تحلیل:

ایران پرس: آمریکا به عنوان عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل، قطعنامه پیشنهادی امارات را برای برقراری آتش‌بس در نوار غزه وتو کرد.

در نشست اضطراری روز جمعه شورای امنیت، قطعنامه پیشنهادی امارات به رای گذاشته شد که از ۱۵ عضو شورای امنیت ۱۳ عضو رای موافق، آمریکا رای مخالف و بریتانیا رای ممتنع دادند. این پیش نویس قطعنامه خواستار «آتش بس فوری بشردوستانه» بود و از حمایت کشورهای عربی و اسلامی برخوردار بود.

یک قطعنامه برای تصویب در شورای امنیت سازمان ملل به حداقل ۹ رای بدون مخالفت وتوی پنج عضو دائم این شورا یعنی آمریکا، بریتانیا ، فرانسه، روسیه و چین دارد که قطعنامه پیشنهادی امارات با وتوی آمریکا مواجه شد.

این نشست درپی فعال کردن ماده ۹۹ منشور ملل از سوی «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل تشکیل شده بود. گوترش با توجه به گستردگی تلفات انسانی در غزه در پی جنگ اسرائیل علیه حماس، نامه ای را با استناد به ماده ۹۹ منشور سازمان ملل به رئیس شورای امنیت ارسال کرده بود.

این اولین باری بود که گوترش از زمانی که در سال ۲۰۱۷ به سمت دبیر کلی سازمان ملل رسید، این کار را انجام داد. ماده ۹۹ منشور سازمان ملل  که در تاریخ سازمان ملل متحد تنها ۹ بار مورد استفاده قرار گرفته است، به دبیرکل این سازمان اجازه می‌دهد وقتی تصور کند «امنیت و صلح جهانی» به خطر افتاده است، اعضای شورای امنیت را به جلسه‌ای فوری فراخوانده و از آنها بخواهد اقدامی فوری در این باره اتخاذ کنند.

در پی این نامه، از صبح جمعه نشست شورای امنیت درباره وضعیت غزه با حضور گوترش برگزار شد و کشورهای مختلف نظر خود را بیان کردند اما آمریکا، یکی از پنج عضو دائم شورای امنیت که تا شب قبل از برگزاری نشست، سفیرش از اظهارنظر صریح درباره اقدام دبیرکل سازمان ملل خودداری کرده بود، در این نشست به صراحت اعلام کرد که با قطعنامه پیشنهادی آتش بس فوری در غزه مخالف است.

اقدام گوترش در زمینه استفاده از ماده 99 منشور سازمان ملل برای تشکیل نشست فوری شورای امنیت با توجه به وخامت بی سابقه اوضاع نوار غزه در پی حملات بی وقفه و مکرر هوایی و زمینی رژیم صهیونیستی علیه این منطقه صورت گرفت.

آمارها حاکی از آن است که بر اثر این حملات بیش از 17 هزار و 500 نفر از فلسطینی ها که بیشتر آنها از کودکان و زنان تشکیل می دهند شهید و بیش از 42 هزار نفر زخمی شده اند. با این حال به دلیل شدت حملات اسرائیل که به ویژه پس از آتش بس موقت 7 روزه تشدید شده به طور روزانه شمار بسیار زیادی از مردم غزه شهید و زخمی می شوند، بدون اینکه به کمک های درمانی دسترسی داشته باشند.

شکست شورای امنیت در اجرای حفظ صلح و امنیت بین المللی

ضمن اینکه به دلیل قطع کمک رسانی از طریق مرز رفح با مصر، اکنون مردم غزه با وخامت بی سابقه وضعیت غذایی و بهداشتی و پزشکی مواجه هستند.

به نظر می رسد، شورای امنیت سازمان ملل در اجرای وظیفه اصلی خود یعنی حفظ صلح و امنیت بین المللی و پایان دادن به مناقشات منطقه ای با شکست مواجه شده است.

با توجه به حق وتوی پنج عضو دائم این شورا یعنی آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین رسیدن به دیدگاه مشترکی درباره جنگ غزه که متضمن اجماع این کشورها و سایر کشورهای غیر عضو شورای امنیت باشد بسیار دشوار به نظر می رسد.

در این میان نقش کشورهای غربی عضو شورای امنیت به سرکردگی آمریکا در جلوگیری از ادامه کشتار مردم غزه توسط رژیم صهیونیستی آشکار است. ایالات متحده به عنوان حامی بی قید وشرط اسرائیل با وتوی قطعنامه هایی که متضمن آتش بس در غزه هستند عملا به تل آویو برای کشتار و ویرانی بی حددر غزه چراغ سبز داده است.

بدین ترتیب در حالی که اوضاع غزه از «فاجعه انسانی» عبور کرده و با عباراتی همچون «جهنم روی زمین» و «وضعیت آخرالزمانی» توصیف می شود، آمریکا یک بار دیگر با وتوی پیش نویس قطعنامه شورای امنیت برای برقراری آتش بس فوری در غزه به رژیم صهیونیستی فرصت بیشتری برای نسل کشی فلسطینی ها داده است.

در پی اقدام آمریکا در وتوی قطعنامه شورای امنیت، «گیلعاد اردان» نماینده دائم رژیم صهیونیستی در سازمان ملل از دولت «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا قدردانی کرد و قطعنامه درخواست آتش بس فوری در غزه را «تحریف‌شده» خواند. 

«دیمیتری پولیانسکی» معاون نمایندگی روسیه در سازمان ملل با انتقاد از اقدام  ایالات متحده گفت: آمریکا باز هم مانع آتش بس در غزه شد و ممانعت از آتش‌بس یعنی حکم اعدام آمریکا برای هزاران و شاید ده‌ها هزار فلسطینی. انفعال شورای امنیت باعث ویرانی‌های گسترده در غزه و فاجعه انسانی شده است.

رژیم صهیونیستی در واکنش به شکست آشکار نظامی، امنیتی و اطلاعاتی از حماس و دیگر گروههای مقاومت فلسطینی در عملیات طوفان الاقصی به بمباران بی سابقه نواحی مسکونی و تاسیسات عمومی نوار غزه پرداخته است.

ادامه این وضعیت و بی تحرکی و انفعال شورای امنیت سازمان ملل می تواند به شکل گیری یکی از بزرگترین تراژدی های انسانی در قرن بیست و یکم بیانجامد. نقش آفرینی منفی ایالات متحده در جنگ غزه و جلوگیری از اقدام موثر شورای امنیت سازمان ملل با وتوی قطعنامه ها برای وادارساختن رژیم صهیونیستی به آنش بس در این جنگ برگه سیاه دیگری به کارنامه ضد انسانی آمریکا در زمینه حقوق بشر و حمایت از تروریسم دولتی اسرائیل افزوده است.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117