صنایع دفاعی ایران با تکیه بر دانش بومی و ظرفیتهای داخلی توانسته است وارد عرصههای نوآوری و خلاقیت در تولید شده و در زمینههای الکترونیکی و میکرو الکترونیکی پیشرانه توسعه و پشتوانه صنایع دیگر شود.
صنایع دفاعی با توجه به گستردگی و تنوع و به دلیل اهمیت و حساسیتهای دانشبنیان بر مبنای فناوریهای پیشرفته و مبانی علمی رشد کرده و حرکت میکند. به همین دلیل دستاوردهای علمی و فناورانه صنایع دفاعی، در شرایطی که هر روز بر شدت تحریمهای ظالمانه علیه ایران افزوده میشود دارای اهمیتی راهبردی است.
تاثیر مثبت صنایع دفاعی بر رشد اقتصادی کشورها
نتایج تحقیقی که در سال 2002 در زمینه تأثیر سرمایهگذاری در صنایع دفاعی بر رشد اقتصادی در 30 کشور عضو سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) بعمل آمد، نشان میدهد استفاده از پیشرفتها در صنایع دفاعی تأثیر مثبت در رشد اقتصادی این کشورها داشته است.
بسیاری از کشورها از این فرصت استفاده کرده و با برنامهریزی هوشمندانه، توانمندیهای علمی در صنایع دفاعی خود را به سایر عرصههای تولیدی و صنعتی انتقال دادهاند. در این زمینه بهعنوان مثال در حوزههای فنی و مهندسی، صنایع نفت و پتروشیمی، خودروسازی و سایر حوزهها نمونههای قابل توجهی از تاثیر این پیشرفت بر توسعه کمی و کیفی صنعتی وجود دارد.
مطالعات پژوهشی نشان میدهد توسعه پایدار در بخشهای صنعتی به استفاده بهینه از فناوریهای بومی در صنعت قطعهسازی بستگی دارد؛ از اینرو بسیاری از کشورها از سالها قبل برای دستیابی به دانشهای نوین در صنایع دفاعی برنامهریزی کردهاند.
پیشرفت صنعت دفاعی ایران با وجود تحریمها
در ایران اما به دلیل وابستگی شدید صنعتی و فنی که از سالها قبل از انقلاب وجود داشت، این حرکت دچار عقبماندگیهایی شد اما این به معنای معطل ماندن صنایع به وابستگیها و تحریمها نیست.
حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی در سخنانی در بیان اهمیت «جهش تولید» به عنوان شعار سال 99، روند فعلی تولید در کشور را برای جبران عقبماندگیها ناکافی دانستند و با تأکید بر اهمیت جهش کیفی در کنار جهش کمّی، افزودند: آن ذهن و فکری که میتواند ماهواره را تولید کند و چند صباح دیگر برای ارسال ماهواره در مدار 36 هزار کیلومتری هدفگذاری کند، قطعاً چنین روحیهی ابتکار و خلاقیتی برای تولید خودرو با مصرف 5 لیتر بنزین در یکصد کیلومتر و در دیگر بخشهای تولید نیز وجود دارد. بیتردید، توانمندی در تولید مقصدی است که از راه دانایی محوری می گذرد. تنها در یک حالت افزایش تولید بدون دانش محوری ممکن است و آن بسنده کردن به خام فروشی منابع طبیعی و سرمایه های ملی است که در ظاهر تولید اقتصادی کشور را بالا می برد، اما یقیناً سبب رشد صنعت دانش بنیان نمیشود.
برپایی نمایشگاه اخیر قطعهسازی صنایع دفاع در حوزه خودرویی، ریلی، نیروگاهی، حمل و نقل دریایی و هوایی، بهداشت و درمان، مواد فلزی و غیر فلزی نشان داد، فناوریهای پیشرفته در صنایع دفاعی را میشود به مسیر فعالسازی صنایعی که تحریم شدهاند، سوق داد.
چنانکه امروز در وزارت دفاع ایران بیش از 38 هزار قطعه تاثیرگذار و مورد نیاز صنایع دیگر تولید میشود؛ امیر سرتیپ «کیومرث حیدری» فرمانده نیروی زمینی ارتش ایران روز یکشنبه در جمع خبرنگاران، با بیان اینکه نیروهای مسلح جمهوری اسلامی در حوزه قطعهسازی به خودکفایی رسیدهاند، گفت: ایران در حوزه قطعهسازی، توانایی کمک به کشورهای دوست را دارد. 113
نویسنده: جمشید امینزاده
بیشتر بخوانید:
رونمایی از چند قطعه گلوگاهی خودرو، ساخت متخصصان صنعت دفاعی ایران
ایران جزو 5 کشور اول جهان در ساخت شناورهای تندرو
درخشش صنایع دفاعی ایران در اوج تحریمها