وزیر خارجه ایران روز جمعه در توئیتر نوشت: همزمان با پیشرفت طرح گفتوگوی منطقهای و پیمان عدم تعرض، تیم B در حال تضعیف شدن است. آمریکا باید روند منزویسازی خودش را متوقف کرده و با واقعیتهای جدید جهان کنار بیاید. تجارت و قدرت در عرصه بینالملل در حال تغییر هستند: نه تروریسم اقتصادی علیه چین و ایران و نه خروج از پیمان INF با روسیه آن را دگرگون نخواهد کرد.
آمریکا همه تلاش خود را برای ضربه زدن به ایران بکار بسته است. این تحرکات اکنون حتی فراتر از فشارهای اقتصادی دنبال می شود و در حال تبدیل شدن به تصمیمات ناهنجارعلیه شخصیت ها در جهان است.
نقض برجام توسط ترامپ سبب شد که این دستاورد دیپلماتیک به یک بحران غیرضروری تبدیل شود و در نهایت از آمریکا تصویری بعنوان یک دولت غیرقابل اعتماد ترسیم شود.
روش آمریکا تمایل به سلطه جویی و زورگویی است؛ اما این روش نه فقط از سوی کشورهای مستقل بلکه حتی از سوی منتقدان داخلی سیاست های آمریکا نیز پذیرفتنی نیست. یکسال پس از خروج آمریکا از برجام بیش از 50 تن از مقامهای پیشین در دولت، ارتش، کنگره و اندیشکده های آمریکا با انتشار بیانیه ای بر ضرورت بازگشت واشنگتن به برجام تاکید کردند.
خروج آمریکا از برجام این سوال را ایجاد کرد که آیا می توان روی آمریکا حساب کرد که به تعهدات بین المللی پایبند بماند یا نه؟
«مایک پامپئو» وزیر امور خارجه آمریکا در تازه ترین اقدام در جهت نقض تعهدات واشنگتن روز جمعه از خروج رسمی این کشور از معاهده «منع موشکهای هستهای میانبرد» موسوم به INF خبر داد.
سخن ظریف در واقع تاکید برهمین واقعیت است و به روشنی به بیان تبعات این روند می پردازد.
این در شرایطی است که امروز معادلات در منطقه و جهان در جهت خلاف خواست آمریکا تغییر کرده و واشنگتن ناگزیر است که دیر یا زود بپذیرد دوران راهبردهای زور گویانه سپری شده و دیگر کارآیی ندارد.
پایگاه تحلیلی آمریکایی «پولیتیکو» روز چهارشنبه در گزارشی با اشاره به امتناع کشورها از پیوستن به طرح دولت «دونالد ترامپ» برای ایجاد ائتلاف دریایی علیه ایران این طرح را «ائتلاف تکنفره ترامپ» توصیف کرد و نوشت: «... ائتلاف دونالد ترامپ بر ضد برای آنچه محافظت از نفتکشها عنوان می کند ظاهراً فقط یک عضو داردو ان ایالات متحده است.»
در این گزارش اشاره شده که انگلیسیها به این طرح آمریکا خرده گرفتهاند، فرانسویها تعهدی به این ائتلاف ندارند و آلمانها هم به صراحت پاسخ "نه "دادند.
«هایکو ماس» وزیر امور خارجه آلمان ضمن تأکید بر ضرورت تنشزدایی در منطقه غرب آسیا گفته است: «دولت آلمان معتقد است سیاست فشار حداکثری علیه ایران اشتباه است.»
واشنگتن اما همچنان با اصرار بر درستی سیاست هایش با اقدامات تحریکآمیز به دنبال ائتلاف سازی های جنگ افروزانه در منطقه است.
واشنگتن ادعا می کند که هدف از این سیاست رسیدن به توافقی جدید با ایران است که در آن به همه مسائل مورد اختلاف پرداخته میشود اما اکنون حتی برای متحدین آمریکا هم مشخص شده که پیشنهاد آمریکا برای مذاکره با ایران یک فریب آشکار است.
بدون شک بازگشت آمریکا به مدار واقع گرایی نیازمند دیپلماسی خردمندانه است. رفتار آمریکا اما این پیام را به دنیا می دهد که آمریکا طرف قابل اعتمادی نیست و سیاست های یکجانبه آمریکا هرگز نمی تواند مبنای عقلانی برای حل مناقشهها و اختلافات داشته باشد. اکنون مشخص شده که خواستههای آمریکا چیزی بیش از تخیلات نیستند.
همانگونه که وزیر خارجه ایران در توئیتر نوشت؛ آمریکا باید روند منزویسازی خودش را متوقف کرده و با واقعیتهای جدید جهان کنار بیاید.
113/118
نویسنده: جمشید امین زاده
بیشتربخوانید:
ظریف: تحریم شدن به جرم دفاع از مردم ایران، بزرگترین افتخار است
ظریف: آمریکا باید با واقعیتهای جدید در جهان کنار بیاید
تحریم ظریف؛ مخالفت جهانی با آمریکا/ تحلیل