ایران پرس: «ولادیمیر پوتین» رئیس‌جمهوری روسیه روز چهارشنبه در مراسمی در کاخ کرملین ضمن بیان این که روابط مسکو و واشنگتن در بحران عمیقی قرار دارد، به «لین تریسی» سفیر جدید آمریکا در مسکو گفت حمایت واشنگتن از انقلاب‌های رنگی در سیاست خارجی خود از جمله در اوکراین در سال 2014 منجر به بحران امروز شده است.

«ولادیمیر پوتین» رئیس‌جمهوری روسیه تصریح کرد: «روابط میان مسکو و واشنگتن که امنیت و ثبات جهان به آن وابسته است درگیر بحرانی عمیق است. این بحران از «رهیافت‌های بسیار متفاوت به نظم جهانی جدید نشأت می‌گیرد.»

«ولادیمیر پوتین» افزود مسکو از ایجاد روابط با واشنگتن بر مبنای اصول برابری و عدم مداخله در امور داخلی حمایت می‌کند.

رئیس‌جمهوری روسیه پیش‌تر در مقاله‌ای، آمریکا را مسئول سازماندهی «کودتای دولتی مسلحانه» در اوکراین در سال ۲۰۱۴ معرفی کرد که به برکناری ویکتور یانوکوویچ رئیس‌جمهور وقت و روی کار آمدن دولت غربگرا در این کشور و ایجاد شکاف در آن منجر شد.

پس از شبه کودتای سال 2014 و روی کار آمدن یک دولت غرب گرا در اوکراین ، اقدامات تحریک آمیز غرب به ویژه ناتو از جمله دلایل اصلی روسیه برای حمله به اوکراین در اواخر فوریه 2022 محسوب می شود. ناتو با تلاش های مستمر برای عضویت اوکراین در این سازمان نظامی غرب در چارچوب گسترش به سوی شرق بدون توجه به ملاحظات امنیت ملی روسیه و بدین ترتیب تهدید امنیت ملی این کشور و هم چنین تاکید فزاینده غرب برای واگرایی هر چه بیشتر اوکراین از روسیه عملا شرایطی را به وجود آورد که برای روسیه چاره ای جز حمله به اوکراین باقی نگذاشت.

مسکو بارها هشدار داده بود که نه فقط عضویت اوکراین در ناتو، بلکه حتی اعلام وضعیت خاص برای این کشور و یا ارائه برنامه برای عضویت، با واکنش شدید روسیه مواجه خواهد شد. با این همه آمریکا بدون اعتنا به مخالفت های روسیه ، روند عضویت اوکراین در ناتو را دنبال کرد. 

«ولادیمیر پوتین» در مراسم سالگرد پیروزی در جنگ جهانی دوم درباره علت وقوع جنگ در اوکراین گفت: تهدیدات روز به روز بیشتر می‌شد و ما باید کاری می‌کردیم. این تصمیم یک کشور قدرتمند و دارای استقلال بود.

مقامات ارشد سیاسی ونظامی روسیه بر این باور هستند که راه اندازی انقلاب رنگی در اوکراین یکی از مهمترین دلایل وقوع جنگ اوکراین است. مسکو نه فقط منتقد اجرای سناریوی انقلاب های رنگی در جهان، بلکه بیش از آن نگران براندازی نرم در حوزه کشورهای همسود از جمله خود روسیه بوده است.

روسها تجارب تلخی از وقوع انقلاب های رنگین در کشورهای همسود یعنی انقلاب نارنجی در اوکراین، انقلاب گل رز در گرجستان و انقلاب لاله ای در قرقیزستان و نیز تلاش مستمر غربی ها برای به راه انداختن یک انقلاب رنگین در روسیه دارند.

در عین حال تاکید دوباره پوتین بر نقش مستقیم آمریکا به عنوان سرکرده بلوک غرب در بروز بحران اوکراین و سپس جنگ خونین و گسترده کنونی بین روسیه و اوکراین با توجه به سوابق و کارنامه و اقدامات واشنگتن در اوکراین وبه خصوص تلاش گسترده برای راه اندازی انقلاب رنگی در اوکراین معنا پیدا می کند.

انقلاب نارنجی در اوکراین در اواخر سال 2004 موجب روی کار آمدن ویکتور یوشچنکو یک سیاستمدار غرب گرای طرفدار الحاق اوکراین به ناتو و اتحادیه اروپا شد. در مرحله بعدی نیز با حمایت مستقیم مقامات ارشد غربی از تظاهرات و تجمعات گسترده در کی یف در اوایل سال 2014 از سوی غربگرایان اوکراینی، «ویکتور یانوکوویچ» رئیس جمهور قانونی اوکراین از قدرت کنار زده شده و یک دولت غربگرا بار دیگر در این کشور روی کارآمد که حامی شدید پیوستن هر چه سریع تر اوکراین به ناتو و اتحادیه اروپا بود.

مجموعه تحولات بعدی با افزایش روزافزون تنش ها بین روسیه و اوکراین با تحریک ها و تشویق های مستمر غربی ها به ویژه آمریکا موجب ایجاد شرایطی شد که در نهایت وقوع جنگ اوکراین را رقم زد. بدین ترتیب باید غرب به سرکردگی آمریکا را مسئول مستقیم بحران اوکراین و جنگ خونین کنونی دراین کشور قلمداد نمود.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

116

بیشتر بخوانید:

جنگ اوکراین و ادامه آتش افروزی کشورهای عضو اتحادیه اروپا

دیدار بایدن و شولتس: افزایش فشارها علیه روسیه وکمک های تسلیحاتی به اوکراین

 مسکو: حملات تروریستی اوکراین با حمایت واشنگتن انجام می‌شود