معاون سیاسی وزیر خارجه کشورمان ظهر امروز (پنجشنبه) در گفت وگوی تلفنی با خبر ساعت 14 شبکه یک سیما درباره ثبت رسمی کانال ویژه مالی اروپا و ایران توضیح داد.

به گزارش ایران پرس، "سید عباس عراقچی"  گفت: این یک ساز و کار ویژه مالی است که اروپایی‌ها چندین ماه به دنبال ایجاد آن بودند. هدف از این ساز و کار آن است تا مجموعه دریافت‌ها و پرداخت‌های ایران که با اروپا صورت می‌گیرد، صادرات و واردات ما و همه آنها وارد این سازوکار مالی بشود، و از طریق این سازوکار تبادلات دوطرف صورت بگیرد. همچنین قرار است سازوکار مشابه‌ای هم به این منظور در ایران تشکیل شود تا بتوانند تبادلات ریالی را برای طرف‌های ایرانی ساماندهی کند. در حقیقت سیستمی است تا شرکت‌هایی که مایل باشند با ایران کار تجاری انجام دهند، تبادلات مالی خود را از طریق این سازوکار صورت دهند.

معاون سیاسی وزیر خارجه کشورمان در ادامه گفت: این ساز وکار وقتی برای ما منفعت کامل را خواهد داشت که برای کشورها و یا شرکت‌های غیراروپایی نیز در دسترس باشد که ظاهرا گام بعدی آن خواهد بود، که در این صورت است که مجموعه خریدهای بین‌المللی ما می‌تواند زیر نظر این سازوکار انجام شود.

وی در ادامه و درباره چگونگی فعالیت این سازوکار ویژه مالی خاطرنشان کرد، اینکه دقیقا این سازوکار چگونه کار خواهد کرد در جلسات کارشناسی که ما با طرف‌های اروپایی خواهیم داشت بررسی خواهد شد. بانک مرکزی ما با این مکانیزم باید وارد گفت وگو شود و شکل انجام کار را مشخص کند.

عراقچی همچنین گفت: اینکه چقدر شرکت‌های اروپایی مایل باشند با این ساز وکار وارد عملیات تبادلات تجاری با ایران بشوند البته موضوع بعدی است که باید اطلاع‌رسانی کامل صورت بگیرد. طوریکه ما مطلع هستیم اروپایی‌ها این سازوکار را به شکلی طراحی کرده‌اند تا شرکت‌های می‌خواهند با ایران کار بکنند مشمول تحریم‌های آمریکا نشوند، البته فشار آمریکا نیز سرجای خودش هست. آمریکایی‌ها تهدید کرده‌اند که با این سازوکار مقابله خواهند کرد، اینکه چرا طول کشید تا اروپایی‌ها این سازوکار را تعیین کنند برای این بوده که بتوانند راهکارهایی را پیدا کنند تا این تحریم عملیاتی نباشد. البته این ساز وکار اصولا برای کالاهای تحریمی طراحی شده و اینکه برخی گفته‌اند که این سازوکار برای کالاهای غیرتحریمی طراحی شده مانند مواد غذایی و از این قبیل...، ممکن است که شروع کار با این کالاها باشد تا یک مکانیزمی برای پرداخت‌ها شکل بگیرد اما اصولا این ساز وکار برای کالاهای تحریمی مفید خواهد بود و هدف ساز وکار هم برای کالاهای تحریمی است.

از نظر ما این قدم اول  از مجموعه تعهداتی است که اروپایی‌ها در قبال ایران متعهد شده‌اند. در بیانیه ماه می 2017 که بین وزرای خارجه ایران و سه کشور اروپایی (آلمان، انگلیس و فرانسه) تدوین شد در آنجا مجموعه‌ای از تعهدات را اروپایی‌ها پذیرفتند، و این قدم اول است که با ایجاد یک کانال بانکی بقیه فعالیت‌ها هم می‌تواند آماده شود.

عراقچی اظهار داشت:‌ امیدواریم که این کانال مالی بطور کامل اجرا شود و ناقص نباشد و همه کالاها را در بر بگیرد.

معاون وزیر خارجه کشورمان در پایان گفت: هدف اصلی این سازوکار این است که از شرکت‌‌هایی که می‌خواهند با ایران وارد تعاملات تجاری شوند حمایت کند، اینکه این شرکت‌ها چقدر رغبت کنند تا وارد این کار بشوند منوط به این است که ساز وکار به درستی طراحی شده باشد و به درستی هم به شرکت‌ها معرفی شود، که البته این گام بعدی است که باید انجام شود. هدف این سازوکار این است که کاری کند تا شرکت‌هایی که با ایران کار می‌کنند توسط آمریکا تحریم نشوند.

شبکه "ان دی آر" (NDR) آلمان صبح امروز پنجشنبه اعلام کرد، آلمان، فرانسه و بریتانیا رسما کانال پرداخت تبادلات مالی با ایران را راه اندازی کرده اند.

خبرگزاری رویترز به نقل از شبکه "ان دی آر" آلمان خاطرنشان کرد این کانال که تحریم های آمریکا را دور می زند، "اینستکس" (INSTEX) نام دارد.

INSTEX مخفف Instrument in Support of Trade Exchanges  به معنای "ابزار پشتیبان مبادلات تجاری" است.

بر اساس گزارش شبکه "ان دی آر" ، پاریس میزبان این کانال مالی خواهد بود و یک بانکدار برجسته آلمانی نیز مسئولیت این کانال مالی را بر عهده می‌گیرد.

بریتانیا نیز در این بین رئیس هیئت نظارت خواهد بود و از این سه کشور یک دیپلمات از وزارت خارجه در این کانال مالی حضور خواهند داشت.

بر اساس گزارش‌ها، این کانال مالی، در مرحله نخست اقلام غذایی و دارویی و ابزار پزشکی را در بر می‌گیرد و می‌تواند دامنه فعالیت آن گسترش یابد.

"ژان ایو لودریان" وزیر  خارجه فرانسه هفته گذشته گفته بود این ساز وکار، در حکم نوعی نهاد تسویه وجوه است که ایران را قادر می‌سازد تا سود حاصل از فروش بخشی از منابع نفتی خود را دریافت و همزمان از سه شریک اصلی اروپایی، کالاهای ضروری را خریداری کند.

"دونالد ترامپ" رئیس جمهور آمریکا، سه شنبه 8 می به طور یکجانبه با نقض تعهدات واشنگتن ذیل برجام کشورش را از این توافق بین المللی خارج و بازگشت تحریم‌های هسته‌ای را اعلام کرد.

این اقدام ترامپ با محکومیت گسترده داخلی و بین المللی مواجه شده است.

در همین راستا؛ اروپا و ایران در ماه های اخیر گفت و گوهایی را به منظور حفظ برجام پس از خروج آمریکا از این توافق بین المللی آغاز کردند؛ اروپا در جریان این مذاکرات متعهد شد ساز و کار مالی ویژه ای برای بی‌اثر کردن تحریم‌‌های آمریکا ضد ایران ارائه کند.

117

بعیدی نژاد: ثبت کانال ارتباطات مالی با ایران طی ساعات آینده اعلام می شود

کانال مالی اتحادیه اروپا با ایران با نام "اینستکس" راه‌اندازی شد