ایران پرس: ماه محرم، ماه عزاداری امام سوم شیعیان فرا رسیده است. محرم و قیام عاشورا از زوایای مختلف تحلیل شده، اما یکی از ابعاد مهم این قیام، جنگ شناختی امویان علیه امام حسین (ع) و یارانش بود. این جنگ شناختی امروز نیز علیه انقلاب اسلامی ایران اعمال می‌شود، انقلابی که بر مبنای آرمان‌ها و ارزش‌های عاشورایی به وقوع پیوست.

حادثه عاشورا را می‌­توان یکی از بارزترین عرصه­‌های جنگ شناختی و روایی دانست، به این دلیل که قبل از وقوع، دشمن با تمام قوا و توان خویش و با استفاده از تمام امکانات رسانه‌­ای و تبلیغی آن زمان سعی داشت چهره حق و حقیقت امام حسین(ع) و قیام آن حضرت را به گونه‌­ای دیگر جلوه دهد تا جایی که نه تنها رأی و نظر افکار عمومی را به نفع خویش اقناع کند، بلکه خود را حق جلوه دهد.

جنگ شناختی امویان و یزیدیان با شدت و حدت بر مردم آن دوران ساری و جاری بود و بسیاری از خواص، نخبگان، بزرگان و تصمیم­‌گیران در این جنگ شناختی از مسیر رستگاری منحرف شدند. در قیام عاشورا، اقدام سیاسی مهم‌ترین مرحله دشمنان برای حذف فیزیکی امام حسین(ع) و یارانش بود؛ بدین معنا که با تشکیل گروه‌­ها و تشکیلات خاص و همچنین با استفاده از هزینه­‌های فراوان در آن دوره، توانستند موفق شوند. این مسئله به صراحت و زیبایی در زیارت عاشورا و با عبارت «لَعَنَ اللهُ اُمَّهً اَسَّسَتْ اَساسَ الظُّلْمِ» این‌گونه بیان شده است که «خدا لعنت کند آن مجموعه‌هایی که هدف مشترکی دارند و مؤسسه‌هایی را تأسیس و افرادی را تربیت می‌کنند که ظلم را توسعه دهند».

تغییر نگرش مردم دومین مرحله دشمنان برای حذف فیزیکی امام حسین(ع) بود، عبارت «َلَعَنَ اللهُ اُمَّهً دَفَعَتْکُمْ عَنْ مَقامِکُمْ وَ اَزالَتْکُمْ عَنْ مَراتِبِکُمُ» در زیارت عاشورا اشاره به این موضوع داشته و این بخش از زیارت‌نامه عاشورا که خدا لعنت می‌کند کسانی که مقام امامت و ولایت را پایین می‌آورند. این موضوع در عصر حاضر نیز مصداق عینی دارد و دشمن با هدف تغییر افکار عمومی و نگرش‌های مردم با استفاده از روزنامه‌ها، سایت‌ها، فضای مجازی و حقیقی سعی در حذف مقام ولایت در جامعه اسلامی و همچنین تخریب انقلاب اسلامی و دستاوردهای آن دارد.

 تهمت و تحریف؛ ابزارهای اصلی جنگ شناختی

از روش‌های متفاوتی از جنگ شناختی در قیام عاشورا استفاده می‌شد. در حادثه کربلا و دوره اسارت بازماندگان عاشورا، یکی از مهم‌ترین اقدام‌های دستگاه یزیدی، موج تهمت­‌ها، تحریف‌ها، تخریب­‌ها و ترورهای شخصیتی علیه سپاه اسلام و یاران راستین امام حسین(ع) بود که با شعارها و تیترهای گفتاری و نوشتاری یزیدیان بدین­گونه به افکار عمومی القاء می‌­شد: «این‌ها (امام حسین(ع) و یارانش) خارجی هستند؛ این‌ها(اسیران)، خارجی هستند؛ هذه زینب اُخت‌­الخارجی: نام این زن، زینب است خواهر همان شورشگر؛ این، سر(سر مبارک اباعبدالله الحسین) خارجی است و...».

یزیدیان به ­واسطه زبان و قلم خائنان عناوینی چون: خلیفه پیامبر، خلیفه مسلمانان، اولی ­الامر و امیرمؤمنان را برای خود تثبیت کردند و مخالفان خود را نیز با نشان «خارجی» و «از دین برگشته» مورد سنگین‌­ترین هجمه‌­های تبلیغی قرار می‌­دادند. جاى شگفتى نیست اگر در مقاتل مى‌خوانیم: به هنگام آمدن اسیران کربلا به دمشق، مردى در برابر امام زین‌‏العابدین(ع) ایستاد و گفت: «سپاس خدایى را که شما را کشت و نابود ساخت و مردمان را از شرّتان آسوده کرد!» حضرت کمى صبر کرد تا شامى هر چه در دل داشت، بیرون ریخت، سپس با تلاوت آیاتى مانند: «إِنَّما یُرِیدُ اللَّهُ لِیُذْهِبَ عَنْکُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَیْتِ وَ یُطَهِّرَکُمْ تَطْهِیراً» فرمود: «این آیات در حق ما نازل شده است». پس از آن بود که مرد فهمید آنچه درباره این اسیران شنیده، درست نیست. آنان خارجى نیستند، بلکه فرزندان پیامبر هستند.

در عصر حاضر نیز، دشمنان به کرّات از ابزار تهمت و تحریف برای تخریب یاران انقلاب اسلامی استفاده ابزاری می‌کنند. دشمنان انقلاب اسلامی ایران با تولید اخبار تحریف‌آمیز و اتهام­‌آمیز سعی دارند مدافعان مردم ایران اسلامی و انقلاب را ترور شخصیتی کرده و از گود خارج کنند تا بتوانند خلاء شخصیت بارز انقلابی، ایجاد کنند و در نتیجه بر جامعۀ مسلمین مسلط شوند. در طول عمر 43 ساله انقلاب اسلامی، شخصیت­ها و انسان­های والامقام و برخی ارگان­ها و سازمان­ها و... آماج این حملات تخریبی و افترایی دشمنان شدند.

نکته جالب این است که هر چقدر انقلابیون دقیق‌­تر منافع دشمن را هدف می­‌گیرند هجمه­‌های رسانه‌­ای و تبلیغی علیه آن‌ها نیز بیشتر می­‌شود؛ از جمله اینکه وقتی اینگونه افراد انقلابی علیه آموزه‌­های انحرافی مکاتب لیبرالیستی، کاپیتالیستی و اومانیستی و...  افشاگری می‌­کنند، عملیات روانی و رسانه‌­ای دشمنان ضد آن‌ها بیشتر می‌­شود. از سوی دیگر، نظام سلطه و تزویر جهانی که از روند پیشرفت­ها و اقتدار روزافزون ملت ایران مستأصل شده­‌اند، با لجن‌­پراکنی و تبلیغات رسانه‌­ای امروز، بیشترین تلاش خصمانه خود را مصروف آن می‌کنند تا نظام اسلامی را در اندیشه و عمل، متهم به ناکارآمدی کنند.

هدف جنگ شناختی؛ تغییر در نگرش‌های ذهنی

در جنگ شناختی یکی از مهم‌ترین گزاره­‌ها، تغییر در ارزش­ها و اعتقادات بوده که به تغییر در نگرش‌­های ذهنی منجر می‌گردد. در جنگ شناختی هدف اصلی اثر گذاشتن بر نظام شناخت نه از طریق ایجاد تغییرات مبتنی بر واقعیت، بلکه از طریق تحریف واقعیت و کاشتن نوعی شبه‌تفکر به جای تفکر واقعی و اصیل است. تغییر نگرش­ها و ارزش­‌های اجتماعی در صدر اسلام به گونه‌­ای بود که امت اسلام در سال ۱۱ هجری هنگامی که پیامبر گرامی اسلام مشغول وضو گرفتن است، تلاش می‌کنند از آب وضوی ایشان برای خود تبرک بگیرند ولی همین امت پنج دهه بعد قربة الی الله سر امام حسین (ع) را از تن جدا می‌کنند و یا به شکرانه کشته شدن امام حسین(ع) در کوفه مسجدی تأسیس می‌­کنند!

یزید و یزدیان با تلاش و فریب مردم، پول و طلا را به عنوان ارزش جامعه اسلامی جا انداختند به گونه‌­ای که در مقتل محرم می­‌خوانیم که غروب روز عاشورا یکی از لشکریان یزید وقتی می­‌خواست گوشواره از گوش دختران امام حسین(ع) بکشد، گریه می­‌کرد و می‌­گفت من خاندان شما را می‌­شناسم ولی چه کنم اگر من گوشواره را نکشم دیگری خواهد کشید؛ اینگونه می­بینیم که در آن امت، ارزش حقیقی به مادیات تبدیل و کاسته شده بود نه این که آن‌ها ندانند به جنگ چه کسی رفته‌­اند.

امروزه هم قدرت اصلی دشمن و تمرکز اصلی آن‌ها به منظور تغییر در ارزش­ها و نگرش­های جامعه ایرانی است. در این جنگ شناختی، راهبرد اصلی دشمن که بر اساس آن به دنبال نتیجه گرفتن از سایر اقدامات خود است، تغییرات هویتی یا تغییرات بنیادی در ارزش­های اصیل جامعه و در نتیجه استحاله نگرش­های مردم ایران اسلامی است. 

در این رابطه، یکی از مهم‌ترین ابزارهای دشمنان در جنگ شناختی با جمهوری اسلامی ایران، بهره‌­برداری از فضای سایبر است؛ تا آنجا که جوزف نای، فضای سایبر را کلید قدرت در قرن 21 می‌­داند، قدرتی که به دارندگان آن این امکان را می‌­دهد تا با اقناع، جذب، مدیریت ادراک و در نهایت با فریب مخاطبان، خواسته­‌های خویش را با کمترین هزینه تأمین کنند. صاحبان این قدرت حتی می­‌توانند کشورهای مخالف را با تغییر نگرش باورها، عواطف و ذائقه­‌های آحاد جامعه، بدون جنگ و فقط با تغییر در رفتار و تفکرات، به زانو در آورند.

در این میدان یکی از نقاط هدفی که آماج جنگ شناختی انقلاب اسلامی است، دستاوردها و پیشرفت­های بومی ایران است که همواره از سوی دشمنان مورد تأکید بوده است. راهکار مقابله با این ابزار نیز عمل کردن به حکم جهاد عظیم تبیین می‌­باشد، راهکاری که رهبر معظم انقلاب بارها و در دیدارهای مختلف بر آن تأکید و عنوان کردند: «جهاد تبیین یک فریضه‌ است: یک فریضه فوری یک فریضه قطعی.»

116