این قرارداد که هدف کلی آن متصل کردن قاره اروپا به قاره آسیا است واکنشی عملی به طرح پکن در تاسیس جاده ابریشم جدید(یک کمربند-یک جاده )محسوب میشود که به گفته مقامات چین قرار است این کشور را به جهان وصل کند.
این قرارداد در بروکسل، مقر اتحادیه اروپا بین « آبه شینزو» نخست وزیر ژاپن و «ژان کلود یونکر» رئیس کنونی کمیسیون اتحادیه اروپا به امضاء رسید.
نخست وزیر ژاپن در سخنانی تاکید کرد، کشورش به همراه اتحادیه اروپا قادرند زمینه برقراری ارتباط و اتصالی پایدار و کامل میان کشورها را در عین توجه به اصول و قواعد فراهم کنند.
رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا نیز گفت ، باید زمینه دسترسی به جهانی متصل و محیط زیستی پاک را برای نسل آینده فراهم کرد .
ابر پروژه " یک کمربند - یک جاده" طرح بزرگ سرمایهگذاری چین در زیربناهای اقتصادی بیش از۶۰ کشور جهان است که از سوی «شی جین پینگ» رییس جمهوری این کشور در سال 2013 مطرح شد.
قرارداد بین ژاپن و اتحادیه اروپا برای توسعه شبکه حمل و نقل و ایجاد زیر ساختهای جدید در بخش انرژی و دیجیتال حاکی از تلاش توکیو برای حفظ توان رقابتی خود با چین است که به عنوان دومین اقتصاد بزرگ جهان می کوشد در یک برنامه میان مدت،به اقتصاد اول دنیا تبدیل شود.
ابزار مهم چین برای حضور موثر درعرصه پررنگتر دراقتصاد و تجارت بین الملل، اجرای طرح یک کمربند- یک جاده است که با برخورداری ازجذابیت متنوع خود می تواند کشورهای بسیاری را به مشارکت در این ابر پروژه ترغیب کند.
برگزاری دومین نشست بین المللی یک کمربند- یک جاده توسط چین در ابتدای سال 2019 که نمایندگان بیش از یکصد کشور جهان در آن شرکت کردند نشان داد که دولت پکن سرمایه گذاری کلان اقتصادی و سیاسی برای این پروژه در نظر گرفته است که مزایای مشارکت در آن می تواند برای کشورها جذاب باشد.
این راهبرد چین موجب شده تا دولت ژاپن با نگرانیهای بسیاری در خصوص عقب ماندن ازرقابت دررشد اقتصادی با پکن مواجه شود.
ژاپن که در حال حاضر سومین قدرت اقتصادی جهان محسوب می شود، درصدد است با اتخاذ تدابیری مشابه ظرفیتهای تازهای فرا روی اقتصاد خود در نظام تجارت بین المللی بگشاید تا از این طریق فاصله خود با چین در رتبه دوم اقتصاد دنیا را کاهش دهد.
البته باید توجه داشت که فاصله معنا دار تولید ناخالص داخلی چین و ژاپن که به ترتیب 14 و 5 تریلیون دلار اعلام شده است، نشان می دهد که اقتصاد چین سه برابر اقتصاد ژاپن است که تلاش توکیو برای رسیدن به جایگاه آن کشور بسیار سخت و تا حدی غیر ممکن است.
برغم وجود چنین واقعیتی اما دولت ژاپن تلاش می کند که در سیاستی هدفمند با در پیش گرفتن تدابیری این فاصله 9 تریلیون دلاری در تولید ناخالص داخلی را کاهش دهد که ارتقاء نظارتهای صنعتی در داخل و توسعه همکاریهای زیر بنایی اقتصادی با اتحادیه اروپا در تجارت خارجی یکی از عمده ترین روشها در این راهبرد است.
راجیو بیسواس اقتصاددان ارشد موسسه IHS Global Insight می گوید، ژاپن در زمینه سیستمهای نظارت صنعتی بسیار پیشرفتهتر از چین است و این مسئله با تقوین کیفیت محصول می تواند بر ذائقه مشتریان در بازارهای جهانی ثر گذارباشد.
این دیدگاه وجود دارد که ژاپن بر تکیه برتقویت کیفیت تولید کالا و محصولات مختلف توانسته است تا حدودی مزیت نسبی در مقایسه با کالاهای چین در بازارهای بین المللی کسب کند که می تواند برای اقتصاد ژاپن یک دستاورد باشد.
نویسنده: محمدرضا عسگری
141/118
بیشتر بخوانید:
تاکید "شی جین پینگ" بر گسترش بازارهای چین در جهان/ تحلیل