ایران پرس: اتحادیه اروپا از اقدام یکجانبه کشورهای لهستان و مجارستان در ممنوعیت واردات محصولات کشاورزی اوکراین انتقاد کرد.

کمیسیون اروپا روز یکشنبه طی بیانیه‌ای اعلام کرد که اقدام یکجانبه کشورهای عضو این اتحادیه برای ممنوعیت واردات محصولات کشاورزی اوکراین غیرقابل قبول است.

در این بیانیه آمده است: ما از اقدام لهستان و مجارستان در مورد ممنوعیت غلات و سایر محصولات کشاورزی اوکراین مطلع شدیم و مهم است که تاکید کنیم سیاست تجاری در اختیار اتحادیه اروپاست و اقدام یکجانبه قابل قبول نیست. در اینچنین زمان‌های چالش‌انگیز، هماهنگ کردن و همسویی همه تصمیم‌ها در اتحادیه اروپا بسیار مهم است.

لهستان و مجارستان روز یکشنبه اعلام کردند که در برابر ورود کنترل‌نشده غلات اوکراین باید از کشاورزان خود حفاظت کنند، بنابراین، تا سی‌ام ژوئن ورود محصولات کشاورزی اوکراین را ممنوع می‌کنند.

نخست وزیران بلغارستان، لهستان، رومانی، مجارستان و اسلواکی اواخر ماه مارس در نامه مشترکی به «اورسولا فون در لاین» رئیس کمیسیون اروپا خواستار اقدام در برابر تاثیرات منفی افزایش واردات غلات از اوکراین شدند.

شماری از نهادهای کشاورزی لهستان در ماه فوریه تلاش‌های زیادی را برای جلوگیری از واردات غلات اوکراین، خصوصا محصولات بی‌کیفیت، آغاز کردند.

«والدمار بودا» وزیر توسعه و فناوری لهستان روز یکشنبه در پستی توییتری نوشت: ممنوعیت واردات محصولات کشاورزی اوکراین اعمال خواهد شد و این ممنوعیت کالاهای ترانزیتی را نیز شامل می‌شود. 

«یاوور گچف» وزیر کشاورزی بلغارستان نیز اعلام کرد که این کشور پس از لهستان و مجارستان، ممنوعیت موقت واردات غلات از اوکراین را بررسی می‌کند. گچف گفت: اگر ما هم واکنش مشابهی نداشته باشیم انباشت غلات اوکراین در خاک بلغارستان بسیار بیشتر خواهد شد.

این اقدام کشورهای شرقی اتحادیه اروپا به منزله ضربه ای کاری به تلاش های دولت اوکراین برای تداوم بقای کشاورزی این کشور است که از جمله مهمترین منابع درآمدی و نیز منبع شغلی بسیاری از اوکراینی ها محسوب می شود.

در این راستا وزارت کشاورزی و سیاست غذایی اوکراین روز شنبه اعلام کرد که این تصمیم مقامات لهستانی بر خلاف معاهدات دوطرف در صادرات محصولات است.

در عین حال این اقدام کشورهای حامی اوکراین در جنگ با روسیه که برخی از آنها مانند لهستان دراین زمینه نقشی اساسی ایفا نموده اند نشان می دهد که این کشورها حاضر نیستند تا به هر قیمتی این پشتیبانی را ادامه دهند.

هم چنان که ممنوعیت ورود غلات اوکراینی به این کشورها در واقع در راستای حمایت از کشاورزان خود و نیز واکنشی به صادرات محصولات بی کیفیت از جانب اوکراین است.

در عین حال شاید بتوان این اقدام را آغازی بر پایان دادن به حمایت های بی حد و حصر از اوکراین دانست که البته این پشتیبانی ها که در ابعاد مختلف نظامی، تسلیحاتی، اقتصادی و سیاسی صورت می گیرد واکنش منفی مردم را در بسیاری از کشورهای اروپایی از جمله در اروپای شرقی به دنبال داشته است.

آخرین مورد در این زمینه تظاهرات گسترده دهها هزار نفری روز یکشنبه مردم جمهوری چک علیه دولت راستگرای این کشور به دلیل توجه بیش از اندازه به بحران اوکراین و بی‌اعتنایی به مشکلات اقتصادی شهروندان خود بود.

معترضان که شمار آنها ۳۵ هزار نفر برآورد شده است، خواستار خروج جمهوری چک از ناتو و برقراری صلح در اوکراین شدند.

این تظاهرات که البته در راستای سلسله تظاهرات دیگری است که در بسیاری از کشورهای اروپایی برگزار شده نشان می دهد؛ سیاست و رویکرد دولتهای اروپایی در باره جنگ اوکراین که همراه با حمایت های گسترده مالی و تسلیحاتی بوده اکنون در چهاردهمین ماه جنگ اوکراین دیگر چندان خریداری در میان مردم اروپا ندارد.

بدین ترتیب می توان دلیل اقدام اخیر چند کشور شرق اروپا در ممنوعیت واردات غلات از اوکراین را نخستین گام برای تغییر تدریجی سیاست حمایت گرانه دولت های اروپایی از کی یف در جنگ با روسیه تلقی کرد. 

سیدرضا میرطاهر