«وانگ یی» در دیداربا «شاه محمود قریشی» در پکن افزود: لغو خودمختاری ویژه کشمیر از سوی دولت هند موجب برهم خوردن امنیت و ثبات منطقه می شود و دولت چین در این خصوص نگرانی های بسیاری دارد.
وزیر خارجه پاکستان نیز در این دیدار با اشاره به آنکه هیچ تصمیمی به صورت یکطرفه در کشمیر پذیرفته نخواهد شد و هر تصمیمی در خصوص این منطقه باید با رای مردم باشد، افزود: موضع اسلام آباد و پکن در قبال کشمیر کاملا مشخص است و ما اجازه نمی دهیم خودمختاری این منطقه برهم بخورد.
سخنان وزیر خارجه چین درباره حمایت این کشور از ارجاع پرونده کشمیر به شورای امنیت سازمان ملل دستاورد مهم سفر وزیر خارجه پاکستان به پکن است.
هدف اصلی دیدار شاه محمود قریشی از پکن و گفتگو با همتای چینی خود جلب حمایت این کشور از طرح اسلام آباد برای مطرح شدن پرونده لغو خود مختاری کشمیر در شورای امنیت سازمان ملل است.
دولت هند اخیرا با ارائه لایحه جنجال برانگیز به پارلمان این کشور که مورد تصویب نیز قرار گرفت، با حذف بند 370 قانون اساسی، خودمختاری کشمیر را لغو کرد.
بدنبال این تصمیم دولت و پارلمان هند، پاکستان در اعتراض به این اقدام سفیر آن کشور از اسلام آباد را اخراج کرد و همچنین روابط تجاری با دهلی نو را به حال تعلیق درآورد.
تشدید تنش میان دهلی نو و اسلام آباد، سفیر هند از پاکستان اخراج شد
برگزاری تظاهرات گسترده در شهرهای مختلف پاکستان در اعتراض به لغو خود مختاری ویژه کشمیر نیز واکنش مردم خشمگین این کشور به این اقدام دهلی نو بود.
دولت پاکستان که درسال های اخیر تلاش های گسترده ای برای بین المللی کردن پرونده کشمیر آغاز کرده است، شرایط کنونی پس از لغو خود مختاری این منطقه را بسیار مهم می داند و بر همین اساس درصدد است با جلب کمک چین و حتی روسیه به عنوان دو عضو شورای امنیت سازمان ملل پرونده کشمیر را به این شورا بکشاند و همزمان با فشار افکار عمومی دولت هند را دستکم مجبور به تجدید نظر در این تصمیم خود کند.
در این بین البته چین به دلیل روابط نزدیک سیاسی با پاکستان و همچنین نگرانی از تاثیرات لغو خود مختاری کشمیر بر مشکلات ارضی خود با دهلی نو و دخالت گسترده دولت هند در این منطقه انگیزه بیشتری در مقایسه با روسیه برای کشاندن پرونده کشمیر به شورای امنیت سازمان ملل دارد.
به خصوص آنکه در سال های گذشته چین با در خواست هند برای قرار گرفتن گروه «جیش محمد» در لیست سیاه سازمان ملل مخالفت کرده است.
در حالی پاکستان تلاش خود برای بین المللی کردن پرونده کشمیر پس از لغو خود مختاری این منطقه را مضاعف کرده است که هند بارها گفته کشمیر مسئله ای داخلی است و حتی با میانجی گری آمریکا در این زمینه هم مخالفت کرده است.
باید توجه داشت که هر گونه تصمیم درباره کشمیر درصورت ارجاع آن به شورای امنیت برای صدور قطعنامه علیه هند و بازگرداندن حق خودمختاری به کشمیر ممکن است با وتوی آمریکا مواجه شود که در روابط با چین و پاکستان دچار تنش است و شریکی برای دهلی نو محسوب می شود.
نویسنده: محمدرضا عسگری
116
بیشتر بخوانید:
تظاهرات پاکستانی ها در حمایت از کشمیر
درخواست دبیرکل سازمان ملل از هند و پاکستان برای خویشتنداری
درگیری شدید میان نظامیان هند و پاکستان در خط کنترل کشمیر