ایران پرس- اتحادیه اروپا و تروئیکای اروپایی شامل آلمان، فرانسه و بریتانیا در دو سال گذشته در اجرای تعهدات برجامی خود ناکام مانده‌‌اند و در اقدامی انفعالی در پی کاهش مرحله ای تعهدات برجامی ایران،  مکانیسم حل اختلافات مندرج در این توافق را فعال کردند.

با توجه به واکنش قاطع ایران اکنون اروپایی ها از موضع خود دراین زمینه عقب نشینی کرده اند.

"جوزپ بورل" مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا امروز (جمعه) در صفحه توییتر خود از تمدید بازه زمانی مکانیسم حل اختلافات در برجام خبر داد.

به گفته او، طرف‌های اروپایی برجام توافق کردند که چارچوب زمانی مکانیسم حل اختلافات تمدید شود.

در توییت بورل آمده است کشورهای عضو برجام بر حفظ این توافق تاکید کرده‌اند. تروئیکای اروپایی شامل آلمان، فرانسه و بریتانیا که اعضای اروپایی گروه 1+4 محسوب می شوند، سه شنبه 14 ژانویه مکانیسم حل اختلافات را که به صورت بالقوه می‌تواند ظرف 60 روز تحریم‌های شورای امنیت را احیا کند، فعال کردند.

جوزپ بورل 20 ژانویه در پاسخ به این سؤال که چرا زمان تشکیل کمیسیون مشترک و روند اجرای مکانیسم حل اختلافات اعلام نشده است، گفت: در بندهای مربوط به این ساز وکار ابهام وجود دارد و طرف‌ها در حال رایزنی برای روشن کردن این روند هستند.

این فرایند در صورت پابرجا ماندن اختلافات میان طرف‌ها، در نهایت می‌تواند وضعیت دو طرف را به وضع پیش از توافق هسته‌ای بازگرداند؛ به این معنی که محدودیت‌های هسته‌ای ایران کنار گذاشته و قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد که اکنون تعلیق شده اند، احیا می‌شوند.

روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال روز پنجشنبه گزارش داد که کشورهای اروپایی حاضر در توافق هسته‌ای قصد دارند ضرب‌ الاجل مکانیسم حل اختلافات و به تبع آن احیای تحریم‌های شورای امنیت را به تعویق بیاندازند.

بدین ترتیب این کشورها فرآیندی طولانی‌تر از آنچه را که در ابتدا تصور می‌شد، برای مکانیسم حل اختلافات در دستور کار خواهند داد.

"وال استریت ژورنال" به نقل از دیپلمات‌های اروپایی نوشته است تا زمانی که ایران برنامه هسته‌ای خود را بیش از این گسترش ندهد و به عبارت دیگر در حد پنج گام هسته ای کنونی باقی بماند، اروپایی‌ها به سمت بازگرداندن تحریم‌های بین‌المللی و از بین بردن توافق هسته‌ای حرکت نخواهند کرد. 

در چنین شرایطی انتظار می‌رود نخستین جلسه کمیسیون مشترک برای بررسی اختلافات طرف‌های برجام اواسط تا اواخر فوریه 2020 برگزار شود.

این در حالی است که بر اساس برجام، این جلسه باید ظرف 15 روز بعد از فعال‌ سازی مکانیسم حل اختلافات، یعنی اواخر ژانویه 2020 برگزار می‌شد.

دیپلمات‌های اروپایی می‌گویند ایران از زمان اعلام گام پنجم کاهش تعهدات هسته‌ای اقدام دیگری برای گسترش برنامه هسته‌ای خود انجام نداده و همین مایه امیدواری است.

به نظر می رسد اروپایی ها که از ادامه وضع کنونی بیمناک شده اند با توجه به موضع گیری قاطع ایران در مقابل اظهارات و اقدامات تهدیدآمیز آنها، از موضع اولیه خود عقب نشینی کرده اند؛ ضمن اینکه سران اروپایی کاملا از این مساله آگاه هستند که فروپاشی برجام می تواند تبعات جدی برای صلح و امنیت منطقه ای و بین المللی داشته باشد.

"آنگلا مرکل" صدراعظم آلمان روز پنج شنبه در اجلاس داووس درباره لغو توافق هسته‌ای برجام هشدار داد.

مرکل گفت: کنارگذاشتن و لغو توافق هسته‌ای با ایران بدون در نظر گرفتن جایگزینی بهتر برای آن، کاری به شدت اشتباه است.

صدراعظم آلمان در حالی این اظهارات را طرح کرده که کشورهای اروپایی هیچ اقدام موثری را در ایفای تعهدات برجامی خود به ویژه راه اندازی ساز وکار ویژه مالی و تجاری با ایران موسوم به "اینستکس" انجام نداده اند.

117

بیشتر بخوانید:

تمدید بازه زمانی مکانیسم حل اختلافات در برجام

"توافق‌ترامپ" به جای "برجام"؛ توهم آمریکا و محک حاکمیت اروپا/ تحلیل

موضع برجامی اروپا؛ سیاست دو سر باخت/ تحلیل