برخی مناطق نیز تحت کنترل القاعده و حتی قبایل یمنی قرار دارد.

با این حال، وضعیت در جنوب یمن وخیم تر است؛ زیرا جنوب یمن عملاً در کنترل یک بازیگر واحد قرار ندارد. 

نیروهای وفادار به منصورهادی در آوریل 2017 با گروه مسلحی که تحت حمایت امارات قرار داشته درگیر شدند.

منصورهادی رئیس جمهوری مستعفی یمن

منصورهادی نیز «عیدروس الزبیدی» استاندار شهر جنوبی عدن را برکنار کرد، اما الزبیدی در می 2017 با کمک امارات شورای انتقالی جنوب را تشکیل داد و عملاً جنوب یمن میان این دو گروه تقسیم شده است. 

«جمال قسیم»، تحلیلگر الجزیره در این خصوص نوشت:

"جنوب یمن عملاً شاهد دو دولت است که هر کدام به یک بازیگر خارجی وابسته هستند. دولت مستعفی منصورهادی وابسته به عربستان سعودی و شورای انتقالی جنوب نیز وابسته به امارات است که در جنوب یمن با هم درگیر هستند." 

این وضعیت سبب افزایش تنش میان امارات و عربستان در بحران یمن نیز شد. عامل اصلی نارضایتی امارات از عربستان سعودی در بحران یمن به تغییرات در راس دولت مستعفی یمن باز می گردد.

افزایش تنش میان ابوظبی و دولت مستعفی منصورهادی

عربستان سعودی در آوریل 2016 با هدف ظاهری پایان دادن به اختلاف های «خالد بحاح»، نخست وزیر و منصورهادی، رئیس جمهوری مستعفی یمن، از برکناری بحاح توسط منصور هادی حمایت کرد، اما از دید امارات برکناری بحاح با هدف کاهش نفوذ این کشور در بحران یمن و تقویت نفوذ عربستان سعودی انجام شده است. 

از این رو، امارات ضمن ایجاد شورای انتقالی جنوب به ریاست «عیدروس الزبیدی»، کنترل جزیره «سقطری» Socotra را در جنوب یمن در اختیار گرفت. این اقدام امارات سبب افزایش تنش میان ابوظبی و دولت مستعفی منصورهادی شد، به نحوی که دولت مستعفی یمن در ماه می 2018 از امارات به دلیل اشغال جزیره «سقطری» به شورای امنیت سازمان ملل متحد شکایت کرد. 

پس از افزایش تنش، کمیته ای سعودی به منظور گفتگو با طرف اماراتی وارد جزیره «سقطری» شده که توافق سه جانبه اخیر نیز به نوعی نتیجه تلاش این کمیته سعودی است. 

بر اساس این توافق، نیروهای امارات از جزیره «سقطری» خارج و این جزیره به مدت پنج سال به عربستان واگذار می شود و در مقابل، دولت «احمد بن دغر» که مورد حمایت عربستان است در جنوب یمن منحل و «خالد بحاح»  که مورد حمایت امارات قرار دارد بار دیگر کنترل جنوب یمن را در اختیار خواهد گرفت.

باج دهی عربستان به امارات

در همین حال، حمایت نظامی امارات از نیروهای نخبه «سقطری» که بر کلیه تاسیسات حیاتی این جزیره پس از خروج نیروهای اماراتی سیطره یافته‌ اند، ادامه خواهد داشت. 

این توافق نوعی «باج دهی» از جانب عربستان به امارات است زیرا از یک سو امارات به هدف خود یعنی بازگرداندن خالد بحاح به راس دولت مستعفی یمن می رسد و از طرف دیگر با حضور خالد بحاح در جنوب و همچنین تداوم حمایت امارات از نیروهای نخبه جزیره «سقطری»، امکان بازگشت نیروهای اماراتی به این جزیره وجود دارد. 

دولت امارات باآگاهی از موقعیت راهبردی و مساحت زیاد جزیره «سقطری» در صدد اشغال این جزیره و تبدیل آن به مکان سیاحتی و همچنین ایجاد پایگاه نظامی در آن است.

در واقع، امارات اشغال جزیره «سقطری» را یکی از دستاوردهای مشارکت در جنگ علیه یمن می داند. 

نویسنده: سید رضی عمادی

133/116

بیشتر بخوانید:

تظاهرات مردم جزیره «سقطری» یمن در اعتراض به حضور نظامی امارات

خواب امارات برای جزیره سقطری یمن

 

منصورهادی رئیس جمهوری مستعفی یمن