بسیاری از کشورهای اروپایی از بازگشت برخی اتباع خود که جذب گروه های افراطی شده اند نگرانند و به دنبال راهکاری برای مقابله با بازگشت این افراد به کشورهایشان می گردند. در آفریقا نیز این نگرانی به مشکل حادی به ویژه برای تونس تبدیل شده است.
اکنون دولت این کشور فقط با چالش تهدید مرزی تروریسم به دلیل همجواری با کشوری چون لیبی و منطقه ساحل آفریقا و گروههای تروریستی پنهان و آشکار مواجه نیست، بلکه با خطر بزرگی بنام بازگشت «تروریستها » مواجه است.
براساس گزارش های منتشر شده، طی سال های گذشته حدود 6 تا 10 هزار تونسی به صفوف گروههای تروریستی تکفیری در سوریه، عراق و لیبی پیوستهاند.
بخشی از این افراد در خارج از تونس کشته و 2 هزار نفر نیز در فهرست مفقودین قرار دارند اما بسیاری نیز یا به کشور بازگشته یا در حال بازگشتن هستند به طوری که اکنون با شکست تروریست ها در مناطق بسیاری از سوریه و عراق ،روند بازگشت آنان به کشور سرعت بیشتری گرفته است.
دراولین روزهای سال جدید میلادی هزاران تونسی با حضور در خیابانها و برگزاری تجمعات اعتراض آمیز علیه بازگشت این تروریستها شعار داده و از دولت این کشور خواستند از بازگشت آنها به تونس جلوگیری کند.
اگر چه پیش از این برخی مقامات تونسی از عفو این افراد در قبال توبه سخن گفته بودند اما اعتراضات مردمی مقامات تونس را وادار کرد، برای کاستن از نگرانی ناشی از بازگشت این تونسیها وعده بازداشت این افراد و برخورد با آنها را مطابق با استناد به «قانون مبارزه با تروریسم» بدهد.
بسیاری از شهروندان تونسی بازگشت این تروریستها را تهدیدی جدی برای امنیت ملی کشورشان می دانند و حتی خواستار لغو تابعیت این افراد هستند. اما مقامات می گویند این کار قانونی نیست از این رو طبق قانون آنان را مجازات خواهند کرد.
از سوی دیگر برخی خبرها حاکیست کشورهای اروپایی نیز درصددند اتباع خود را که به این گروه ها پیوسته اند به خاک خود راه ندهند و یا آنان را در کمپ هایی که به این منظور در خارج از مرزهای خود بنا می کنند، سامان دهند. از این روی احتمال اینکه این گروه تروریست های اروپایی نیز در کنار همرزمانشان به کشورهایی چون تونس روی آورند و یا در حاشیه مرزهای این کشور سامان داده شوند بسیار است.
در داخل تونس نیز خطر فعالیت های گروه های تروریستی و حملات آنان آرامش و ثبات را بر هم زده است. شهر «بن قردان»، در جنوب شرقی تونس از توابع ایالت «مدنین» اصلیترین کانون بحران امنیتی در تونس بشمار میآید. این شهر بدلیل نزدیکی به مرزهای لیبی و گذرگاه مرزی «راس جدیر» به کانون تجمع وفعالیت گروههای تروریستی تکفیری و یکی از اهداف داعش در تونس محسوب میشود.
این شهر طی سال گذشته میلادی بارها عرصه رویارویی عناصر تروریستی تکفیری با نیروهای امنیتی بوده که خونبارترین آنها مارس گذشته درپی حمله داعش به این شهر روی داد که در اثر آن حدود 60 نفر کشته و زخمی شدند.
شهر «سوسه»، مرکز ایالت سوسه در سواحل شرقی تونس و در نزدیکی مرزهای الجزایر، دومین کانون مهم بحران امنیتی در تونس است.
در این شرایط ، بیم بازگشت تروریست ها، ساماندهی عملیات های تروریستی توسط آنها و برهم زدن ثبات آرامش در تونس از یکسو و نفوذ آنان به دیگر کشورهای امن منطقه از جمله الجزایر دغدغه جدی بسیاری از مقامات منطقه است.118/111