امیر دریادار ایرانی با بیان اینکه استراتژی دریایی پایه ای برای استراتژی بزرگ ملی است، خاطرنشان کرد: استراتژی دریایی در جهت پیشبرد همه منافع ملی است. سه فرماندهی اقیانوسی شامل فرماندهی اقیانوس هند، فرماندهی اقیانوس آرام و فرماندهی اقیانوس اطلس تشکیل داده ایم که امروز در اقیانوس های هند و اطلس حضور داریم و به زودی در اقیانوس آرام هم حضور پیدا می کنیم. تجهیزاتی که در آینده به نیروی دریایی ملحق می شود در راستای ماموریت این سه فرماندهی است.
فرمانده نیروی دریایی ارتش با اشاره به حضور نیروی دریایی ارتش در آبهای سرتاسر جهان بیان کرد: ما تا امروز در تمامی تنگههای راهبردی دنیا حضور داشتهایم و تنها در دو تنگه حضور نداشتهایم که در یکی از آنها امسال حضور پیدا میکنیم و در حال برنامهریزی برای حضور در تنگه پاناما هستیم.
نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران در سالهای اخیر با مجهز شدن به انواع شناورهای بومی جدید اعم از شناورهای سطحی و زیر سطحی به قدرت دریایی بزرگی در حوزه خلیج فارس وشمال اقیانوس هند تبدیل شده است.
با این حال برای تحقق عنصر راهبردی این نیرو در اختیار داشتن توان" قدرت افکنی" یعنی توانایی استفاده از توانمندی نظامی و انجام عملیات دریایی در نقاط دور دست به ویژه اقیانوس ها اهمیت حیاتی دارد.
برای رسیدن به این هدف در اختیار داشتن شناورهای بزرگی به نام "ناو بندر" که توان انجام دادن عملیات در دور دست را چه از لحاظ لجستیکی و چه از نظر تجهیزات و مقدورات رزمی فراهم کند ضروت تام دارد. ناو بندرها به عنوان یک پایگاه دریایی متحرک عمل کرده و بخشی از زیرساختهای کلیدی هستند که نیروها و تجهیزات گسترش یافته در دریا را پشتیبانی میکنند.
در این راستا ساخت و عملیاتی شدن ناوبندر مکران گام نخست در زمینه حضور جهانی نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران محسوب می شود. با در اختیار گرفتن این ناو بندر، رویای دیرینه نیروی دریایی ارتش در زمینه انجام ماموریت های دریایی در مقیاس جهانی و در اقیانوس ها امکان تحقق پیدا کرد و اولین گام در این زمینه در اردیبهشت 1400 با اعزام ناو گروه مکران مرکب از ناو بندر مکران و ناوشکن بومی سهند به ماموریت اقیانوس اطلس برداشته شد.
ماموریت دریایی ناوگروه عملیاتی اطلاعاتی 75 نیروی دریایی ارتش با عنوان« ناوگروه مکران» اعزامی به اقیانوس اطلس بزرگترین دریانوردی تاریخ نیروی دریایی ایران تاکنون بوده است.
این اقدام راه را برای جهانی شدن حضور نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران هموار کرد. ماموریت ویژه ناوگروه ۷۵ نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران، به مدت ۱۳۳ روز انجام شد که در آن ۴۴ هزار کیلومتر پیموده شد و فرمانده معظم کل قوا از این دستاورد نیروی دریایی ارتش تجلیل کردند.
اکنون پس از سالها تلاش برای ایجاد توانمندی های لازم برای اقیانوس نوردی، زمینه ها و زیر ساخت ها و ناوهای مناسب در این زمینه آماده شده و یا در حال آماده شدن است و به همین لحاظ فرماندهی نیروی دریایی راهبردی ارتش در حال برنامه ریزی برای تحقق این امر در راستای استراتژی بزرگ ملی جمهوری اسلامی ایران است.
در واقع نیروی دریایی بازوی حکمرانی ایران در اقیانوس ها و یک نیروی راهبردی است که کارویژههای آن حوزه کلان و راهبردی کشور را متاثر میکند. به ویژه اقدامات این نیرو در سیاست های کلان ملی اثر گذار است.
بیشتر بخوانید:
دریادار ایرانی: نیروی دریایی ارتش ایران در عمق دریاها حضور شبانهروزی دارد
علم و توان نیروی دریایی ارتش ایران در خدمت صلح جهانی