ایران پرس- همان طور که جامعه بین المللی خود را از مساله بحران یمن کنار می کشد و به طور مداوم برای پیدا کردن راه حل های دیپلماتیک در درگیری های یمن شکست می خورد، جامعه انسانی یمن گرفتار بحران انسانی عمیق تری می شود که پایانی برای آن دیده نمی شود.

پایگاه اینترنتی «تی آر تی ورلد» ترکیه در مقاله ای به قلم «جاناتان فنتون هاروی» محقق و روزنامه نگار مسائل بحران انسانی در خاورمیانه و شمال آفریقا نوشت:

پس از نخستین شکست دیپلماتیک برای جلوگیری از حمله به شهر الحدیده در یمن، نیروهای ائتلاف به رهبری عربستان سعودی برای بازپس گیری این شهر راهبردی در غرب یمن که در کنترل حوثی ها است، اقدام کرده اند.

ناظران جهانی بیم آن دارند که پیامدهای این حمله، باعث تشدید بحران انسانی در یمن شود.

از زمان مداخله نظامی در یمن در سال 2015 تا کنون، حمله به الحدیده، بزرگترین تهاجم نیروهای ائتلاف بوده که می تواند نقطه عطف مهمی در درگیری هایی باشد که تا به حال تلاش ها برای حل آن، ناکام مانده است.

با این وجود، ادامه جنگ در یمن، بحران انسانی در این کشور را که پیشتر سازمان ملل از آن به عنوان «بدترین فاجعه انسانی» یاد کرده است را بغرنج تر خواهد کرد.

موقعیت استراتژیک الحدیده

شهربندری الحدیده با جمعیت 600 هزار نفری، به عنوان چهارمین شهر بزرگ یمن بوده که نقش مهم حیاتی برای میلیون ها یمنی را ایفا می کند.

این شهر70 درصد از کمک های غذایی و بشر دوستانه به یمن و 90 درصد از منابع تجاری را تامین می کند.

موقعیت استراتژیک بندر الحدیده

اکثر یمنی ها برای ادامه حیات خود، به کمک های بشردوستانه نیاز دارند، آن هم در کشوری که وارد کننده اکثر کالاهای اساسی خود می باشد.

سازمان های غیر دولتی بشر دوستانه، از نیروهای ائتلاف در خواست کرده اند تا بدون ورود به عملیات نظامی و به دلیل صرف هزینه های انسانی اجتناب ناپذیر، راه ارسال کمک رسانی به این بندر را باز بگذارند.

سازمان ملل متحد تلاش کرده است تا برای مقابله با این بحران، میانجی گری کند، اما این تلاش ها در نهایت به شکست منجر شد.

با گذشت چند روز از عملیات نیروهای ائتلاف، صدها نفر جان خود را از دست داده اند.

سازمان ملل روز شنبه گزارش داد که بیش از 4 هزار 500 خانوار در این ماه آواره شده اند و بسیاری از غیرنظامیان به حومه شهر فرار کرده اند.

با این حال کسانی که به دلیل نداشتن امکانات و بستگانی در شهرهای دیگر، نتوانسته اند از الحدیده فرار کنند، مجبور به تحمل این درگیری ها بوده و در آتش بمباران ها گرفتار شده اند.

تلاش سازمان ملل برای حل دیپلماتیک بحران الحدیده

هفته گذشته «مارتین گریفیتس» نماینده سازمان ملل در یمن، در تلاش برای رسیدن به یک راه حل دیپلماتیک، وارد یمن شد.

گریفیتس روز یکشنبه با جنبش انصارالله یمن مذاکره کرد و از آنها خواست تا کنترل بندر الحدیده را به سازمان ملل واگذار کنند.

با این حال، تمرکز سازمان ملل متحد بر خروج انصارالله از این بندر، راه حل دیپلماتیک را غیر محتمل می سازد.

از اینکه جنبش انصارالله با چنین پیشنهادی مخالفت کردند، جای تعجبی نیست.

انصارالله مذاکرات سازمان ملل متحد را گامی در جهت جانبداری از نیروهای ائتلاف به رهبری عربستان سعودی می بینند و می دانند که اگر الحدیده را ترک کنند، تلاش بیشتری انجام خواهد گرفت تا بخش های بیشتری از یمن، اشغال شود.

امارات متحده عربی و نیروهای انتلاف به رهبری عربستان با آگاهی از مذاکرات سازمان ملل، بمباران الحدیده را آغاز کردند. پیش از این نیز، نیروهای ائتلاف، تلاش های سازمان ملل را برای پی گیری روند حل و فصل درگیری ها نادیده گرفته است. بنابراین، با تسلیم نشدن دو طرف در این بحران، احتمالا جنگ ادامه خواهد یافت.

پس از آن چه خواهد شد؟

«جاست هیلترمن»، مدیر برنامه خاورمیانه و شمال آفریقا در گروه بین المللی بحران، در مورد گزینه سوم موجود، به من (نویسنده) گفت:

"شانس بیشتر برای موفقیت و رسیدن به راه حل مناسب، توافقی است که به موجب آن، انصارالله اجازه دهند تا گروه سوم بی طرفانه، بر محموله های وارداتی به بندر نظارت داشته باشد که اساسا زیر نظر مکانیسم تائید و بازرسی سازمان ملل متحد باشد."

نیروهای زمینی تحت حمایت امارات متحده عربی که در یمن می جنگند، تجربه کمی یا هیچ تجربه ای از جنگ های خیابانی ندارند، در مقابل انصارالله بسیار با تجربه تر و قوی تر عمل می کنند و جای پای محکمی در منطقه دارند.  درخواست کمک ازآمریکا توسط امارات، می تواند بیانگر این موضوع باشد که آنها نسبت به قدرتشان در برابر انصارالله اعتماد به نفس کافی ندارند.

اگر نیروهای ائتلاف، کنترل بندر حدیده را از تصرف انصارالله خارج سازند، در آن زمان هرج و مرج در سراسر یمن غیر قابل تحمل خواهد بود، چرا که احتمالا آنها کمک های ارسالی به مناطقی که انصارالله در آنجا هستند را قطع خواهند کرد.

پیش از این، ائتلاف عربی ضد یمن، نشان داده که می تواند این کار را انجام دهد.

در ماه نوامبر سال گذشته مسیر کمک های ارسالی را مسدود ساختند و با این کار، تعمدا بیمارستان ها را هدف قرار دادند. از این رو، حیات غیرنظامیان یمنی بیش از این، بازیچه دست آنها خواهد شد.

بحران انسانی در یمن با کشته شدن یمنی ها در جنگ، و به خطر افتادن سلامت آنها، در حال بدتر شدن است.

در نهایت اگر زمانی فرا رسد که جنگ به دلیل آنکه شمار بیشتری از غیرنظامیان در بحران انسانی ناشی از جنگ، گرفتار شده اند، متوقف شود، ممکن است اقدام های دیپلماتیک جدی تری برای حل فاجعه انسانی در یمن انجام گیرد، اما آن زمان ممکن است برای بسیاری از مردم یمن، خیلی ناچیز و خیلی دیر باشد.

مترجم: بهارک آجیل چی

116/110

به‌رغم فضاسازی‌ها؛ فرودگاه الحُدیده همچنان در کنترل نیروهای یمنی است+ ویدئو

حملات وحشیانه متجاوزان به الحُدیده در روزهای داغ جام‌جهانی + ویدئو

گزارش: دست بالای مقاومت مردمی یمن در الحُدیده

جنگ‌روانی ادامه دارد؛ درگیری‌های سخت در اطراف فرودگاه الحُدیده

نگرانی سازمان ملل از وقوع فاجعه‌انسانی در الحُدیده+ ویدئو

 

موقعیت استراتژیک بندر الحدیده