"محمدجواد ظریف"، وزیر خارجه ایران با هدف بررسی روابط دوجانبه و نیز تشریح سیاستهای تهران درقبال برجام و منطقه غرب آسیا، به چهار کشور اروپایی سفر کرده است. ظریف در گام نخست به کشور فنلاند، بهعنوان رئیس دورهای اتحادیهاروپا رفت.
وزیر خارجه ایران روز دوشنبه در دیدار "ویله اسکیناری" Ville Skinnari وزیر توسعه و تجارت خارجی فنلاند در هلسینکی گفت: برای مقابله با اقدامات یکجانبه و کاهش تاثیر جنگ اقتصادی آمریکا با ایران راهکارهایی مانند افزایش تجارت دوجانبه و استفاده از تعاملات چندجانبه مانند اینستکس وجود دارد.
وزیر توسعه و تجارت خارجی فنلاند هم ریاست دورهای این کشور بر اتحادیه اروپا را فرصتی برای گسترش همکاریهای تجاری و اقتصادی این اتحادیه با ایران دانست و گفت: نقش فنلاند بهعنوان رئیس اتحادیه اروپا در کاهش تنشها سازنده خواهد بود.
سفر وزیر خارجه ایران به فنلاند و سپس به سوئد، نروژ و در نهایت فرانسه دارای دو پیام مهم است. نخست اینکه؛ دیپلماسی منطقی و موثر جمهوری اسلامی ایران تحریمپذیر نیست. سفر ظریف به فنلاند بهعنوان کشوری که ریاست اتحادیهاروپا را بر عهده دارد، نشان میدهد این اتحادیه بهرغم اقدام آمریکا در تحریم ظریف، خواهان توسعه روابط با ایران است و همچنان بر همکاری با وی تاکید دارد.
اروپا بهعنوان یک طرف مهم برجام در بحبوحه سیاستهای تنشزای این روزهای آمریکا، نقش مهمی دارد و انتظار میرود اتحادیهاروپا بهطور مستقل و درچارچوب برجام با ایران همکاری موثر و صادقانه داشته باشد.
در این میان؛ فنلاند بهعنوان رئیس دورهای اتحادیه اروپا در مدیریت و هدایت کشورهای اروپایی برای همکاری اقتصادی با ایران نقش مهمی دارد. همانطور که در سیاست اعلامی اروپاییها، "برجام" از اهمیت برخوردار است، این انتظار در عمل هم مورد تاکید است و بازرگانان و فعالان اقتصادی ایران درچارچوب برجام توقع بیشتری از اروپا دارند.
حفظ و بقای برجام در گرو انجام همه تعهدهای برجامی اروپاست. اروپاییها درپی خروج آمریکا از برجام، با آزمون تاریخی روبهرو هستند، تا نشان دهند بهعنوان قدرتاروپایی و حامی برجام میتوانند خارج از اراده آمریکا این دستاورد دیپلماسی جهانی را حفظ کنند.
با توجه به این نقش مهم، دومین پیام وزیر خارجه ایران در سفر به چهار کشور اروپایی، گوشزد کردن تعهدهای برجامی اروپاست. اروپا در برابر کوتاهی برجامی خود مسئول است و ایران در موعد مقرر گام سوم کاهش تعهدهای برجامی خود را برخواهد داشت.
یکی از تعهدهای مهم برجامی اروپا، تامین نیازهای اقتصادی ایران است و بدینترتیب، ساز و کار مالی اروپا با ایران (اینستکس) زمانی معنا پیدا میکند که درچارچوب برجام عمل کند.
در همین زمینه؛ وزیر خارجه ایران دوشنبهشب در جمع ایرانیان مقیم سوئد، با اشاره به محافظهکاری بیش از حد اروپا در موضوع اینستکس، گفت: اینستکس مشکل دارد و باید پول نفت ایران وارد این ساز و کار مالی شود.
ناکارآمدی اینستکس بهمعنای ناتوانی اروپا در برابر قدرت دلار است و پیامدهای بلندمدت تحریم یکجانبه آمریکا فقط متوجه ایران نیست و دیگر کشورها را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد.
در چنین شرایطی، سفر اروپایی ظریف اهیمت دوچندانی دارد. دیدار وزیر خارجه ایران با رئیس جمهوری فرانسه در پاریس مشخص خواهد کرد، فرانسه بهعنوان یکی از اعضای اصلی برجام تا چه اندازه منافع مستقل اروپا را در برابر برجام مدنظر قرار خواهد تا شرایط برای اجرای این توافق و همکاری اقتصادی اروپا با ایران هموار شود. 118
نویسنده: علی کرمی
بیشتر بخوانید:
ظریف: ایران تمایلی به مذاکره با واشنگتن ندارد
دیدار ظریف با رئیس جمهور فنلاند