ایران پرس- «رکس تیلرسون» در مقام وزیر خارجه امریکا نخستین سفر خود را به آفریقا آغاز کرد.

در این سفر، وزیر امور خارجه امریکا از کشورهای اتیوپی، کنیا، جیبوتی، چاد و نیجریه دیدار می کند.

تیلرسون پیش از آغاز سفر به آفریقا گفت، امنیت و شکوفایی اقتصادی کشور ما در گذشته هیچ گاه به اندازه امروز به آفریقا ارتباط نداشته است.

با این حال، شیوه مواجهه «دونالد ترامپ»، رییس جمهوری امریکا با مسائل آفریقا نشان می دهد که دولت کنونی این کشور حداقل استانداردهای دیپلماتیک را نیز رعایت نمی کند.

چندی پیش توصیف کشورهای آفریقایی به «چاه توالت» از سوی دونالد ترامپ توفانی از خشم را درآفریقا به پا کرد.

تمامی کشورهای آفریقایی در اقدامی کم سابقه، بیانیه ای در محکومیت سخنان نژادپرستانه ریس جمهوری امریکا منتشر کردند و اغلب سفرای امریکایی در قاره آفریقا از سوی دولت های محل ماموریت، احضار شدند.

پیش از آن نیز تصمیم ترامپ به اعمال ممنوعیت سفر اتباع برخی کشورهای آفریقایی از جمله سومالی، لیبی و چاد، اعتراضاتی را برانگیخت.

همزمانی این اتفاقات با تهدید ترامپ به اعمال تنبیه های مالی علیه کشورهای مخالف تصمیم به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت رژیم اسراییل، رویکرد سوءاستفاده واشنگتن از مشکلات مالی کشورهای آفریقایی را عریان تر ساخت. 

«روبن بریگتی» سفیر سابق آمریکا در اتحادیه آفریقا می گوید:

"ترامپ چیزهای زیادی درباره قاره آفریقا نمی داند و به نظر نمی رسد که او تمایل داشته باشد چیزی درباره این کشورها بداند"

البته برای فرونشاندن خشم کشورهای آفریقایی از سخنان نژادپرستانه و توهین آمیز ترامپ علیه آفریقا، تیلرسون در ماه ژانویه اعلام کرد، نخستین بار در مقام وزیر امور خارجه امریکا راهی آفریقا خواهد شد.

اکنون تیلرسون امیدوار است با فرونشاندن خشم کشورهای آفریقایی، بر همکاری های امنیتی و اقتصادی امریکا با قاره آفریقا شدت بخشد.

گسترش فعالیت گروه های تروریستی در آفریقا، نقل مکان بقایای گروه تروریستی داعش از غرب آسیا به مناطق مختلف آفریقا و تشدید بی ثباتی سیاسی - اجتماعی در کشورهای این قاره که به اوج گیری بحران انسانی آوارگان انجامیده است، از جمله نگرانی های امریکا در حوزه امنیتی به شمار می آید.

در عین حال دولت امریکا امیدوار است، در سایه وخامت اوضاع امنیتی آفریقا، پایگاه های نظامی بیشتری در این قاره به دست آورد و تلاش رقبای اقتصادی از جمله چین را برای نفوذ به آفریقا سد کند. 

گسترش فعالیت های اقتصادی چین، کشوری که مقام نخست را در صادرات به آفریقا و سرمایه گذاری در این قاره به خود اختصاص داده، موجب نگرانی استعمارگران سابق اروپایی وهمچنین دولت امریکا شده است.

با این حال، تمرکز چین بر صادرات کالاهای ارزان قیمت، اعطای سخاوتمندانه کمک های مالی،  سرمایه گذاری گسترده و فقدان سابقه استعماری در قاره آفریقا موجب شده است که این کشور رقبای غربی خود را پشت سر گذارد و به قدرت مسلط اقتصادی و مالی در آفریقا بدل شود.

واشنگتن به شدت نگران است این حضور اقتصادی چین در آفریقا سرانجام به حضور سیاسی - امنیتی در این قاره بیانجامد و نفوذ امریکا را به خطر اندازد.

به همین دلیل همزمان با آغاز سفر تیلرسون به آفریقا، واشنگتن اعلام کرد، نیم میلیارد دلار کمک مالی در اختیار کشورهای در معرض بحران غذایی قرار خواهد داد.

با این حال، بعید به نظر می رسد چنین اقداماتی امریکا را به جایگاه سابق سیاسی - اقتصادی در آفریقا برگرداند.   

نویسنده: امیرعلی ابولفتح

116/110

بیشتر بخوانید:

اهداف سفر نماینده آمریکا در سازمان ملل به آفریقا/ تحلیل

سفر هیلی به اتیوپی؛ ادامه مداخله و نظامی گری آمریکا در آفریقا