تحلیل؛

ایران پرس: وزیر امور خارجه کشورمان، در توصیه‌ای به اتحادیه عرب درباره رخداد‌های سوریه تاکید کرد که عبور از دوران پرالتهاب کنونی در منطقه نیازمند عقلانیت، مشارکت، همکاری و پرهیز از اختلاف‌افکنی و منفعت‌طلبی‌های مقطعی است.

وزیر امور خارجه ایران درمطلبی در واکنش به بیانیه اخیر اتحادیه عرب در مورد سوریه و طرح ادعاهایی مبنی بر دخالت ایران در تحولات روزهای اخیر در سوریه نوشت: ما نیز همچون شما خواهان ثبات، آرامش و جلوگیری از آشوب و هرج‌ومرج در سوریه هستیم. 

عراقچی افزود: به دلایلی کاملا روشن، برای حفظ تمامیت ارضی و وحدت سرزمینی سوریه، برای حفظ امنیت تمامی اقوام و مذاهب، از جمله اهل سنت، شیعیان، علویان و اکراد، برای حفظ امنیت و حرمت بارگاه‌ها و اماکن متبرکه، برای محدود کردن تسلیحات غیرقانونی، برای رد هرگونه مداخله خارجی با هر توجیهی، برای جلوگیری از تبدیل شدن سوریه به مأمن تروریسم، افراطی‌گری و خشونت، برای آن که از جانب سوریه تهدیدی متوجه همسایگان و کل منطقه نباشد، برای جلوگیری از ماجراجویی‌های بیشتر و توسعه‌طلبی‌های خطرناک اسرائیل و وادار کردن آن به تخلیه مناطق اشغالی، ما همچنین خواهان تشکیل یک حکومت و دولت فراگیر در سوریه هستیم.  

اسماعیل بقائی سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران، نیز با یادآوری مواضع اصولی ایران در حمایت از تمامیت سرزمینی و وحدت ملی سوریه و شکل‌گیری یک نظام سیاسی فراگیر با مشارکت همه طیف‌های سیاسی و اقوام و مذاهب این کشور و احترام به حقوق اقلیت‌ها و حفظ حرمت اماکن دینی، بر ضرورت جلوگیری از گسترش ناامنی و خشونت علیه اقشار مختلف جامعه سوریه و تامین امنیت شهروندان تاکید کرد.  

نظام سیاسی سوریه به ریاست بشار اسد 8  دسامبر سقوط کرد. گروه‌های معارض و تروریست با حمایت آمریکا، رژیم صهیونیستی و ترکیه موفق شدند سقوط دولت بشار اسد را رقم بزنند. اکنون رسانه‌های مخالف نظام سابق سوریه با تبلیغات سنگین سعی دارند چهره‌ای جدید و مدرن از نظام فعلی این کشورارائه دهند، چهره‌ای که به اقلیت‌ها احترام می‌گذارد، مخالف خشونت است و به توسعه و رفاه مردم می‌اندیشد. با این حال، از همان روزهای نخست مشخص بود که این تبلیغات در تضاد با واقعیت‌های مربوط به ماهیت و هویت گروه‌های معارض و تروریستی است. 

با توجه به تحولات منطقه و شرایط جدیدی که در سوریه روی داده است، جمهوری  اسلامی ایران بر راهبردهای خود مبنی برآغاز گفتگوی ملی سوری سوری بطوریکه همه اقشار متنوع و مختلف از آحاد مردم سوریه احساس مشارکت داشته باشند، تاکید دارد.  ایران، همچنین در تداوم راهبرد خود برای تاثیر عملگرایانه در سوریه پیشنهاد تشکیل  یک کنفرانس  در سطح بین‌المللی با حضور همه کشورهای کمک‌کننده برای بازسازی سوریه  را مطرح کرده است. 

در این حال، جمهوری اسلامی ایران تاکید دارد که همچون سایر فتنه ها و بحران ها در منطقه، این بار نیز آمریکا و رژیم صهیونیستی عامل اصلی مشکلات کنونی سوریه هستند که یکی از اهداف آن، توسعه طلبی رژیم اشغالگر صهیونیستی است.

در این راستا، لازم است کشورهای همسایه به ویژه کشورهای اسلامی و همچنین نهادهای بین المللی مانند سازمان ملل و شورای امنیت این سازمان برای حفظ یکپارچگی سوریه، برقراری صلح و ثبات و همچنین آزادسازی سرزمین‌های اشغالی سوریه و بازگرداندن آن به مردم این کشور، تلاش کنند.

نویسنده: احسان شاه ابراهیم