ایران پرس: دولت ارمنستان به شایعات منتشر شده در رسانه های ترکیه مبنی بر دادن دالان زنگزور به جمهوری آذربایجان توسط ارمنستان واکنش منفی نشان داد.

آرمن گریگوریان دبیر شورای امنیت ارمنستان در این خصوص گفته است:  هیچ جاده و یا مسیری به عنوان کریدور در اراضی ارمنستان ایجاد نخواهد شد.

 آرمن گریگوریان روز سه شنبه (۲۴ می) در واکنش به اخبر خبرگزاری دولتی آناتولی ترکیه ، به نقل از اظهارات تکراری روسای جمهوری آذربایجان و ترکیه درباره توافق برای ایجاد کریدور در اراضی ارمنستان ، گفت: هیچ تغییری در موضع دولت نیکول پاشینیان در این مورد ایجاد نشده و ایروان همچنان مخالف ایجاد کریدور زنگزور در اراضی ارمنستان است. 

این مقام دولت ارمنستان در عین حال ، یادآوری کرده است:  تمامی توافقات به دست آمده در نشست بروکسل مربوط به گشایش خطوط ارتباطی منطقه ای که این مساله به کریدور مورد نظر باکو و آنکارا هیچ گونه ارتباطی ندارد.  

اظهارات آرمن گریگوریان دبیر شورای امنیت ارمنستان پس از آن ابراز شده است که "الهام علی اف" رئیس جمهوری آذربایجان در گفتگوی تلفنی با "رجب طیب اردوغان" رئیس جمهوری ترکیه ، ادعا کرد: در دیدار 22 می با نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان در بروکسل ، طرفین در مورد ایجاد و راه اندازی کریدور زنگزور در خاک ارمنستان که شامل ساخت راه آهن و بزرگراه است به توافق رسیده اند.

این نخستین بار نیست که شخص الهام علی اف رئیس جمهوری آذربایجان با طرح موضوع در اختیار گرفتن کریدور زنگزور در استان جنوبی سیونیک از مقام های دولت ارمنستان ، اظهارنظر غیرواقعی مطرح می کند.

رئیس جمهوری آذربایجان پیش از این نیز بارها موضوع توافق با ارمنستان برای در اختیار گرفتن کریدور در اراضی ارمنستان را مطرح کرده است. این در حالی است که مقام های دولت ایروان همواره به ادعاهای رئیس جمهوری آذربایجان واکنش منفی نشان داده اند.

در حقیقت ، جمهوری آذربایجان در موقعیت های مختلف ، موضوع ایجاد کریدوری از جنوب ارمنستان - که این کشور را به جمهوری خودمختار نخجوان متصل کند ، مطرح کرده است.

در همین ارتباط ، "کارن هوانسیان" کارشناس مسایل سیاسی ارمنستان با اشاره به تلاش های مضاعف جمهوری آذربایجان و ترکیه جهت تحت فشار قرار دادن دولت نیکول پاشینیان ، تصریح کرد: "کشوری که در خاک کشوری دیگر کریدور دریافت می کند ، در عین حال می تواند منطقه امنیتی در حاشیه این کریدور ایجاد کند.

به این ترتیب دولت الهام علی اف همزمان می تواند نیروهای صلح بان موردنظر خود از جمله صلح بانان ترک را در طول این کریدور مستقر کند و در گام بعدی خواستار خالی شدن اراضی مجاور آن از سکنه شود". 

این کارشناس ارمنی در عین حال ، گفته است: "در اصل جمهوری آذربایجان قصد دارد پس از دریافت کریدور ، منطقه امنیتی نیز به دست بیاورد و این یکی از مهمترین اهداف باکو است".

شاید به به دلیل همین تردیدها است که مقام های دولت ایروان مدام مخالفت خود را با این کریدور ابراز می کنند. در مقابل طرح این ادعاها که بدون شک ، نفع چندانی برای دولت و مردم مسلمان جمهوری آذربایجان ندارد و صرفا" در جهت منافع ملی ترکیه در قفقازجنوبی مطرح می شود، مقام های دولت ایروان نیز پاسخ های متناسبی مطرح کرده اند.

به عنوان مثال ، پیش از این و در آخرین مورد از طرح مطالبات سران جمهوری آذربایجان و ترکیه از ارمنستان در ماه آوریل سال جاری میلادی ، دولت ایروان با انتشار بیانیه ای واکنش نشان داده است.

در این زمینه ، وزارت امور خارجه ارمنستان با انتشار بیانیه ای ، اعلام کرد: اظهارات الهام علی اف رئیس جمهوری آذربایجان ناقض توافق صلح قره باغ است.

وزارت امور خارجه ارمنستان در پاسخ به اظهارات ماه گذشته میلادی الهام علی اف که گفته بود ، دولت ارمنستان برای گشایش کریدور باید تاریخ دقیقی را مشخص کند ، اعلام کرد:"ما از الهام علی‌ اف می‌خواهیم تا از اظهارات و اقدامات تحریک آمیز خودداری کند و برای اجرای توافقات مربوط به رفع انسداد راه‌های تجاری و مواصلاتی منطقه که در توافق صلح قره باغ قید شده است ، گام بردارد".

بدیهی است که تکرار یک موضوع صرفا" از ضعف و ناتوانی یک سیاستمدار ناشی می شود. تکرار مداوم موضوع در اختیار گرفتن کریدور موردنظر سران جمهوری آذربایجان و ترکیه در جنوب ارمنستان نشان می دهد که هر دوطرف ذینفع در مناقشه قره باغ پذیرفته اند که در جریان مناقشه با ارمنستان ، نفعی نبرده اند.

به عبارت دیگر ، جمهوری آذربایجان با وجود پیروزی در جنگ دوم قره باغ ، نه تنها به اهداف خود دست نیافته ، بلکه صرفا" خسارت های مالی و اقتصادی فراوانی متحمل شده است. در مقابل ، ارمنستان با وجود پذیرش شکست در جنگ دوم قره باغ ، توانسته است موقعیت خود را در منطقه قفقاز جنوبی مستحکم تر سازد.

به دلیل اهمیت همین واقعیت است که بسیاری از کارشناسان سیاسی و صاحبنظران ارمنی پیروزی ارمنستان در جنگ دوم قره باغ را مشروط به ندادن کریدور به جمهوری آذربایجان تلقی کرده و بر این موضع دولت ایروان اصرار می کنند.

در عین حال ، باید گفت: مقام های ارمنستان بر این باورند که با دادن اراضی جدید به جمهوری آذربایجان ، صرفا" به محدودیت های بیشتر ارمنستان در منطقه دامن خواهند زد. در حالی که ارمنستان از طریق اراضی فعلی به دیگر کشورهای مستقل منطقه ارتباط سازنده ای دارد ، با دادن کریدور به جمهوری آذربایجان در عمل مرزهای خود را به ایران به جمهوری آذربایجان واگذار خواهد کرد. بدیهی است که این امر به شدت به زیان منافع ملی ارمنستان خواهد بود.

نویسنده: محمد علی طالبی

 112

 بیشتر بخوانید:

توصیه ترکیه به ارمنستان برای صلح با جمهوری آذربایجان