ایران پرس - رئیس جمهوری کلمبیا اعلام کرد، خلع سلاح کامل فارک اصلی ترین گروه شبه نظامی این کشور پس از نیم قرن درگیری به پایان رسیده است، بدین ترتیب فارک، قوی ترین و قدیمی ترین گروه شبه نظامی منطقه آمریکای لاتین دیگر وجود نخواهد داشت.

«خوان امانوئل سانتوس» Juan Manuel Santos رئیس جمهوری کلمبیا، در مجمع اقتصادی پاریس با اشاره به اینکه فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در امور کلمبیا، خلع سلاح شبه نظامیان فارک را اعلام می کند، گفت، از این به بعد این گروه شبه نظامی، به حزبی سیاسی تبدیل خواهد شد.

خوان امانوئل سانتوس تاکید کرد، ماموران سازمان ملل متحد در کلمبیا تعداد سلاحهایی را که اعضای فارک تحویل داده اند حدود هفت هزار قبضه برآورد کرده است.

آشنایی با تشکیل و فعالیت گروه فارک 

 نیروهای مسلح انقلابی کلمبیا موسوم به فارک در سال ۱۹۶۴ با هدف سرنگونی دولت و ایجاد حکومتی مارکسیستی تشکیل شدند.

فعالیت‌ این گروه در دهه‌های ۸۰ و ۹۰ قرن گذشته  به شدت افزایش یافت به طوری که به بزرگترین و مجهزترین نیروی چریکی آمریکای لاتین تبدیل شد.

فارک در دهه ۱۹۹۰ تاکتیک خود را تغییر داد و به گفته مقامات کلمبیا به طور فزاینده‌ای برای تامین هزینه مبارزات خود به تجارت مواد مخدر روی آورد و رسما از حزب کمونیست جدا شد اما به حیات چریکی خود ادامه داد.

دولت کلمبیا شبه نظامیان فارک را متهم می کند که در 50 سال گذشته، با تکیه بر درآمد ناشی از قاچاق مواد مخدر و ارعاب، قتل و بیگاری گرفتن از شماری از مردمانی که در مناطق تحت کنترل آنها زندگی می کنند، به حیات چریکی خود ادامه داده است.

دولت کلمبیا و فارک از نوامبر 2012 گفتگوهای خود در هاوانا پایتخت کوبا به منظور رسیدن به یک توافق سیاسی جامع برای پایان دادن به جنگ داخلی 50 ساله در این کشور آمریکای لاتین را آغاز کردند.پس از مذاکرات طولانی سرانجام خوان مانوئل سانتوس و «رودریگو لوندونو» رهبر فارک در 23 ژوئن 2016 در هاوانا درباره آتش بس دو طرفه و قطعی و تحویل سلاح های نیروهای گروه فارک توافق کردند و در 24 اوت توافقنامه نهایی صلح را امضا کردند.

توافقنامه صلح دولت کلمبیا و گروه فارک

دولت کلمبیا و فارک در بیانیه مشترک خود اعلام کردند که به یک پیمان نهایی، کامل و قطعی دست یافتند.

این توافقنامه صلح در دوم اکتبر 2016 به همه پرسی گذاشته شد، اما مردم کلمبیا آن را تایید نکردند، برخی از مخالفان این توافقنامه معتقد بودند دولت امتیازات زیادی را به این گروه داده است.

در پی این مخالفت، بار دیگر مذاکرات از سر گرفته شد و پس از مذاکره دوباره، دولت کلمبیا در اواخر نوامبر 2016 توافقنامه صلح جدیدی با این گروه امضا کرد که به تائید کنگره کلمبیا نیز رسید.

اگرچه صلح با اصلی‌ ترین گروه شورشی کلمبیا و اجرایی شدن روند آن می تواند از جمله بهترین خبرهای سال های اخیر منطقه آمریکای لاتین باشد که به کل منطقه نفع می‌ رساند ضمن اینکه بسیاری معتقدند فارک می‌تواند به ترمیم بافت جامعه کلمبیا کمک کند.

اما نظرات منفی و مخالفت هایی نیز با آن همچنان وجود دارد.

برخی از مخالفان این توافقنامه معتقدند در این نوع از فرآیند ها، بخشی از شبه نظامیان وجود دارند که خلع سلاح نمی‌ شوند و به باند های غیر منظم و جنایی تبدیل می‌ شوند.

از این رو می توانند خطرناک تر از گذشته عمل کنند، اما موافقان آن معتقدند شاید برخی از آنان اسلحه‌شان را پنهان کنند اما به هرحال سازمان ملل بر این فرآیند نظارت دارد.

اگرچه خلع سلاح گروه فارک به معنای پایان مبارزه این گروه نیست اما اکنون کلمبیا و کشورهای همجوار امیدوارند با پایان خلع سلاح این گروه، روند اجرایی صلح آغاز وبراساس توافقنامه، این گروه مطالبات و خواسته هایش را در قالب حزب و از طریق قانونی پیگیری نماید، بدین دلیل است که رئیس جمهوری کلمبیا تاکید کرد که این روز تاریخ کلمبیا را تغییر خواهد داد.116/112

بیشتر بخوانید:

خلع سلاح کامل نیروهای فارک

سازمان ملل 60 درصد سلاح‌های فارک را در اختیار دارد

خلع سلاح کامل نیروهای فارک