وزیر امور خارجه امریکا در ادامه سفر به کشورهای حاشیه خلیج فارس پس از کویت امروز(سه شنبه) راهی قطر شد تا در بحبوحه بحران مناسبات قطر با چهار کشور عربی منطقه، نگاه تحلیل گران رسانه ها و محافل سیاسی را به خود جلب کند.

به گزارش ایران پرس، وزیر امور خارجه قطر پس از دیدار با «رکس تیلرسون» همتای آمریکایی خود در یک کنفرانس خبری گفت، دوحه با آمریکا یادداشت تفاهمی در زمینه مبارزه با تروریسم امضا کرده است.

«محمد بن عبدالرحمان آل ثانی» وزیر امور خارجه قطر افزود، امضای توافق‌نامه همکاری با آمریکا در مبارزه با تروریسم، ارتباطی به بحران به وجود آمده با کشورهای چهارگانه (عربستان، مصر، بحرین و امارات)  ندارد.

وی از کشورهای چهارگانه تحریم کننده قطر خواست تا به توافق همکاری قطر و آمریکا در مورد مبارزه با تروریسم بپیوندند.

عبدالرحمان آل ثانی اظهارداشت، افشای «توافق ریاض» نشان دهنده رفتار کشورهای تحریم کننده است و دوحه به همه بندهای توافق پایبند بوده است.

بر اساس «توافق ریاض»، قطر طی سال های 2013 و 2014 با کشورهای همسایه خود به توافقی محرمانه رسیده بود. در نسخه ای از این توافق که شبکه خبری سی ان ان به آن دست یافته، سران قطر متعهد شده بودند تا از گروه های اپوزیسیون و جریانات بر هم زننده ثبات در کشورهای حاشیه خلیج فارس و مصر حمایت نکنند. 

کشورهای تحریم کننده قطر و در راس آنها عربستان سعودی، قطر را به نقض دو توافق 2013 و 2014 متهم کرده اند.

با استناد به اطلاعاتی که از سی ان ان می گوید از یک منبع موثق منطقه ای بدست آورده شاید ریشه اصلی اختلافات دوحه و همسایگانش بیشتر مشخص شود.

آمریکا و قطر مسئولیت همکاری با هم و توقف حمایت از تروریسم را به عهده می گیرند

«رکس تیلرسون» وزیر خارجه آمریکا نیز در این کنفرانس مطبوعاتی گفت، طبق یادداشت تفاهمی که آمریکا و قطر برای مبازره با تروریسم امضا کردند، دو طرف مسئولیت همکاری با هم و توقف حمایت مالی از تروریسم را به عهده می گیرند.

وزیر خارجه آمریکا با ادعای انکه این کشور خواستار پرهیز از هر گونه تشدید اختلافات است، ابراز امیدواری کرد که پیشرفتی در تلاشهای انجام شده برای حل بحران کنونی، حاصل شود.

تیلرسون افزود، معتقدم که قطر در بیان مواضع خود کاملا واضح و منطقی بوده است.

سفر منطقه ای تیلرسون برای حل بحران چهار کشور عربی با قطر

رکس تیلرسون وزیر امور خارجه آمریکا در حال حاضر برای رایزنی در مورد بحران به وجود آمده در رابطه قطر با کشورهای عربستان، امارات، مصر و بحرین در دوحه به سر می برد.

این در حالی است که پس از سفر 20 ماه مه 2017 «دونالد ترامپ»، رئیس جمهوری آمریکا به عربستان و امضای قرارداد تسلیحاتی میان واشنگتن و ریاض و همچنین سخنان ترامپ در نشست ریاض، اختلافات قطر و عربستان و دیگر کشورهای عربی علنی‌ شد

بر اساس این گزارش، «سامح شکری» وزیر امور خارجه مصر اعلام کرد که نشست مشترک وزیران خارجه عربستان، مصر، بحرین و امارات چهار کشور عرب تحریم کننده قطر با وزیر خارجه آمریکا فردا (چهارشنبه) در جده برگزار می شود.

وزیر خارجه آمریکا که قرار است فردا وارد ریاض شود، دیروز در کویت با مقامات این کشور که در بحران میان سعودی و همپیمانانش (مصر، بحرین و امارات) نقش میانجی را برعهده گرفته است، ملاقات کرد. 

مقامات آمریکایی هدف از سفر تیلرسون به منطقه را شکستن رکود در روند حل بحران میان سعودی و قطر اعلام کرده اند.

 تیلرسون در کویت مواضع منطقه ای و بین المللی را با «صباح خالد الحمد الصباح» همتای کویتی خود نیز بررسی کرد و پس از دیدار سه جانبه با وی و «مارک سیدویل» مشاور امنیت ملی انگلیس بیانیه مشترکی صادر و در آن همه طرف های بحران را دعوت به مذاکره کردند.

طرف های شرکت کننده در این دیدار سه جانبه نسبت به تداوم بحران کنونی اظهار نگرانی کردند و خواستار حل سریع آن از طریق گفت وگو شدند. 

عربستان، امارات، بحرین و مصر از پنج  ژوئن با متهم کردن دولت قطر به «حمایت از تروریسم» روابط سیاسی خود را با آن کشور قطع کردند و این کشور را مورد تحریم اقتصادی قرار دادند. 116/110

بیشتر بخوانید:

بحران قطر و رایزنی‌های «تیلرسون» در منطقه/ تحلیل

استمرار بحران قطر، فرصتی برای غرب /تحلیل

اسپوتنیک: پیش بینی آینده بحران قطر