ایران پرس- برگزاری رزمایش‌های ناتو در کشورهای همسایه روسیه که از آنها تحت عنوان کشورهای حوزه (خارج نزدیک) یاد می‌شود، همواره با واکنش منفی مسکو مواجه شده است.

از دیدگاه مقامات ارشد سیاسی و نظامی روسیه این اقدام تهدیدی علیه امنیت ملی این کشور تلقی می‌شود. با وجود حساسیت مسکو، سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) همواره تلاش کرده تا درچارچوب سیاست توسعه به‌سوی شرق، نه فقط کشورهای حوزه نفوذ سنتی روسیه را به‌عضویت این سازمان نظامی غربی درآورد، بلکه با دیگر کشورهایی که هنوز به عضویت ناتو در نیامده‌اند، روابط هرچه نزدیکتر نظامی و دفاعی امنیتی ازجمله برگزاری رزمایش‌های مشترک برقرار کند.

هدف نهایی ناتو عضویت این کشورها مانند گرجستان و اوکراین دراین سازمان نظامی است. «ماریا زاخاراوا»، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه با انتقاد از برگزاری رزمایش اخیر ناتو و گرجستان گفت، موضع دولت تفلیس مبنی بر اینکه هدف از برگزاری رزمایش ناتو در گرجستان کمک به ثبات در منطقه دریای سیاه است، قابل قبول نیست.

مسکو نمی‌تواند، بیانیه وزارت دفاع گرجستان مبنی بر اینکه این تمرینات باهدف کمک به ثبات و امنیت در منطقه انجام می‌شود را بپذیرد.

ثبات و امنیت نه با بالگرد، تانک‌ها و خودروهای زرهی، بلکه بر مبنای گفتمان سازنده امکان‌پذیر است.

رزمایش شریک شایسته Noble Partner) ،2018) ناتو از روز چهارشنبه در گرجستان آغاز شد.

این رزمایش با حضور سه هزار نظامی از 13 کشور شامل گرجستان، جمهوری آذربایجان، آمریکا، بریتانیا، آلمان، استونی، فرانسه، لیتوانی، لهستان، نروژ، ترکیه، اوکراین و ارمنستان تا 15 اوت ادامه خواهد داشت.

هدف ناتواز برگزاری رزمایش در گرجستان

رزمایش شریک شایسته ناتو، برای چهارمین سال متوالی در گرجستان برگزار می‌شود و رزمایش امسال در مقایسه با سال‌های قبلی گسترده‌تر خواهد بود.

ناتو هدف از برگزاری این رزمایش را بهبود مهارت‌های نظامی و ارتقای آمادگی رزمی و فعالیت مشترک نیروهای گرجستان، آمریکا و دیگر کشورهای شریک و نیز مشارکت در حفظ امنیت و ثبات در منطقه دریای سیاه اعلام کرده است.

گرجستان از زمان روی کار آمدن دولت غربگرای «میخائیل ساکاشویلی»، بشدت به دنبال عضویت در ناتو به عنوان گامی برای همگرایی با غرب بوده است.

با این حال مسکو با این مساله مخالفت کرده است و عضویت این کشور قفقاز جنوبی در ناتو را به‌مثابه خط قرمزی برای امنیت ملی خود می‌داند.

جنگ روسیه و گرجستان در سال 2008 هر چند به بهانه حمله نیروهای نظامی گرجستان به اوستیای جنوبی آغاز شد، اما مقامات کرملین از آن به‌مثابه فرصت مناسبی برای زهرچشم گرفتن از دولت تفلیس استفاده کردند؛ به نحوی که پس از این جنگ هر چند مناسبات گرجستان با ناتو ادامه و گسترش یافت، اما مقامات گرجستان از طرح مجدد و پیگیرانه عضویت این کشور در ناتو صرف نظر کردند.

با این حال؛ دریکی دوسال اخیر مقامات ارشد گرجستان بار دیگر درخواست عضویت در ناتو را مطرح کرده‌اند.

«گیورگی مارگولاشویلی»، رئیس جمهوری گرجستان در اویل ژوئیه 2018 از کشورهای عضو ناتو خواست تا از گرجستان برای تسریع عضویت آن در ناتو حمایت کنند.

به گفته مارگولاشویلی، گرجستان برای الحاق به ناتو اصلاحات مهمی را به اجرا گذاشت. منتظر حمایت کشورهای عضو ناتو از گرجستان برای تسریع روند ادغام ما در این سازمان هستیم. پس از پیوستن گرجستان به این سازمان امنیت منطقه تقویت خواهد یافت.

به‌رغم این درخواست‌ها، تفلیس به‌خوبی از مخالفت جدی و سرسختانه و واکنش شدید مسکو به عضویت گرجستان در ناتو و تبعات سخت عضویت گرجستان در ناتو به خوبی آگاه است.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

138/120

بیشتربخوانید:

آمریکا تجهیزات نظامی وارد گرجستان کرد

زاخارروا: گرجستان به ابزاری برای مهار روسیه تبدیل شده است

رای اعتماد پارلمان گرجستان به دولت جدید این کشور