ایران پرس: آسمان و زمین عزادار فاطمه است و قلب عاشقانِ حضرتش از غم این داغ، به تنگ آمده است. 

زهرا جان! به روزهایی می اندیشیم که غبار غم از سیمای زیبای علی می زدودی و بر زخم های پیکرش که نشان از رزم با باطل داشت، مرهم می نهادی. فتوحات مولا، رهین مهربانی توست. هنوز خطابه های رسایت سراج راه مجاهدان است و بر آفاق تاریخ می تابد. تلألؤ ذوالفقار علی، وامدار عزم و عزت تو بود.

آنگاه که بر بی بصیرتان و دنیا پرستان غضب می کردی، غضبناکی آفریدگار قادر، آشکار می شد. رضای تو رضای حق بود و با خرسندی ات، تمام اهل عرش و ساکنان قدس، مشعوف می شدند.

هرچند لحظه لحظه زندگى پربار و نقش آفرین حضرت فاطمه(س) درخشان و نورانى است، نقش مادریِ آن حضرت در طول زندگى کوتاه و پرثمرش از درخشانى خاصی برخوردار است. او که خود پرورش یافته رسول خدا(ص) بود، فرزندانى به جامعه بشرى تقدیم کرد که هر یک مانند چراغى فروزان، پرتوافشانِ راه انسانیت هستند.

حضرت صدیقه طاهره(س) نمونه کامل یک مادر لایق و کارآمد است. آن حضرت در عمق روح فرزندان خود نفوذ کرد و مبانى اخلاقى، تربیتى و انسانیِ آنان را محکم نمود.

امام حسن(ع) تربیت شده دامان حضرت زهرا(س) بود که اسوه صبر و بردباری است و کرامت و بخشندگی اش در تاریخ زبانزد است. امام حسین(ع) نیز که عزت و صلابت خویش را مدیون دامان پاک مادر و نقش تربیتى آن حضرت است، نبرد حق علیه باطل را در حماسه جاودانه عاشورا به منصه ظهور نشاند. حضرت فاطمه(س) همچنین، زینب کبری(س) را در دامان پر مهر خود پرواند، زینبی که با کلام علوی و عفت فاطمی در جریان قیام عاشورا، لرزه بر اندام یزیدیان انداخت و نقش مهمی را در ماندگاری واقعه عاشورا و آشکارسازی فجایع دشمنان رسول خدا(ص) ایفا نمود.

محبت مادری حضرت زهرا(س) در گزارش های متعدد رزمندگان در جبهه ها موج می زند.

برای نمونه، شهید حاج قاسم سلیمانی که از دلباختگان و شیفتگان حضرت زهرا(س) بود، در حضور جمعی از پیشکسوتان دوران دفاع مقدس و مادران شهدا، درباره توسل رزمندگان به حضرت زهرا(س) در عملیات های متعدد، سخنرانی تأثیرگذاری ارائه دادند و فرمودند: "هرموقع در جنگ فشارها بر ما حادث می‌شد و هیچ کاری از دستمان برنمی‌آمد، پناهگاهی جز حضرت زهرا(س) نداشتیم،... در عملیات «والفجر 8» وقتی چشممان به آب‌های پرطوفان، خشمگین و ترسناک اروند افتاد، آن‌جا هیچ نامی آشناتر از نام حضرت زهرا(س) نداشتیم؛ بنابراین در کنار اروند ایشان را در تلألؤ اشک‌های غریبانه و مظلومانه بسیجی‌ها صدا زدیم و اروند را با «یا زهرا(س)» کنترل و از آن عبور کردیم. من قدرت و محبت مادری حضرت زهرا(س) را در وسط میدان جنگ دیدم. وقتی شما مادرها نبودید و فرزندان‌تان در خون دست‌وپا می‌زدند، من حضرت زهرا(س) را دیدم..."

یکى از القاب حضرت زهرا(س) «ام ابیها» (مادر پدر) است. پیامبر اکرم(ص) این لقب زیبا را به ایشان داد. حضرت فاطمه(س) نه تنها براى فرزندانش مادر نمونه و بى نظیر بود، بلکه براى پدر نیز مادرى مهربان و دلسوز بود. 

حضرت زهرا(س) همان محبت و عطوفتى را که مادر به فرزند خود ابراز مى کند، به پدر ابراز مى کرد. مواقعی زیادی پیش می آمد که آن حضرت(ص) از پیامبر(ص) پرستارى می کردند. وقتى رسول خدا(ص) از جنگ بر مى گشت، دختر بزرگوار ایشان، لباس و شمشیر خون آلود آن حضرت(ص) را مى شست و زخم هاى ایشان را می بست و مداوا مى نمود و علاوه بر جسم، روح و قلب رسول خدا(ص) را تسلى مى داد.

دعاهای روزانه، از گنجینه هایی است که از معصومان به ما رسیده و در همه شرایط می توان به آنها رجوع نمود و حال خوب پیدا کرد. در این میان، دعای روز یکشنبه، به حضرت زهرا(س) منسوب است و مضامین فوق العاده ای دارد، که هر کس آنها را به زبان جاری کند، نور به باطنش و حکمت به قلبش راه می یابد.

حضرت فاطمه(س) در دعای روز یکشنبه چون مادری مهربان و دلسوز، به ما می آموزند که از خداوند چه درخواست هایی داشته باشیم و عرضه می دارند: "اللّهُمَّ اجعَل أوَّلَ یومی هذا فَلاحاً، وآخِرَهُ نَجاحاً، وأوسَطَهُ صَلاحاً. اللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ، وَاجعَلنا مِمَّن أنابَ إلَیک فَقَبِلتَهُ، وتَوَکلَ عَلَیک فَکفَیتَهُ، وتَضَرَّعَ إلَیک فَرَحِمتَهُ"، "خداوندا! آغاز این روزم را رستگاری و پایانش را پیروزی و میانش را خوبی و شایستگی قرار ده. خداوندا! بر محمّد و آل محمّد درود فرست، و ما را از کسانی قرار ده که به سوی تو باز می گردند و تو آنها را می پذیری، و بر تو توکل می کنند و تو برایشان بسنده هستی و به سوی تو تضرع می کنند و تو به آنها رحم می کنی."

در خصوص جایگاه والای حضرت زهرا(س) همین بس که خداوند علت خلق آسمان و زمین را وجود مقدس فاطمه زهرا(س) اعلام می کند. در این خصوص به «حدیث لَولاک» اشاره می کنیم که از پیامبر اسلام(ص) به عنوان حدیث قدسی نقل شده با این مضمون که: "اگر پیامبر نبود افلاک خلق نمی‌شدند و اگر علی(ع) نبود، خداوند پیامبر را خلق نمی‌کرد و اگر فاطمه نبود، خداوند پیامبر و علی را نیز خلق نمی‌کرد."

شناخت شخصیت حضرت صدیقه طاهره (س)، به مثابه نوشیدن جرعه ای از آب دریاست. در حقیقت، معرفت به ابعاد گسترده شخصیت آن بزرگوار، کار بسیار دشواری است و تا اجازه و مددِ خود آن حضرت(س) نباشد، ممکن نخواهد بود، چراکه به فرموده امام جعفر صادق(ع): "فاطمه، فاطمه نام گرفت؛ زیرا مردم از معرفت او بریده شده‌اند و قدرت بر شناخت حقیقتِ او ندارند."

پیامبر اکرم(ص) نیز در خصوص صلوات ملائکه بر حضرت فاطمه(س) می‌فرمایند: "... خداى مهربان گروهى از ملائکه را مأمور نموده که فاطمه را از همه طرف محافظت کنند، این ملائکه که در زمان حیات فاطمه(س) و نزد قبر او و موقع رحلت وى با او هستند، صلوات فراوانى به حضرت فاطمه و پدر و شوهر و فرزندانش می‌فرستند."

نبی مکرم اسلام(ص) همچنین، در فضیلت و ثواب درود بر حضرت زهر(س) فرموده است: "ای فاطمه! هرکس بر تو درود و صلوات بفرستد خداوند او را می ‌آمرزد و در هر جای بهشت که باشم وی را به من ملحق سازد."

یکی از صلوات هایی که ختم 530 بارِ آن برای برآورده شدهِ حاجات بسیار مجرب است، صلوات فاطمه زهرا(س) است: "اللّهمّ صلّ علی فاطمه و أبیها و بعلها و بنیها [و السّرّ المستودع فیها] بعدد ما أحاط به علمک"، "بارپروردگارا؛ درود فرست بر فاطمه و پدر بزرگوارش و همسر گرامی‌اش و فرزندان عزیزش (و آن رازی که در وجود او به ودیعه نهادی)، به تعداد آنچه دانش تو بر آن احاطه دارد."

حضرت فاطمه(س) بنده پاک و خالص خدا بود و سعی داشت با رهایی از غل و زنجیرهای دنیا، در مسیر کمال قرار گیرد و براى رجوع به خدا «راضیه» و «مرضیه» شود.

از همین رو، از پیامبر گرامی اسلام(ص) نقل شده که فرمودند: "و اما دخترم فاطمه سرور زنان عالم و پاره تن و نور چشم و میوه دل و روح من است. او حوریه ای به صورت انسان است و هرگاه که در محراب عبادت در برابر خدا می ایستد نور وی برای فرشتگان آسمان می درخشد همان گونه که نور ستارگان برای اهل زمین می درخشد."

ایشان همچنین، درباره شخصیت بی مانند حضرت فاطمه(س) فرمود: "و لَو کانَ الحُسنُ شَخصاً لکانَ فاطمةَ بَل هی أَعظمُ"، "اگر تمام خوبی ها و فضایل اخلاقی مجسّم شود، شایسته است که فاطمه (س) باشد؛ بلکه فاطمه (س) والاتر از همه آنها می باشد."

پریسا عسکرسمنانی

117