این دو نفتکش به نامهای «پرودنت واریورPrudent Warrior» و «دلتا پوسایدن Delta Poseidon» در نزدیکی عسلویه و دیگری در نزدیکی بندر لنگه توقیف شدند و در صورت بارگیری کامل ظرفیت 1.8 میلیون بشکه نفت را دارند.
این اقدام ایران پس از احضار کاردار سفارت یونان در تهران به وزارت امور خارجه و درخواست از این کشور برای خودداری از راهزنی دریایی صورت گرفت. به وی اعلام شد که تصرف محموله نفتی کشتی با پرچم جمهوری اسلامی ایران مصداق "راهزنی بین المللی"است و مسئولیت آن با دولت یونان و تصرفکنندگان غیرقانونی" این محموله است.
اقدام ایران در توقیف دو نفتکش یونانی در آب های خلیج فارس نشانگر جدیت آن در زمینه رعایت قوانین و مقررات دریانوردی و نیز عدم تحمل هر گونه قانون شکنی در دریا است .
نکته جالب اینکه یونان به این مساله اعتراض کرده و ایران را متهم به دزدی دریایی کرده است، در حالی که اقدام نیروی دریایی سپاه پاسداران در توقیف دو نفتکش یونانی به دلیل تخلفات آنها صورت گرفته اما توقیف نفتکش دارای محموله نفتی ایران در بنادر یونان و سپس تحویل محموله نفتی آن به آمریکا اقدامی کاملا غیر قانونی وبر خلاف قوانین دریایی بوده است.
نفتکش روسی «لارا» با پرچم ایران حامل ۷۰۰ هزار بشکه نفت ایران بود و روز ۱۵ آوریل (۲۶ فروردین) در آبهای یونان توقیف شد. یونان سپس محموله نفتی توقیف شده را به آمریکا تحویل داد. این اقدام غیر دوستانه آتن صرفا در راستای کسب رضایت واشنگتن و گرفتن امتیازات از آمریکا صورت گرفته است.
«جلیل رحیمی جهان آبادی» عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی می گوید:«اقدام سپاه پاسداران در توقیف دو کشتی متخلف یونانی عملی منطبق بر موازین حقوق دریاهاست. سپاه نیروی دفاعی ما و مورد حمایت همه ارکان حاکمیت و مردم است.غرب نمیتواند دزدی نفت ما را قانونی و برخورد سپاه با نفتکشهای متخلف را غیر قانونی بداند، استاندارد دوگانه بین المللی وجود ندارد.»
تهران شدیدا در این زمینه به یونان اعتراض کرده است. در این راستا سازمان بنادر و دریانوردی ایران به عنوان مرجع حاکمیت دریایی کشور نسبت به اقدام دولت یونان واکنش نشان داد و در بیانیه ای از دولت یونان خواست که فوراً به تعهدات بینالمللی خود عمل کند.
در این بیانیه آمده است: یک فروند کشتی تحت پرچم جمهوری اسلامی ایران از سوی دولت یونان در سواحل این کشور نگه داشته و بار آن با حکم دادگاه و با هماهنگی دولت آمریکا، توقیف شد درحالی که این کشتی به منظور حفظ ایمنی پرسنل و کشتی به سواحل یونان پناه برده است اما متاسفانه هیچ گونه همکاری و کمکرسانی با کشتی مدنظر قرار نگرفته و توسط نیروهای نظامی، تخلیه بار صورت گرفته که این اقدام، مصداق بارز دزدی دریایی است.
دولت یونان با وجود اینکه تعهدات بین المللی را پذیرفته است و به عنوان عضو سازمان بین المللی دریانوردی (IMO) به دولت جمهوری اسلامی ایران نیز تعهد دارد، دست به این اقدام زده است.
مساله دیگری که در این باره قابل ذکر است این است که آمریکا که رویکرد یک جانبه گرایی و بی اعتنایی به قوانین و مقررات بین المللی از جمله حقوق دریاها را سر لوحه امور خود قرار داده است به خود اجازه می دهد که به طور یکجانبه از دیگر کشورها به ویژه متحدان غربی خود بخواهد که به توقیف نفتکش های حامل نفت ایران به بهانه نقض قوانین تحریمی یکجانبه ایالات متحده بپردازند. در حالی که چنین اقدامی صرفا با قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل و در چارچوب تحریم های این شورا علیه کشور هدف قابل اجرا است.
نکته جالب توجه اینکه ایران در حال حاضر تحت هیچ کدام از تحریم های سازمان ملل در رابطه با مساله هسته ای با توجه به توافق هسته ای برجام و قطعنامه2231 شورای امنیت سازمان ملل قرار نداردو به همین دلیل آمریکا اساسا فاقد صلاحیت برای صدور حکم توقیف کشتی های تجاری ایران و یا دارای محموله متعلق به ایران است.
با عنایت این موارد روز جمعه کاردار سفارت سوئیس در تهران، در غیاب سفیر این کشور احضار و مراتب نگرانی و اعتراض شدید جمهوری اسلامی ایران نسبت به تداوم نقض صریح قوانین و مقررات بین المللی حقوق دریاها و کنوانسیون های بین المللی مربوطه خصوصاً اصل آزادی کشتیرانی و تجارت آزاد بینالمللی توسط دولت امریکا، اعلام و بر رفع فوری توقیف کشتی و محموله آن تاکید شد.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
112
بیشتر بخوانید:
سپاه: توقیف ۲ فروند نفتکش یونانی در آبهای خلیج فارس
قصد ایران برای انجام اقدام تنبیهی علیه یونان
بیانیه سازمان بنادر: اقدام یونانیها دزدی دریایی و برخلاف موازین بینالمللی است
احضار کاردار یونان به وزارت خارجه در پی توقیف محموله کشتی ایران