ایران پرس: در حالی که اتحادیه اروپا و آمریکا دور جدید فشارها بر بلاروس را بخاطر فرود اجباری یک هواپیمای مسافربری آغاز کرده اند، رئیس جمهور روسیه روز جمعه در دیدار با «الکساندر لوکاشنکو» همتای بلاروسی خود در شهر بندری سوچی، بر حمایت از این کشور و توسعه همکاری ها با آن تاکید کرد.

«ولادیمیر پوتین» اقدامات کشورهای غربی علیه بلاروس را اوج احساسات خواند و گفت: "بدون این رویداد هم مسکو و مینسک موضوعات زیادی برای مذاکره دارند."

رئیس جمهوری روسیه با انتقاد از رفتار کشورهای غربی و هیاهویی که درباره مساله فرود اجباری هواپیمای «رایان ایر» در مینسک برپا شده است، گفت: "هواپیمای حامل «اوو مورالس» رئیس جمهور پیشین بولیوی در اروپا مجبور به فرود کردند و وی مدتی از هواپیما خارج شد، اما در آن زمان همه کشورهای غربی در مورد این حادثه سکوت کامل کردند."

اشاره پوتین به معیارهای دو گانه غرب در زمینه برخورد با مسائل از جمله در زمینه برخورد با شخصیت ها است.

غربی ها در مواردی که منافع شان اقتضا کند رفتار و رویکردی غیرقانونی در این زمینه دارند که مصداق کامل آن وادار کردن هواپیمای حامل اوو مورالس رئیس جمهور وقت بولیوی به فرود اجباری در فرودگاه وین پایتخت اتریش در ژوئیه 2013 به بهانه دستگیر کردن «ادوارد اسنودن» افشاگر آمریکایی بود که ادعا می شد در آن هواپیما بوده است.

اروپایی ها در این مورد که کاملا بر خلاف قوانین و مقررات هواپیمایی غیرنظامی بین المللی و نیز عرف دیپلماتیک بود هواپیمای حامل رئیس یک دولت خارجی را مجبور به فرود در فرودگاه وین کردند و او بیش از 12 ساعت در آنجا معطل ماند.

«دیوید چکوهانسا» وزیر خارجه وقت بولیوی، ظن مقامات اروپایی در این زمینه که اسنودن سوار هواپیما باشد را یک «دروغ بزرگ» خواند و گفت: "مجبور کردن هواپیما به فرود در اتریش، زندگی رئیس جمهور بولیوی را به خطر انداخت."

این در حالی است که در 23 مه 2021 به دستور «آلکساندر لوکاشنکو» رئیس جمهور بلاروس یک جنگنده نیروی هوایی این کشور، هواپیمای مسافربری متعلق به شرکت رایان ایر را وادار به فرود کرد. این هواپیما با 123 مسافر از آتن راهی ویلنیوس، پایتخت لیتوانی بود.

لوکاشنکو دستور رهگیری و فرود اجباری هواپیمای مسافربری را بر پایه خبری مبنی بر وجود بمب در این هواپیمای مسافربری صادرکرد. ماموران امنیتی درهواپیما بمبی نیافتند اما «رومان پروتاسویچ» وبلاگ‌نویس و یکی از سرسخت‌ترین مخالفان لوکاشنکو را که در لیتوانی زندگی می کند دستگیر کردند.

نهادهای امنیتی بلاروس او را در فهرست تروریست‌های خطرناک قرار داده‌اند.

هواپیمای رایان ایر سرانجام پس از چند ساعت توقف مینسک را به مقصد لیتوانی ترک کرد. بلاروس در واکنش به اتهام های مطرح شده از سوی کشورهای غربی تاکید کرده که رهگیری این هواپیما قانونی بوده است.

این مساله اکنون به بهانه جدید غربی ها برای تشدید فشارها و اعمال تحریم های جدید غرب علیه بلاروس تبدیل شده است.

در این راستا پروازهای شرکت هواپیمایی ملی بلاروس موسوم به «بل آویا» به مقصدهای کشورهای اتحادیه اروپا ممنوع شده و هواپیماهای مسافربری شرکت های اروپایی نیز از حریم هوایی بلاروس استفاده نمی کنند. البته مسکو در اقدامی که نشانه کامل همراهی با بلاروس است به هواپیماهای اروپایی که فضای بلاروس را دور می زنند اجازه فرود در فرودگاه های روسیه را نداده است.

مساله دیگری که پوتین در دیدار با لوکاشنکو بر آن تاکید کرد: "گسترش سطح روابط دو کشور به ویژه در زمینه اقتصادی و تجاری است."

به گفته وی در سه ماهه نخست سال جاری میلادی روسیه شریک تجاری و اقتصادی اصلی بلاروس بود و حجم مبادلات بازرگانی دو کشور رشد 18.4 درصدی داشت. سال گذشته نیز مبادلات بازرگانی روسیه و بلاروس حدود 29 میلیارد دلار بود و دو کشور تمایل زیادی برای گسترش مبادلات دارند.

حمایت روسیه از بلاروس در راستای کمک به یک دولت مخالف سلطه غرب و نیز مقابله با اهداف تهاجمی غربی ها است.

هدف اصلی اتحادیه اروپا و آمریکا از تلاش برای سرنگونی لوکاشنکو

هدف اصلی اتحادیه اروپا و آمریکا از تلاش برای سرنگونی لوکاشنکو این است که با کنار زدن او از صحنه قدرت و روی کار آوردن یک رئیس جمهور غرب گرا در این کشور همسایه روسیه، مسکو در مرزهای غربی خود با زنجیره ای از دولت های هوادار غرب محاصره شود.

لوکاشنکو معتقد است هدف غربی ها قرار دادن  بلاروس در زنجیره «ویلنیوس تا کی‌یف» و ایجاد دیوار حائلی بین روسیه و غرب است.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117

بیشتر بخوانید:

پوتین بر توسعه همکاریها با بلاروس تاکید کرد