ایران پرس - در بیستمین نشست دولتی روسیه و قرقیزستان، برنامه توسعه همکاری‌های اقتصادی دو کشور را برای سال‌های 2018-2021 میلادی امضا کردند.

نشست دولتی روسیه و قرقیزستان در مسکو برگزار شد و شرکت کنندگان در این نشست برنامه توسعه و گسترش همکاری سودمند و متقابل دوطرف را در حوزه‌‍‌های تجارت، سرمایه‌گذاری، انرژی، حمل و نقل، اقتصادی دیجیتال، رسانه، بهداشتی و همکاری منطقه‌ای بررسی کردند.  

برغم پائین بودن سطح توافق ها میان روسیه و قرقیزستان، باید گفت، در جریان نشست مسکو، اسناد مهمی میان دوطرف امضا شد، بویژه که مقرر شد تجار قرقیز کالاهای خود را به صورت مستقیم به دست خریداران روس برسانند.

پیش از این، روسیه با قرقیزستان قرارداد همکاری نظامی امضا کرده بود.

اهمیت استقرار نظامیان روس در قرقیزستان

مقام های دولت بیشکک در سال 2014 میلادی، همچنین با اخراج نظامیان آمریکایی از قرقیزستان، پایگاه مناس را به روسیه تحویل دادند.

استقرار نیروهای نظامی روسیه در قرقیزستان از اهمیت زیادی برخوردار است و روسیه در نبرد دیپلماسی در منطقه توانسته است از آمریکا پیشی بگیرد.

دلیل این امر اتخاذ سیاست های نادرست از سوی دولتمردان کاخ سفید و گام های اصولی رهبران روسیه بوده است.

پایگاه مناس در قرقیزستان آخرین پایگاه ایالات متحده آمریکا در آسیای مرکزی بود که در سال 2014 میلادی تعطیل شد.

جدا از نقشه ها و توطئه های نظامی آمریکا، باید گفت، این پایگاه که از سال 2001 میلادی فعال بود، نقش مهمی را در نقل و انتقال پرسنل نظامی آمریکا و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) به افغانستان ایفا می کرد.

همچنین این پایگاه محل اصلی عملیات لجستیک و سوختگیری آمریکا در جنگ افغانستان بود، اما توسعه طلبی های آمریکا و سازمان ناظمی ناتو در مناطق استراتژیک جهان موجب شد که رهبران مسکو هیچگاه نارضایتی خود را از این موضوع پنهان نمایند.

برخورداری آمریکا از پایگاه مناس در قرقیزستان در حالی بود که دولت های بیشکک و مسکو از پاییز سال 2009 میلادی به این سو، در حال بررسی ایجاد یک پایگاه نظامی متحد روسیه در خاک قرقیزستان بودند.

وزارت دفاع روسیه در حال حاضر دارای چهار تاسیسات نظامی در خاک قرقیزستان است که هر کدام از آنها بر اساس توافقنامه های کاملا متفاوت از یکدیگر فعالیت دارند.

برغم نفوذ آمریکا در قرقیزستان، برخی کارشناسان سیاسی دیدگاه متفاوتی دارند.

به عنوان مثال، بر اساس دیدگاه «هیدر کونلی» Heather A. Conley پژوهشگر مرکز مطالعات استراتژیک و بین الملل:

"افزایش توانایی اقتصادی روسیه به مسکو این امکان را داده است تا از ابزارهای خود برای نفوذ در آسیای مرکزی و شکل دادن به محیط سیاسی آن بهره بگیرد."

به همین دلیل، می توان گفت، ترغیب قرقیزستان به تعطیلی پایگاه نظامی آمریکا در قریزستان را می توان بخشی از راهبرد روسیه برای کسب یا بازیابی نفوذ در منطقه آسیای مرکزی در رقابت با آمریکا قلمداد کرد.

نویسنده: محمد علی طالبی

116/112

بیشتر بخوانید:

جینبکوف: روسیه و چین همکاران راهبردی قرقیزستان هستند

حمایت از حضور نظامی روسیه در قرقیزستان / تحلیل

امضای اسناد همکاری بین روسیه و قرقیزستان